Viinin dekantointi - miten ja miksi viini dekantoidaan?

Viinin dekantointi. Miten viini dekantoidaan eli ilmataan, ja miksi viini kannattaa dekantoida? Miten onnistuu viinin dekantoiminen ilman dekantteria? Entä mitä eroja erilaisissa dekanttereissa on? Näihin kysymyksiin vastaa Decanterin lasiasiantuntija Tia Vuorinen, joka vieraili Puhutaan viinistä -sarjassa mediapersoona Sami Kurosen ja ruokatoimittaja Janica Branderin vieraana.

Viinin dekantointi poistaa sakan ja avaa viinin aromit

Viinin dekantointi tarkoittaa sitä, että viinille annetaan happea. Hapen ansiosta viinin aromit monipuolistuvat, avautuvat ja pehmentyvät. Viinin dekantoimisen hyöty on siis se, että viinistä saa siis enemmän tuoksuja ja makuja irti.

-Happi on se, mikä viinin pullossakin kypsentää. Dekantoimalla saamme superhapetettua viinin, jolloin tavallaan ikäännytämme sitä nopeammin, Tia Vuorinen selventää.

Kaikki nuoret viinit kannattaisi dekantoida. Punaviinin dekantointiaika on muutamasta tunnista jopa vuorokauteen. Näin hennon viinin maut voimistuvat. Ilmattua viiniä ei kuitenkaan ole tarkoitus juoda lämpimänä, vaan dekantoinnin jälkeen viini tulee jäähdyttää sille sopivaan tarjoilulämpötilaan.

Punaviini dekantoidaan myös siksi, että ikääntyneessä viinissä voi olla sakkaa eli viinikiveä. Sakka ei tee viinistä juomakelvotonta, mutta viini on kauniimpaa ja miellyttävämpää nauttia, kun sakka poistetaan.

Näin dekantoit viinin:

● Säilytä punaviinipullo pystyssä ennen dekantointia, jotta mahdollinen sakka laskeutuu pullon pohjalle.

● Kaada viiniä hitaasti ohuena nauhana dekantteriin.

● Jos dekantterin suulle alkaa ilmestyä sakkaa, lopeta dekantointi. Pidä pulloa hetki pystyssä, jotta sakka laskeutuu pullon pohjalle ja jatka dekantointia.

● Dekantoi viini kirkkaassa valossa tai kynttilän vieressä. Näin näet sakan helpommin.

● Jos sinulla ei ole dekantteria, kaada viini mihin tahansa toiseen astiaan, vaikka maljakkoon tai suppilon avulla toiseen viinipulloon.

Kaunis dekantteri on myös design-esine

Decanterin valikoimasta löytyy valtavasti erilaisia dekanttereita, aina tutuista karahvin muotoisista lasiveistosta muistuttaviin. Mutta millainen dekantteri kannattaisi ostaa?

Vaikka dekanttereissa on pieniä eroja, niiden toimintaperiaate on sama: toimia astiana, johon viini valutetaan, ja jossa se avautuu.

Hyvä perusmalli on Riedelin Cabernet-dekantteri. Se näyttää pieneltä karahvilta, mutta astiaan mahtuu 0,75 litran pullollinen viiniä.

-Cabernet on hyvä dekantteri arkikäyttöön, sillä sitä voi käyttää myös veden tai mehun tarjoiluastiana, ja se toimii sekä valko- että punaviinille, Tia Vuorinen neuvoo.

Design-dekanttereista löytyy suupuhallettu Amadeo-malli. Lasitorvea muistuttava karahvi on myös koriste-esine, ja se on tehty käsityönä Riedelin tehtaalla Itävallan Kufsteinissa. Yhden karahvin tekemiseen saatetaan tarvita viisi ihmistä, mikä selittää tuotteiden hinnan.

Viinin voi dekantoida tehosekoittimessa

Perusdekanttereiden lisäksi Riedelin mallistosta löytyy superdekanttereita, kuten Ayam-malli. Esteettiset ja huolella muotoillut superdekantterit tehostavat viinin ilmoittumista maksimaalisesti.

-Kookaampien dekanttereiden teho perustuu siihen, että viini joutuu virtaamaan pitkän matkan pullosta dekantteriin, jolloin hapettuminen tehostuu.

Oli käytössä millainen dekantteri tahansa, dekantoitumista voi tehostaa hölskyttelemällä astiaa kevyesti. Hölskyttely vapauttaa viinistä hiilidioksidia, ja hapettuminen tehostuu. Hapettumisen voi jopa kuulla: hölskyttelyn jälkeen viini pirskahtelee ja sihisee!

Tia Vuorisella on myös toinen vinkki viinin tehokkaaseen hapettamiseen.

-Laitapa viini vaikka tehosekoittimeen. Sillä saat dekantoitua viinin erittäin hyvin!

Superdekantteri jopa annostelee viinin

Pitkän kaulan ansiosta viini virtaa todella pitkän matkan pullosta dekantteriin ja hapettuu tehokkaasti. Dekantterin pohja taas on laakea, joten viinillä on reilusti tilaa avautua. Kaiken kukkuraksi dekantterin kaula on muotoiltu niin, että viiniä voi kaataa lasiin täsmälleen yhden annoksen kerrallaan. Senttimäärää ei tarvitse arvioida silmämääräisesti.

-Nyt tekee kyllä mieli maistella, kun punaviini on dekantoitu noin huolella, Janica tuumaa ja nuuhkii käärmedekantterissa ilmaantunutta Castillo de Molina Cabernet Sauvignonia.

-Eron todella huomaa, vahvistaa Sami.

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!