Viinin valinta aterialle

Viinin valinta aterialle

Hyvän ateriakokonaisuuden suunnittelemiseen kuuluu olennaisesti myös viinien valinta. Helppona muistisääntönä voidaan pitää ajattelutapaa, että kuten ruoat, myös viinien tulisi voimistua eikä heikentyä ruokalistan edetessä. Kevyitä viinejä tarjoillaan usein aperitiivinä tai alkuruokien kanssa, jonka jälkeen siirrytään täyteläisempiin, alkoholipitoisempiin viineihin. Mitä makeampi viini, sitä pidemmälle ruokalistalla se kuuluu.

Kuohuviinit

Kuivat kuohuviinit sopivat hyvin niin aperitiiviksi kuin kirpeiden valkoviinien tapaan kalaruokien kumppaniksi. Juuri meren antimet, kuten osterit tai sushi, sopivat mainiosti kuivan kuohuviinin kanssa nautittavaksi. Kuohuviinillä voi myös taittaa savukalan rasvaisen tunnun, ja myös tuliset itämaiset ruoat voivat sopia kuohuviinin kanssa nautittaviksi. Kevyen hedelmäisen ja vain hieman makean jälkiruoan kanssa voi tarjota puolikuivaa kuohuviiniä. Erittäin makeille jälkiruoille kuohuviini ei ole paras valinta. Perussääntönä jälkiruokaviiniä valitessa voidaankin pitää juuri makeusastetta: viinin on aina oltava jälkiruokaa makeampaa.

Valkoviinit

Hedelmäiset, hapokkaat ja kevyet valkoviinit sopivat erinomaisesti kalaruokien kanssa nautittavaksi. Niiden sisältämä happo antaa sitruunan rinnalla rasvaiselle kalalle kevyen maun. Hapokas viini sopii myös alkuruoille, kuten siipikarjan liha, keitot tai salaatit. Hyvin viilennettyinä hapokkaiden valkoviinien eloisa raikkaus sopii erinomaisesti myös grillatun lihan, kananlihavartaiden tai grillattujen vihanneksien kumppaniksi.

Puutynnyreissä kypsytetyt valkoviinit muistuttavat usein punaviiniä, ja ne voivatkin väärän ruoan kanssa tarjoiltuna reagoida hyvinkin herkästi. Korkeampi alkoholipitoisuus saa viinin tuntumaan paksummalta, ja esimerkiksi kalan maistumaan rasvaisemmalta. Ainoastaan hieman makeat äyriäiset sopivat meren elävistä vahvan valkoviinin seuraksi. Sen sijaan ruoat, joissa on riittävästi kermaa ja voita sopivat hyvin puutynnyrissä kypsytetyn valkoviinin kumppaniksi. Mausteista rakuuna, hunaja, aavistus vaniljaa tai paahdetut pähkinät pidentävät viinin jälkimakua ruokaan asti.

Punaviinit

Helpointa ja tavanomaisinta viinin valinnassa ruoalle on ajatus: “Paikallinen ruoka, paikallinen viini.” Tämä pätee erityisesti punaviinin kohdalla. Kevyen hedelmäiset, nuoret punaviinit sekä roseeviinit ovat mitä mainioimpia ruokaviinejä. Ne sopivat myös usein haasteellisien latva-artisokkien ja tomaattien kanssa. Kevyet punaviinit sopivat yksinkertaisten välimerellisen keittiön suosittujen ruokien seuralaisena, mutta kovin monimutkaisten ruokien kanssa eivät. Viini on mitä mainioin iloisella lounaalla, kun taas viinin asiantuntijoille ne eivät juurikaan anna minkäänlaista haastetta.

Hienostuneen mausteisia, silkkisiä punaviinejä ei tule yhdistää liian täyteläiseen ruokaan, jottei viinien maku vaikuta laihalta tai lattealta. Tuoreiden metsäsienien, savuisten aromien ja jopa aasialaistyyppiset (ei liian tulisesti maustetut) ruoat sopivat näille punaviineille erinomaisesti. Grillattujen ja tuhtien liharuokien ihanteellisia seuralaisia ovat taas samettisen runsaat ja täyteläiset punaviinit. Grillauksessa karamellisoituneet proteiinit ja sokerit nimittäin muistuttavat paljon aromeja, joita paahdetuista tynnyreistä irtoaa täyteläisiin punaviineihin.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!