Miten valmistetaan klassinen Bloody Mary?

Miten valmistetaan klassinen Bloody Mary?

Bloody Mary drinkki on saanut suosionsa erityisesti brunssidrinkkinä. Mausteinen tomaattimehu verhoaa alkoholin maun ja herättää väsyneemmänkin sielun.

Bloody Maryn synty on yhtä epäselvä kuin monien muidenkin klassikkodrinkkien. Todennäköisin keksijä on Fernand “Pete” Petiot, joka sekoitteli vodkasta ja tomaattimehusta Bloody Maryn alkukantaista versiota työskennellessään baarimestarina Pariisissa 1920-luvulla. Palattuaan Amerikan kieltolain jälkeen Manhattanille töihin St. Regis -hotellin, hän lisäsi drinkkiin mausteita ja sitruunamehua, ja nimesi sen Red Snapperiksi - Bloody Mary kun oli liian radikaali nimi, eritoten koska hotellin omistajan vaimon nimi sattui olemaan Mary.

Miten valmistetaan Bloody Mary drinkki?

Bloody Mary valmistetaan näistä ainesosista

Bloody Mary sekoitetaan

  • tomaattimehusta 
  • vodkasta 
  • mausteista
  • sitruunamehusta.

Mausteina käytetään piparjuurta, Tabasco-kastiketta, Worcestershire-kastiketta, sellerisuolaa tai -bitteriä, sekä suolaa ja pippuria. Piparjuurta voi raasta joukkoon joko tuoreena tai käyttää valmista piparjuuritahnaa. Sitruunamehun kannattaa ehdottomasti olla tuorepuristettua, sillä se raikastaa drinkkiä mukavasti.

Bloody Mary koristellaan perinteisesti sellerinvarrella tai sitruunasiivulla. Erityisesti USA:ssa näkee drinkkiä koristeltuna mitä erikoisemmilla tavoilla, ja välillä Bloody Mary onkin pikemminkin kokonainen ateria paistettuine pekoneineen ja suolakurkkuineen. Bloody Maryn kanssa saa myös hullutella!

Maukkaimman Bloody Maryn saa aikaiseksi valmistamalla maustetun tomaattimehun edellisenä päivänä, jolloin sen maku syvenee herkulliseksi. Tämä toimii erityisen hyvin brunssilla, ja säästää aamulla sekoittelulta ja sotkulta.

Millainen alkoholi Bloody Maryyn kannattaa valita?

Perinteisesti Bloody Mary valmistetaan vodkasta. Hyvälaatuinen tuote on herkullisen juoman selkäranka, vaikka mausteinen tomaattimehu onkin maultaan drinkin pääroolissa. Bloody Maryyn voi kokeilla myös esimerkiksi tequilaa, erityisesti jos drinkkiä tarjoilee meksikolaishenkisen brunssin kyljessä!

Mikä on paras lasi Bloody Marylle?

Bloody Mary on varsin tuhti juoma, eli tuoppikaupalla sitä harvemmin tulee juotua. On the rocks -lasi on tälle drinkille paras vaihtoehto: siinä juoma pysyy viileänä ja herkullisena.

Miten valmistetaan Bloody Mary drinkki?

Klassisen Bloody Maryn resepti

5 cl vodkaa
10 cl tomaattimehua
1 cl tuorepuristettua sitruunamehua
Worcestershire-kastiketta (n. ½ - ¾  tl )
Tabasco-kastiketta (n. ¼ tl )
piparjuuritahnaa (n. ¼ tl)
sellerisuolaa tai -bitteriä
suolaa
pippuria

Koristeeksi esimerkiksi sellerinvarsi, sitruunasiivu, kirsikkatomaatteja tai minisuolakurkkuja

Lisäksi tarvitset baarimitan, sekoituslasin tai kannun, jäitä, pitkävartisen lusikan ja baarisiivilän

  1. Mittaa sekoituslasiin 10 cl tomaattimehua ja 1 cl tuorepuristettua sitruunamehua.
  2. Lisää makusi mukaan mausteita: Worcestershire-kastiketta n. ½ - ¾  tl, Tabasco-kastiketta n. ¼ tl piparjuuritahnaa n. ¼ tl, sellerisuolaa, suolaa sekä pippuria.
  3. Sekoita ja maista. Käytä mausteita mieluummin ensin liian vähän ja lisää tarvittaessa. Voit halutessasi pyöristää makua ripauksella sokeria.
  4. Lisää vielä 5 cl vodkaa ja reilusti jäitä. Hämmennä juomaa 15-20 sekuntia, kunnes se on viileä.
  5. Siivilöi juoma tarjoilulasiin ja koristele. 

Voit valmistaa juoman myös suoraan tarjoilulasiin, jos haluat päästä pienemmällä vaivalla!

Vinkki! Tee brunssille Bloody Mary -baari, jossa vieraat voivat itse valmistaa ja koristella juomansa. Tarvitset baaria varten: reilusti edellisenä päivänä maustettua tomaattimehua, vodkaa, baarimitan, jäitä, laseja, mausteita (jos joku haluaa lisätä niitä enemmän omaan juomaansa) sekä yllä mainittuja koristeita.

Lähteet:

https://www.liquor.com/articles/behind-the-drink-the-bloody-mary/
https://imbibemagazine.com/the-history-of-the-bloody-mary/

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!