Suklaa ja viini | Mikä viini suklaalle?

Suklaa ja viini | Mikä viini suklaalle?
Kuva: Hanna Hurtta

Viinin ja suklaan yhdistäminen voi olla haasteellista. Eikä joka viini sovi jokaiselle suklaalle. Poimi tästä artikkelista vinkkejä suklaan ja viinin yhdistämiseen.

Suklaan historiaa

Suklaa tai sen valmistukseen käytetty kaakaopuu ja kaakaopavut ovat kotoisin Keski-Amerikasta, ja jo muinaiset atsteekit nauttivat kaakaopavuista valmistettua suklaajuomaa. Eurooppaan suklaa tuli löytöretkeilijöiden mukana jo 1500-luvulla, ja ensimmäisenä se esiteltiin Espanjan kuninkaallisille.

Suklaan teollinen valmistus alkoi kuitenkin vasta 1800-luvulla ja tänä päivänä aito suklaa, sellaisena minä me sen tunnemme, valmistetaan kaakaomassasta, johon lisätään tarvittava määrä kaakaovoita, sokeria, vaniljaa ja lesitiiniä. Maitosuklaassa käytetään lisäksi maitoa tai maitojauhetta. Hienoimmissa suklaissa kaakaovoi on suklaan ainoa rasva.

Mistä suklaa koostuu

Suklaa koostuu yli tuhannesta ainesosasta ja niistä viinin kanssa korostuvat happamat, karvaat, metalliset sekä hedelmäiset maut. Ne kaikki vaikuttavat viinin makuun: pahimmillaan se latistuu, parhaimmillaan viini tuntuu täydelliseltä suklaan kumppanilta. Vahvan tanniiniset punaviinit riitelevät helposti tumman suklaan kanssa, mutta täyteläiset ja rehevän hedelmäiset viinit toimivat karvaan suklaan kanssa harmonisemmin. Tällaisia viinejä saapuu usein lämpimiltä viinintuotantoalueilta ja uuden maailman viinintuotantomaista, kuten Chilestä, Argentiinasta tai Australiasta.

Voidaanko tässäkin ruoka ja viini -yhdistelmässä soveltaa vanhaa perussääntöä ja kenties ajatella, että paikallinen ruoka-paikallinen viini? Mene ja tiedä, mutta yleisesti ottaen suklaan viiniksi kannattaakin valita niitä viinejä, joissa on hapokkuutta, marjaisuutta ja riittävästi vahvuutta. Korkea alkoholipitoisuus ei haittaa, ja viinin tanniinisuus tasapainottaa suklaan karvasta makua. Erityyppisten suklaiden ja viinien yhdistely voi yllättää.

Mikä viini tummalle suklaalle?

Tumman suklaan suosio on kasvanut Euroopassa, ja sitä pidetään usein ns. parempana suklaana, jota myös suklaan ystävät arvostavat sitä suuresti. Tummissa suklaissa kaakaopitoisuus vaihtelee 35 - 99 prosentin välillä, mutta yhä useamman herkuttelijan mielestä suklaassa tulisi olla vähintäänkin 70 prosentin kaakaopitoisuus. Tummia suklaita pidetään usein gourmet-suklaina.

Tummien suklaiden runsas hapokkuus, karvaus ja voimakas kaakaopavun maku vaativat viiniltä reilua hedelmäisyyttä ja tavallista korkeampaa alkoholipitoisuutta. Chymoksen Väkevät viinit -sarjasta löytyy monta oivaa kumppania tummalle suklaalle. Esimerkiksi Chymos Väkevä Mustaherukkaviini tuo ihanaa marjaisuutta tumman suklaan rinnalle. Perinteisistä rypäleviineistä italialaiset Amarone-viinit sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti, ja myös Zinfandel-viineistä tumma suklaa tuo parhaita puolia esiin. Portviinit ovat myös varma valinta tummalle suklaalle.

Mikä viini maitosuklaan kanssa?

Maitosuklaassa karvautta on selkeästi vähemmän ja sen seuraan makea ja hieman korkeamman alkoholipitoisuuden omaava Port-viini on loistava valinta. Kokeile vaikkapa Ferreiran Late Bottled Vintage Port -viiniä. Jos etsit kuitenkin perinteistä viiniä maitosuklaan kumppaniksi, kokeile marjasta ja keskitanniinista, aavistuksen makeampaa punaviinityyliä edustavaa Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style -punaviiniä. Valkoviinit eivät toimi maitosuklaan kumppanina.

Mikä viini valkosuklaan kanssa? 

Valkosuklaa valmistetaan pääasiassa sokerista, maitojauheesta ja kaakaovoista. Kaakaota siinä ei siis ole. Valkosuklaa on myös kaikista suklaista makein ja myös hankalin viinin kumppani, mutta toimivia yhdistelmiä löytyy aromikkaista Gewürztraminer-rypäleistä valmistetuista viineistä. Myös kuohuviinit ja monet samppanjat toimivat ihan mainiosti valkosuklaan kanssa, sillä ne taittavat miellyttävällä tavalla valkosuklaan rasvaisuutta. Esimerkiksi ranskalainen valkoviini Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition Alsacen alueelta tai puolikuiva samppanja G.H. Mumm Demi-Sec antavat miellyttäviä makuelämyksiä haasteellisen valkosuklaan kumppanina.

Nautiskele oikeassa lämpötilassa

Suklaan ja viinin tasapainoista liittoa lisää oikea tarjoilulämpötila, sillä molemmat osapuolet paljastavat parhaat ominaisuutensa vasta, kun ne tarjotaan sopivassa lämpötilassa. Suklaalle paras lämpötila on noin 20 astetta, jolloin se sulaa suussa. Viinille paras tarjoilulämpötila löytyy yleensä pullon takaetiketistä. Muista, että liian kylmänä tarjottu suklaa tai viini ei paljasta parhaita aromejaan.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!