Samppanjan tyylit

Samppanjan tyylit

Samppanjan eri tyylejä on lukuisia, mutta niin sanottu vakiosamppanja on ylivoimaisesti valmistetuin laatu. Muita samppanjatyyppejä vakiosamppanjan lisäksi ovat muun muassa rose-samppanjat sekä makeammat demi sec -laadut. Blanc de blancs -tyyliset samppanjat valmistetaan pelkästään Chardonnay-rypäleestä ja vuosikerta- ja luksussamppanjoille löytyy halukkaita ostajia entistäkin enemmän.

Vakio

Niin sanottu vakiosamppanja on samppanjatalojen tärkein tuote, jonka haasteena on pitää tämä ”käyntikortti” mahdollisimman tasalaatuisena vuodesta toiseen. Mummin vakiosamppanja on Cordon Rouge. Punainen poikkiraita, joka on tämän samppanjan tunnusmerkki on Ranskan kunnialegioonan nauha ja se ilmestyi Mumm Cordon Rouge -pulloon vuonna 1875 - ensin nauhana ja myöhemmin punaisena poikkiraitana.

Vakiosamppanja valmistetaan yleensä käyttämällä siihen kaikkia kolmea samppanjoihin käytettävää rypälelaatua. Haasteita samppanjantekijöille tuovat myös suuret tuotantovolyymit, sillä pieneltä Champagnen alueelta tarvitaan useiden tilojen ja kylien rypäleitä.

Rosé

Rosé-samppanjaa saadaan lisäämällä tavalliseen samppanjaan Champagnen alueella tehtyä punaviiniä. Oikeaoppisesti rosé tehdään nimenomaan sekoittamalla, vaikka jotkut antavat myös tummien rypäleiden käydä niin pitkään, että niistä irtoaa väriä. Juuri väri onkin yksi merkittävä tekijä, sillä eri merkeillä sävy voi vaihdella hyvin vaaleasta punaisesta tummaan.

Rosé-samppanja yhdistyy sikäli muihin samppanjan tyyleihin, että se voi olla vakio-, vintage- tai prestige-samppanjaa. Prestige-rosét ovat usein hinnaltaan vieläkin kalliimpia kuin valkoiset luksussamppanjat. Rosé-samppanjan suosio on kasvanut viime vuosikymmenien aikana huimasti ja se onkin ainakin tällä hetkellä samppanjoista muodikkaimpia.

Demi Sec

Demi Sec -samppanja on puolikuiva, tavanomaista samppanjaa makeampi laatu, jota käytetään usein jälkiruokien seurana. Samppanjan kuivaan olemukseen perehtymätön aloittelija saattaa löytää Demi Secistä myös helposti lähestyttävän samppanjatyylin.

Mummin Demi Sec -samppanjaa on valmistettu Mumm-samppanjatalon perustamisesta, vuodesta 1827, lähtien. Sen perustana on hedelmäisyyttä tuova Pinot Meunier, jota on samppanjassa 50%.

Blanc de blancs

on nimensä mukaan “valkoisten valkoinen” eli ainoastaan vaaleasta Chardonnay-rypäleestä valmistettu samppanja. Tämän samppanjatyylin maku on kevyempi ja hapokkaampi. Kypsyessään Blanc de blancs saa Chardonnaylle ominaisia, viineistäkin tuttuja voin, pähkinän ja paahdetun leivän sävyjä.

Mumm de Cramant edustaa paitsi Blanc de blancs –samppanjatyyliä myös kevyesti poreilevaa Cramant-tyyliä. Tämä Cramantin kylän erikoisuus on suutuntumaltaan erilainen, monien mielestä herkullinen aperitiivi.

Grand Cru

samppanjatyyppinä takaa sen, että viinit ovat 100-prosenttisesti valmistettu Grand Cru –tarhojen rypäleistä. Esimerkiksi Mumm Grand Cru koostuu viiden Grand Cru -tarhan sekoituksesta ja kahdesta eri rypälelajista. Cru-luokitus eri tarhoille perustuu rypäleistä maksettavaan hintaan. Grand Cru –luokitus on kaikkiaan vain parilla kymmenellä tilalla Champagnen alueella.

Vintage

Vintage- eli vuosikertasamppanjoita valmistetaan vain erittäin hyvinä satokausina ja saman vuoden rypäleistä. Kaikki samppanjanvalmistajat eivät valmista vintage-samppanjoita välttämättä samana vuonna, sillä eri tiloilla sadon laatu voi vaihdella suurestikin.

Vintage-samppanjoita kypsytetään useita vuosia ja niiden olemus on runsaampi, täyteläisempi ja voimakkaampi kuin vakiosamppanjan. Vintage-samppanjat kehittyvät hitaasti, joten maltillinen kellarinomistaja voi tehdä upeita, pitkäikäisiä löytöjä.

Prestige

Prestige- eli luksussamppanja on todellinen samppanjanvalmistajan taidonnäyte. Valmistukseen käytetään vain erinomaisten satokausien parhaita rypäleitä. Prestige-samppanjoista kehittyy pitkän ajan kuluessa moninvivahteisia, todella hienostuneita ja rikkaita makuelämyksiä.

Nämä luksustuotteet ovatkin usein kaikkein kalliimpia samppanjalaatuja ja niiden juomisesta nauttivat ne, joilla on todellakin varaa sijoittaa jaloon harrastukseen.

Blanc de Noirs

Blanc de Noirs on valmistettu tummien rypäleiden vaaleasta mehusta, eli “mustien valkoisesta”. Tämän samppanjan valmistuksessa tärkeää onkin oikeanlainen rypäleiden puristaminen, jotta kuorista ei irtoa väriä mehuun. Rypäleinä voidaan käyttää molempia tummia samppanjarypäleitä, Pinot Noiria ja Pinot Meunieria.

Blanc de blancsia tummasävyisempi samppanja ei ole syystä tai toisesta hyvässä maineessa, eivätkä valmistajat usein edes mainitse etiketissä, että kyseessä on Blanc de Noirs. Siitä huolimatta tälläkin samppanjatyylillä on aarteensa ja kannattajansa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!