Hanapakkaus – viinin säilyvyys ja muut hanaviinin edut

Hanapakkaus – viinin säilyvyys ja muut hanaviinin edut

Jo yli 40 prosenttia Alkon kokonaisviinimyynnistä muodostuu hanapakkauksista. Hanapakkaus on kätevä buffetissa ja piknikillä, mutta pakkaustyypillä on paljon muitakin etuja. Puhutaan viinistä -sarjassa mediapersoona Sami Kuronen ja ruokatoimittaja Janica Brander puhuvat hanapakkausten eduista ja maistelevat Castillo de Molinan Pinot Noir -hanapakkausviinin.

Hanapakkaus sopii suomalaiseen vapaa-aikaan

Suomalaiset viettävät paljon aikaa luonnossa, mökeillä ja vesillä. Hanapakkaus ei jätä luontoon sirpaleita, se on helppo pakata autoon tai reppuun ja kantaa. Yhteen Castillo de Molina -hanapakkaukseen mahtuu viiniä kolme litraa eli neljän viinipullon verran, mutta täysikään pakkaus ei paina kovin paljon.

-Valitsen hanapakkauksen myös juhliin etenkin silloin, kun juhlapaikka ei ole kotona, vaan sinne pitää kuljettaa tavaraa, sanoo Janica.

Kuinka pitkään viini säilyy hanapakkauksessa?

Viini säilyy hyvin hanapakkauksessa, sillä hana ja viinipussi suojaavat viiniä hapettumiselta ja lämmöltä. Avaamaton hanapakkaus säilyy hyvänä noin vuoden pakkauspäivämäärästä. Avaamatonkin viinipakkaus tulee toki säilyttää asianmukaisesti eli viileässä ja varjoisassa tilassa.

Näin säilytät hanaviinin:

● Avattu hanaviini säilyy hyvänä kuukauden, avaamaton taas vuoden pakkauspäivästä.

Säilytä avattu hanapakkaus aina kylmässä, mieluiten jääkaapissa tai viinikaapissa.

● Säilytä myös avaamaton hanapakkaus viileässä ja varjoisassa paikassa, älä suorassa auringonpaisteessa tai patterin vieressä.

● Hyviä säilytyspaikkoja avaamattomalle hanapakkaukselle ovat esimerkiksi komerot, hyllyjen aluset ja viileät varastotilat, kuten autotalli ja kellari.

Hanapakkauksen hiilijalanjälki on alhainen

Hanapakkaus on myös ekologinen valinta. Alkon vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan viinin pakkausmateriaali ja kuljetus vaikuttavat merkittävästi sen hiilijalanjälkeen. Mitä kevyempi pakkausmateriaali, sitä vähemmän pakkauksen kuljettamiseen kuluu energiaa, ja näin viinin hiilijalanjälki laskee.

Hanaviinit kuljetetaan Eurooppaan usein suurissa viinikonteissa. Viinikontti on ikään kuin yksi suuri hanapakkaus, ja viini pakataan pienempiin kuluttajapaketteihin vasta määränpäässä. Viinikontissa kuljettaminen laskee hanaviinin hiilijalanjälkeä entisestään.

Hanaviini on edullinen vaihtoehto juhliin

Hanaviini on edullinen vaihtoehto etenkin juhliin. Yhteen kolmen litran pakkaukseen mahtuu viiniä neljän pullon edestä, mutta hanaviinin litrahinta on pulloviiniä edullisempi.

-Hanapakkauksessa saa kolmen viinipullon hinnalla neljä pulloa eli tavallaan yhden kaupan päälle, sanoo Sami.

Mitä suuremmasta tilaisuudesta on kyse, sitä edullisemmaksi hanaviini tulee.

-Häiden kokoisissa juhlissa jokainen kymppi ja satanen merkitsee. Kun ostaa vaikka viisi tai kymmenen hanapakkausta, se vaikuttaa merkittävästi budjettiin ja hanaviini tulee edulliseksi, laskee Janica.

Castillo de Molina Pinot Noir on huippuviini hanapakkauksessa

Sami ja Janica maistelevat jaksossa Castillo de Molina Pinot Noir -punaviinin. Pinot Noir on yksi Janican suosikkirypäle, sillä se on elegantti ja sävykäs.

-Eräs kaverini sanoi hyvin, että tästä punaviinistä tulee mieleen suomalainen savusauna. Aromissa on heleitä kesäisiä marjoja, mutta myös ihanaa kiemurtelevaa savuisuutta.

Janica kertoo maistattavansa tämän viinin ystävilleen usein sokkona. Kun hän paljastaa lopuksi, että kyseessä on hanaviini, vastaanotto on yllättynyt.

Sami kertoo nauttivansa Castillo de Molinaa sekä ruoan kanssa mutta mieluusti myös sellaisenaan.

-Pakkaus ei hyvää viiniä pilaa, kun tuote on kunnossa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!