Viinilasin valinta – miten lasi vaikuttaa viinin makuun?

Viinilasin valinta – miten lasi vaikuttaa viinin makuun?

Viinilasin valinta. Oikea viinilasi korostaa viinin ominaispiirteitä tasapainoisesti. Vääränlainen lasi taas tekee hyvästä viinistä jopa vastenmielisen. Puhutaan viinistä -sarjan toisessa jaksossa viininnautiskelija Sami Kuronen ja toimittaja Janica Brander saavat vieraakseen lasiasintuntija Tia Vuorisen Decanterilta. Tia antaa vinkkejä sopivan viinilasin valintaan ja näyttää, miten viinilasit puhdistetaan.

Viinilasin valinta | Valitse viinilasi sen mukaan, mitä juot

Tia Vuorinen neuvoo valitsemaan lasin sen mukaan, millaisia viinejä juot eniten.

Riedelin pienehkö Sauvignon Blanc -lasi sopii aromaattisille ja hedelmäisille valkoviineille, myös Rieslingille. Suuri Cabernet/Merlot-lasi taas on oikea valinta, jos suosit tuhteja ja tanniinisia punaviinejä. Pääset pitkälle jo yhdellä makuusi sopivalla punaviinilasilla ja yhdellä valkoviinilasilla.

Huonoin valinta on niin sanottu baarilasi. Edulliset, maljaltaan pienet ja avoimet lasit eivät ole kunnolla puna- eivätkä valkoviinilaseja. Tällaisessa lasissa aromit eivät aukea, ja viini maistuu mitäänsanomattomalta.

Mitä vahvempi viini, sen suurempi lasi

Riedelin Sauvignon Blanc -lasi on maljaltaan kapeampi ja pienempi kuin Cabernet/Merlot-lasi. Pienehkö lasi säilyttää valkoviinin kepeät aromit. Mitä vahvempi ja tanniinisempi viini on, sitä suurempi lasin tulee olla, jotta aromeilla on tilaa aueta.

Jos vahva punaviini tarjoillaan kapeasta valkoviinilasista, viini jää sulkeutuneeksi. Maku voi olla kylmä ja metallinen. Jos taas kevyt valkoviini tarjoillaan liian suurimaljaisesta lasista, viinin maku ja tuoksu jäävät latteiksi.

Sekä valko- että punaviinilasin maljaosan pitäisi olla sulkeutuva eli kaventua reunaa kohti. Näin viinin aromit eivät karkaa, vaan ne aukeavat, kerrostuvat ja kehittyvät lasissa.

Lasin muoto vaikuttaa viinin makuun

Viinilasin maljan muoto vaikuttaa jopa siihen, mihin suun osaan viini osuu. Viini voi osua joko kielen kärkeen, reunoille tai takaosaan riippuen siitä, onko malja suora vai kaareva, pieni vai suuri ja miten malja sulkeutuu.

Riedelin Sauvignon Blanc -lasissa on kapea suuaukko, joka ohjaa viinin kapeana norona aivan kielen kärkeen. Kielen kärki maistaa parhaiten makeutta. Kun hapokas, mutta hedelmäinen valkoviini osuu kielen etuosaan, hapokkuus ei ole viiltävää, vaan viinin makeat elementit nousevat tasapainottamaan happoja.

Suuri lasi puolestaan avaa punaviinin aromit ja ohjaa viinin tasaisesti kielelle, jolloin maku on samettinen. Jos voimakas Cabernet Sauvignon tarjoillaan kapeamaljaisesta lasista, viinin aromit eivät aukea kunnolla. Lisäksi tanniinisuus korostuu liikaa, jos viini osuu ensimmäisenä kielen etuosaan.

Näin maistelet viiniä

Kaada viini maljan leveimmän kohdan alle, jotta viinillä on tilaa avautua. Jos lasi on täynnä, et saa viinistä kaikkia aromeja irti.

Tarkastele ensin viinin väriä. Onko valkoviini vaaleaa ja vihertävää vai syvän kullankeltaista? Onko punaviini rusehtavaa vai purppuraista?

Ennen kuin maistat viiniä, tuoksuttele sitä. Pyörittele lasia, jotta aromit avautuvat. Työnnä nenä rohkeasti lasiin ja aisti aromeja. Tutki, miten tuoksu muuttuu, kun viini lämpenee.

Ota lopuksi viiniä kunnon kulaus ja pyörittele sitä suussa. Tarkkaile tuntemuksia suun ja kielen eri osissa. Muuttuuko viinin maku? Millainen viinin jälkimaku on? Miten pitkään aistit sen?

Puhdista ja säilytä viinilasit oikein

● Pese viinilasit aina astianpesukoneessa, älä käsin

● Puhdista viinilasit mikrokuituliinalla

● Älä kuivaa viinilasia vääntöliikkeellä, ettei jalka katkea

● Säilytä viinilaseja ylösalaisin ritilän päällä tai oikein päin pölyltä suojassa

● Älä säilytä laseja kaapissa, jossa on tunkkainen tuoksu, sillä se tarttuu laseihin

Osta Riedel-viinilasit Decanterin verkkokaupasta seuraavista linkeistä:

Koko Riedel Performance -lasisarjan löydät tästä linkistä.

Katso Puhutaan viinistä -videosarjan toinen jakso klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!