Vegaaninen viini ei sisällä pisaraakaan eläinperäisiä aineita

Nainen pitelee viinirypäleitä kädessä
Vegaanisen viinin valmistuksessa ei käytetä lainkaan eläinperäisiä aineita.

Vegaaninen ruoka alkaa olla suomalaisille tuttu asia, mutta hieman harvempi tietää, että myös alkoholin valmistuksessa voidaan käyttää eläinperäisiä tuotteita, jotka eivät sovi vegaaneille. Viini voidaan esimerkiksi kirkastaa kananmunalla tai liivatteella.

Vegaani ei nauti mitään eläinperäistä

Vegaaniset elintarvikkeet ovat ruokia ja juomia, joiden valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä ainesosia. Liha, muna- ja maitotuotteiden lisäksi vegaanit eivät käytä niistä tehtyjä jalosteita tai lisäaineita. Myöskään hyönteisperäiset aineet tai mehiläisten valmistamat tuotteet, kuten hunaja tai kuningatarhyytelö, eivät ole vegaanisia.

Vaikka eläinperäistä raaka-ainetta ei jäisi lopputuotteeseen, tai sitä jäisi tuotteeseen hyvin vähän, tuote ei ole vegaaninen, jos eläinperäisiä aineita on käytetty jossakin vaiheessa tuotantoprosessia.

Mutta miten ihmeessä viini voi olla vegaaninen, ja miten vegaaniset alkoholijuomat tunnistaa?

Vegaaninen viini
Kaikki Castillo de Molinan viinit ovat vegaanisia. Kuva: Heidi Kjellman

Viini voidaan kirkastaa kananmunalla

Viinien ja muiden alkoholien valmistuksessa voidaan käyttää yllättävän monia eläinperäisiä raaka-aineita. Niiden avulla pyritään parantamaan alkoholin makua, kirkkautta ja väriä. Lisäksi alkoholin säilöntäaineissa voi olla eläinperäisiä aineita.

Alkoholijuomien sävyä voidaan kirkastaa monilla eläinperäisillä aineilla, kuten kananmunalla, liivatteella, kalaliimalla ja kaseiinilla, joka on lehmänmaidosta saatava proteiini. Yleisintä eläinperäisten kirkastusaineiden käyttö on viinien valmistuksessa.

Eläinperäisillä aineilla voidaan säädellä myös alkoholin makua ja väriä. Alkoholi voidaan makeuttaa hunajalla, ja laktoosilla juomaan voidaan luoda pehmeä, kermainen maku. Joskus juoman valkoinen, maitomainen ulkonäkö kertoo, että valmistuksessa on käytetty maitoa, mutta oluen makua voidaan pehmentää laktoosilla, ja tätä on vaikeaa päätellä oluen väristä ja mausta.

Alkoholia voidaan myös värjätä hyönteisperäisellä karmiinilla. Karmiini on punainen väriaine, jota saadaan kuivatuista kokkiniilikirvoista.

Vegaaninen siideri - Nordfors & Friends -siiderit ovat vegaanisia
Kotimaiset Nordfors & Friends -siiderit sopivat vegaaneille.

Nämä merkinnät kertovat alkoholin vegaanisuudesta

Vegaanisille viineille ja muille alkoholijuomille ei ole kansainvälisesti valvottuja standardeja. Alkon valikoimassa olevien vegaanisten tuotteiden merkintä perustuu tuottajan tekemään ilmoitukseen juoman vegaanisuudesta. Jos alkoholin valmistuksessa on käytetty kananmunaperäistä albumiinia tai maitoperäistä kaseiinia, tämä pitää merkitä juomapakkaukseen myös allergiariskin vuoksi. Merkinnästä on allergikkojen lisäksi hyötyä vegaaneille.

Alkon vegaaniset tuotteet tunnistaa Veg-symbolista. Se on merkitty sekä vegaanisten juomien hintalappuihin Alkon myymälöissä että juoman tuotetietoihin Alkon verkkokaupassa. Tämän lisäksi osa tuottajista lisää juoman etikettiin vegaanisuusmerkinnän. Yleisiä vegaanisten alkoholien merkintöjä ovat European Vegetarian Unionin V-Label-sertifikaatti ja The Vegan Societyn kukkalogo.

Alkon vegaanisten tuotteiden Veg-symbolin kuvan löydät täältä.

Vegaaninen viini - Moselland Organic
Moselland Organic White -valkoviini on vegaaninen ja luomu.

 

Onko vegaaninen viini myös luomua?

Vegaaniset alkoholijuomat eivät ole automaattisesti luomuja. Vegaanisuusmerkintä kertoo, että juoman tuotannossa ei ole käytetty eläinperäisiä aineita. Merkintä ei kuitenkaan kerro esimerkiksi siitä, millaisia lannoitteita ja torjunta-aineita tuotannossa on käytetty.

Vegaaniset viinit ja muut alkoholit on usein tuotettu ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti, mutta tuotteen viljelystapaan, hiilijalanjälkeen ja pakkausmateriaaliin liittyvät merkinnät kannattaa tarkistaa juomapakkauksesta. Alkon ympäristöystävälliset ja vastuulliset tuotteet on merkitty Vihreä valinta -symboleilla.

Tietoa ja kuvat kaikista Alkon Vihreä valinta -tuotteista löydät täältä.

Kaikki Castillo de Molina -sarjan viinit ovat vegaanisia:

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!