Vastuullinen viinintuotanto – mitä vastuullisuus tarkoittaa viinintuotannossa

Vastuullinen viinintuotanto – mitä vastuullisuus tarkoittaa viinintuotannossa

Vastuullisuus on tämän päivän sana, ja myös vastuullinen viinintuotanto kiinnostaa suomalaista kuluttajaa. Puhutaan viinistä -sarjan kahdeksannessa jaksossa toimittaja Janica Brander haastattelee Barbara Wolffia Viña San Pedron viinitalosta. Barbara Wolff kertoo, millaista on vastuullinen viinintuotanto, ja miten Viña San Pedro huomioi toiminnassaan sekä ympäristön että ihmiset.

Viinitalon vastuullisuus koostuu kolmesta osasta

Viña San Pedron viinitalon vastuullisuus koostuu kolmesta päätoiminta-alueesta. Näitä ovat:

  1. Ympäristö
  2. Tiedostava kuluttaminen
  3. Vastuullisuus työyhteisössä.

Tavoitteena radikaali päästöjen vähentäminen

Viña San Pedrolla on kunnianhimoinen ympäristötavoite: yritys pyrkii vähentämään päästöjään 25 prosenttia vuoteen 2024 mennessä. Toinen etappi on puolittaa päästöt vuoteen 2030 mennessä.

Kolmas ja suurin tavoite, johon kaikki ympäristötoimet pohjautuvat, on vähentää päästöjä peräti 80 prosenttia vuoteen 2045 mennessä.

- Meillä on vielä paljon työtä edessämme, mutta tarvitsemme hellittämättömän ja tarkan suunnitelman, jotta pääsemme suurimpaan tavoitteeseemme, Wolff toteaa.

Päätavoitteeseen pyritään useilla toimenpiteillä. Viinitalolla on käynnissä uudelleen metsittämisen ohjelmia, ja he panostavat jätteidenkäsittelyyn, kierrätykseen ja energiansäästöön esimerkiksi energiatehokkailla moottoreilla ja valaistuksella. Tavoitteena on myös lisätä luomutuotantoa.

Viña San Pedro palkittiin vuonna 2014 ensimmäisenä chileläisenä viinitalona ympäristötoimistaan The Drinks Business Green Awards -kilpailussa. The Drinks Business Green Awards on maailman suurin kilpailu, jolla alkoholijuoma-alan yrityksiä halutaan herätellä huomioimaan ympäristöasioita.

Valitse vastuullisia viinejä, juo viisaasti

Toinen Viña San Pedron vastuullisuustavoite on fiksuun kuluttamiseen kannustaminen. Ideana on kannustaa ihmisiä juomaan mieluummin vähemmän ja laadukkaita, eettisesti tuotettuja viinejä.

- Olemme luoneet sisäisen ohjelman, jonka päämääränä on vastuullinen alkoholinkulutus. Ohjelmaa kutsutaan englanniksi nimellä b.smart, eli ole fiksu, valitse viisaasti ja kuluta järkevästi. Espanjaksi ohjelma on nimeltään b.b.bien eli bebe bien, mikä tarkoittaa juo hyvin.

Työntekijöistä ja kumppaneista huolehditaan

Myös vastuullisuus työyhteisössä on tärkeää Viña San Pedrolle. Yritys pitää huolta työntekijöistään ja yhteisöistä, joiden kanssa viinitalo tekee yhteistyötä.

- Tuemme myös niitä ihmisiä, ja yhteisöjä, joilla on potentiaalia menestyä, mutta ei siihen vaadittavia resursseja.

Viña San Pedro tekee yhteistyötä esimerkiksi Mapuche-alkuperäiskansan kanssa. Hanke alkoi Etelä-Chilessä viisi vuotta sitten. Yhteys luontoon ja maahan on Mapucheille tärkeää, ja maanviljely kulkee perinteenä sukupolvelta toiselle. Sana Mapuche tarkoittaakin mapudungin kielellä maan ihmistä.

Viisi vuotta sitten Viña San Pedro aloitti yhteistyön kahden Buchahueico-yhteisöön kuuluvan Mapuche-perheen kanssa, ja nyt projektissa on mukana jo kuusi perhettä. Viña San Pedro valmistaa perhetiloilla tuotetuista rypäleistä viiniä. Puutarhoista on kasvanut tuottoisia viinitarhoja, ja maanviljelyperinne on valjastettu perheille säännölliseksi tulonlähteeksi.

Projekti mahdollistaa Mapucheille myös omassa yhteisössä pysymisen. Perheiden ei tarvitse hylätä maitaan ja muuttaa töiden perässä kaupunkiin.

Tayu on vastuullisesti tuotettu laatuviini

Viña San Pedron ja Mapuchejen yhteistyön tuloksena on syntynyt vastuullisesti tuotettu punaviini Tayu.

- Tayu tarkoittaa mapudungiksi meidän, ja jos katsot tarkkaan etikettiä, näet kasvot, mutta ne eivät ole yhden ihmisen kasvot, vaan kuva on muodostettu satojen yhteisössä elävien ihmisten kasvojenpiirteistä, Barbara Wolff kertoo.

Tayu on sataprosenttinen Pinot Noir. Viini on kevyt, mutta elegantti, ja siinä on runsaasti hienostuneita aromeja. Maussa on punaisia marjoja, kevyttä maamaisuutta ja mausteisuutta. Viini sopii vaalealle lihalle, rasvaiselle kalalle, kasviksille ja sellaisenaan nautittavaksi, ja jokainen siemaus on täynnä perinteitä ja rakkautta maahan.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!