Parsa ja viini | Parsalle sopivat viinit ja parsareseptit

Parsa ja viini | Parsalle sopivat viinit ja parsareseptit

Parsalle kannattaa valita kumppaniksi hapokas ja mineraalinen valkoviini. Hyviä parsaviinejä löytyy sekä eurooppalaisista että uuden maailman Riesling- ja Sauvignon Blanc -viineistä. Löydätkö näistä uuden suosikkisi?

Kevät on parsan parasta sesonkia

Parsa on kevään superherkku. Ihanat vihreät ja valkoiset parsat valtaavat kauppojen vihannesosastot ja ravintolat viettävät parsaviikkoja ympäri Suomen. Keitettynä parsa hellii makuhermoja sellaisenaan, mutta se maistuu myös salaatissa, piirakan ja munakkaan täytteenä, keitossa ja risotossa.

Valitse parsalle hapokas ja mineraalinen viini

Parsalle kannattaa valita kumppaniksi hapokas ja mineraalinen valkoviini. Alsacen alueen viineistä esimerkiksi aromikas Gisselbrecht Riesling Organic on tuoksultaan hedelmäinen, kukkainen, persikkainen, aprikoosinen, hunajainen ja sitruunainen. Kuiva maku on persikkainen, kevyen ananaksinen, sitruunainen, hennon kukkainen ja kaiken kruunaa herkullinen hapokkuus. Juuri hento kukkaisuus sekä hyvä hapokkuus ovat niitä ominaisuuksia, jotka täydentävät loistavasti parsan makua. Myös parsan kanssa usein tarjottava Hollandaise-kastike vaatii rinnalleen melko täyteläisen ja hapokkaan sekä kuivan valkoviinin. Hyviä Riesling-viinejä parsaruokien kanssa ovat myös chileläinen 9 Lives Inspiring Rieseling sekä saksalainen Moselland Riesling Kabinett.

Jos haluat viiniltä enemmän runsautta, myös monet Sauvignon Blanc –viinit toimivat parsan kumppanina. Uusiseelantilainen Brancott Estate Organic Sauvignon Blanc on juuri sopivan hapokas ja sen omasta aromimaailmasta löytyvä hienostunut parsa toimii upeasti erilaisten parsaherkkujen kanssa. Myös sitruksen ja muut aromaattiset aromit, joita löytyy toisesta Sauvignon Blancista, Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc -valkoviinistä tukevat parsan herkkää makua erinomaisesti. Suositellut viinit eivät hätkähdä parsan hieman karvasta makua ja nautinnollinen ruoka ja viini -nautinto on taattu.

Parsan valmistaminen ja tarjoilu

Yksinkertaisimmillaan tuore parsa nautitaan kuitenkin sellaisenaan keitettynä ja voisulan kera. Jos parsaruokaan halutaan lisää voimakkuutta tarjoa sen kumppanina Hollandaise-kastiketta.

Parsa tarjotaan usein alkuruokana, ja tavallisimmin keitettynä, sitruunalla maustetun voisulan tai jonkin kastikkeen esimerkiksi juusto-, muna-, appelsiini- tai Hollandaise-kastikkeen kera. Parsasta syntyy myös lempeä keitto, taivaallinen gratiini ja parsatangot antavat juhlavuutta salaatteihin esimerkiksi äyriäisten seurana. Ihanan yksinkertainen, mutta takuuvarma herkku on myös ilmakuivattuun kinkkuun kääräistyt parsat voisulan kera. Lähes kypsäksi keitetyt parsat voi myös laittaa hetkeksi grilliin, jolloin ne saavat kauniit raidat pintaan sekä ihanan kesäisen grillin hieman savuaromisen maun.

Parsa syödään joko haarukalla ja veitsellä tai sormin. Kun syöt tuoreet parsat käsin, ota kiinni parsan tyvestä ja kasta nuppua voisulaan tai kastikkeeseen. Puumainen tyviosa jätetään syömättä. Parsaa kannattaa varata 6–10 versoa henkeä kohti.

Parsan keittäminen

Kuori tuoreet parsat ennen keittämistä. Aloita kuoriminen nupun alta tyveen päin, poista puumainen osa tyvestä napsauttamalla parsa poikki. Se katkeaa automaattisesti puisen osan kohdalta. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen. Valitse mieluiten korkea ja kapea keittoastia, jossa herkät nuput voivat olla veden pinnalla. Keitä parsaniput siis silmut ylöspäin suolalla maustetussa vedessä (suolaa 2 tl/1 l vettä) 5–10 minuuttia eli kunnes ne ovat juuri ja juuri pehmeitä. Valuta parsat huolella. Liian kypsä parsa maistuu vetiseltä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!