Miten valmistetaan klassinen Tom Collins?

Miten valmistetaan klassinen Tom Collins?

Tom Collins on drinkki, joka on todennäköisesti syntynyt 1800-luvun alkupuolella Lontoossa. Tuolloin kaupungissa työskenteli baarimestarina muuan John Collins, joka päätti nimetä ginistä, sitruunasta, sokerista ja soodasta valmistetun drinkin itsensä mukaan. Hän ei suinkaan ollut keksinyt kyseistä drinkkiä, vaan kunnia kuuluu mitä todennäköisimmin myös Lontoossa baarimestarina toimineelle amerikkalaiselle Stephen Pricelle.

Tuohon aikaan käytettiin drinkeissä makeampaa Old Tom -giniä, josta myös Collins valmistettiin, ja niinpä ajan saatossa John Collins vaihtui Tom Collinsiksi.

Tom Collins valmistetaan näistä ainesosista

Tom Collinsiin käytetään

  • giniä 
  • sitruunamehua 
  • sokerisiirappia
  • soodavettä.

Sitruksinen Tom Collins maistuu parhaalta tuoreesta sitruunasta valmistettuna. Samasta sitruunasta saa sekä koristeen että mehun, kun ottaa kuorimaveitsellä kuoren talteen ennen mehun puristusta.

Sokerisiirappia on helppo tehdä kotona, ja puhtailla välineillä valmistettuna se säilyy pitkään jääkaapissa. Yhdistä 2 osaa taloussokeria ja 1 osa kiehuvaa vettä ja sekoita kunnes sokeri sulaa ja neste muuttuu kirkkaaksi. Pullota ja säilytä viileässä.

Tom Collins saa pirskahtelevat kuplansa soodavedestä. Kivennäis- ja vichy-vedet eivät sovi tähän käyttöön, sillä niiden sisältämät kivennäisaineet ja suolat muuttavat drinkin makua. Valitse siis hiilihapotettu lähdevesi tai hiilihapotuslaitteella hapotettu hanavesi. 

Millainen gini Tom Collinsiin kannattaa valita?

Alunperin Tom Collins valmistettiin makeasta Old Tom -ginistä. Nykyaikaiseen makupalettiin sopivat kuitenkin kuivemmat London Dry -ginit, jotka ovat tyypillisesti sitruksisia ja raikkaita. Tuotteeksi kannattaa valita gini, joka on kevyen katajanmarjainen ja jonka maussa on korianterinsiementä ja sitruunankuorta.

Mikä on paras lasi Tom Collinsille?

Tom Collins tarjoillaan tämän drinkin mukaan nimetystä collins-lasista. Vetoisuudeltaan 2,5-3,5 desilitran kokoiset collins-lasit ovat tasalieriöisiä ja sopivat erilaisten pidennettyjen drinkkien tarjoiluun.

Klassisen Tom Collinsin resepti

5 cl giniä
2,5 cl tuorepuristettua sitruunamehua
1,5 cl sokerisiirappia
soodavettä
koristeeksi sitruunasiivu ja tuore kirsikka tai sitruunan kuorisuikale
lisäksi tarvitset cocktailshakerin, baarimitan, pitkävartisen lusikan, baarisiivilän, tarjoilulasin ja jääpaloja

  1. Mittaa cocktailshakeriin 5 cl giniä,  2,5 cl tuorepuristettua sitruunamehua ja 1,5 cl sokerisiirappia.
  2. Täytä shaker jäillä, sulje ja ravista noin 15-20 sekuntia, kunnes shakerin pinta tuntuu kylmältä.
  3. Siivilöi juoma tarjoilulasiin ja täytä lasi jäillä. Lisää soodavesi ja pyöräytä kevyesti sekaisin lusikalla.
  4. Koristele joko cocktailtikkuun pujotetulla sitruunasiivulla ja kirsikalla tai sitruunan kuorisuikaleella.

Vinkki! Tom Collinsin voi myös rakentaa suoraan lasiin, jos haluat päästä helpommalla. Silloin et saa aivan yhtä kuohkeaa tekstuuria juomaan, mutta maut ovat silti kohdallaan.

Lähteet:
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/490/cocktails/collins-cocktails-recipes-and-history
https://www.liquor.com/articles/behind-the-drink-the-tom-collins/

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!