Järjestä Riesling-viinitasting

Järjestä Riesling-viinitasting

Riesling-viinit ovat monipuolisia

Riesling-viinitasting on mitä mainioin tapa testata erilaisia Riesling-viineäjä. Lajikkeena Riesling on hedelmäinen ja aromikas, ja se säilyttää hyvin hapokkuutensa, jonka vuoksi viini kestää hyvin varastointia. Hyvin tehty viini voi kypsyä kymmenenkin vuotta laadun heikkenemättä. Hyvät Riesling-rypäleestä tehdyt viinit ovat raikkaita valkoviinejä ja maistuvat sellaisenaan illanistujaisissa. Ne ovat myös erittäin monipuolisia ruokaviinejä, sillä hyvässä Riesling-viinissä hedelmäisyys, sokeri ja happo ovat kivasti tasapainossa. Viineissä löytyy vaihtoehtoja sekä makeasta kuivaan ja tyylissä saksalaisista klassikoista uudenmaailman nuoreikkaisiin Riesling-viineihin. 

Millainen on hyvä Riesling-viini

Riesling-viinit ovat keikkuneet Alkon myyntitilastojen kärkipäässä jo vuosia. Hyviä Riesling-viinejä valmistetaan tänä päivänä eri puolilla maailmaa - yhteistä alueille on suhteellisen viileä ilmasto, sillä tämä rypäle ei viihdy kuumassa. Euroopassa tunnetuimmat Rieslingit tulevat Saksasta, Ranskan Alsacesta ja Itävallasta. Euroopan ulkopuolella Riesling-viinejä tulee paljon Chilen rannikkoalueilta, USA:sta sekä Australiasta.

Hyvä Riesling on maultaan raikas ja sen sokeri ja happo ovat hyvässä tasapainossa. Se tekee Riesling-viineistä helposti juotavia, miellyttävän makuisia sekä ryhdikkäitä. Nuorissa Riesling-viineissä aromeina ovat usein vihreä omena, limetti, persikka ja selja. Kypsyessään viinin aromeja ovat eksoottiset hedelmät, hunaja ja petroli. Koska Riesling-rypäle on hyvin hedelmäinen, sitä ei koskaan kypsytetä tammitynnyrissä. Rieslingistä valmistetaan myös makeita jälkiruokarypäleitä.

Suomalaisten suosimia Riesling-tyylejä ovat kuivat ja puolikuivat Rieslingit, mutta se oma suosikki löytyy maistamalla. Järjestä siis Riesling-tasting. 

Miten järjestän viinitastingin?

Viinitastingin järjestäminen on oikeastaan aika helppoa. Valitset vain tastingille teeman, päätät ketä kutsut mukaan ja mietit maisteltavat viinit. Yleisenä ohjeena maisteluun voidaan sanoa, että kevyemmät viinit kannattaa maistella ihan ensin. Yhdestä pullosta riittää viinitastingissä maisteltavaa jopa 12 maistelijalle.  Viinitastingia suunnitellessa kannattaa myös miettiä tarjoatko makupaloja viinin kera. Jos tarjoat viinitastingissä ruokaa, huomaat, että ruoka vaikuttaa viinin makuun. Siksi viini kannattaa aina tastingissa maistella ensin ilman ruokaa.

Viinitastingissä myös viinilasilla on merkitystä. Vaikka eri rypäleille on olemassa omat lasinsa, voi viinitasting järjestää ihan tavallisilla, klassisilla ylöspäin kapenevilla viinilaseilla.

Tastingissa arvioidaan yleensä viinin ulkonäkö, tuoksu ja maku sekä koko kokonaisuus. Ulkonäöstä on helpoin aloittaa. Tuoksua arvioidessa kannattaa ensin arvostella päätuoksu - se mikä viinistä tulee heti esiin. Viinin makuun vaikuttaa tuoksujen aromit sekä viinin hapokkuus ja makeus. Kun kaikki on mukavasti tasapainossa, on kokonaisuus hyvä.  

Katso ohjeet viinin maistamiseen:

Raikas ja nuorekas chileläinen 9 Lives Inspiring Riesling

Alkon Vihvahteikas ja ryhdikäs -makukategoriaan kuuluva chileläinen 9 Lives Inspiring Riesling on viinitalon mukaan raikas, eloisan nuorekas ja pirteän hapokas Riesling. Väriltään se on vaalean oljenkeltainen. Tuoksua luonnehditaan raikkaaksi, hedelmäiseksi, sitruksiseksi ja kukkaiseksi. Maultaan 9 Lives Inspiring Riesling on kuiva, pirteän hapokas ja siitä löytyy greippiä, keltaluumua, viheromenaa ja yrttisyyttä. Viinissä on sokeria 2 g/l, joten tässä tastingissa se edustaa Uuden maailman kuivempia Riesling-viinejä. Viinilehti on arvioinut tämän Riesling-viinin laadukkaaksi ja hyvin tehdyksi viiniksi. Mitä mieltä sinä olet? Löydätkö samoja elementtejä viinin tuoksusta ja mausta? 
Jos tarjoat purtavaa, viihtyy tämä Riesling parhaiten kalan, kanan, kasvisten sekä äyriäisten seurassa.

9 Lives Inspiring Riesling Chilestä

Luomuriesling Gisselbrecht Riesling Organic Ranskasta 

Alkon Pirteä ja hedelmäinen -makukategoriaan kuuluvasta ranskalaisesta Gisselbrecht Riesling Organic -valkoviinistä löytyy viinitalon mukaan luonnetta. Sen väri on vaalean kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, kukkainen, persikkainen, aprikoosinen, hunajainen sekä sitruunainen. Maku on kuiva, hapokas ja persikkainen sekä kevyen ananaksinen, sitruunainen ja hennon kukkainenkin.  Viinissä on sokeria 5 g/l ja tässä tastingissa se edustaa luomuviinejä.  Jos tarjoat tastingissa ruokaa, viihtyy tämä luomuriesling parhaiten rasvaisen kalan, kanan ja sushin seurassa. Mainio viini myös erilaisille tapaksille.

Luomuriesling Ranskan Alsacesta

Palkittu saksalainen Moselland Riesling Kabinett 

Vuoden Viinit -kilpailuissa moneen kertaan palkittu Moselland Riesling Kabinett edustaa tässä tastingissa puolikuivia saksalaisia klassisia Riesling-viinejä. Se kuuluu Alkon Pirteä ja hedelmäinen -makukategoriaan. Viinitalon mukaan tämän vaalean oljenkeltaisen klassikkorieslingin tuoksusta löytyy omenaa, hedelmäisyyttä, persikkaa ja sitrunaa. Viini on maultaan puolikuiva, hapokas ja aromimaailmasta löytyy hunajamelonia, sitrusta, aprikoosia, vihreää omenaa ja hennosti yrttisyyttä. Viinissä on sokeria 35 g/l. Jos tarjoat tastingissa ruokaa, on Moselland Riesling Kabinett omimmillaan mausteisten ruokien mutta myös pastan, pizzan ja kasvisruokien seurassa.  Viini on saatavana Alkossa myös kolmen litran hanapakkauksessa. 

Tämä risukka pitää maistaa, totesi Vuoden Viinit -raati ja palkitsi viinin kilpailussa. Mitä mieltä teidän raati oli?

Australian Barossa-laakosta tuleva Jacob's Creek Riesling kuuluu Alkon makukategoriaan Vivahteikas ja ryhdikäs. Viinitalon itsensä mukaan viinin vaalean oljenkeltaisesta väristä löytyy hieman vihreää. Raikkaasta tuoksusta löytyy omenaa, persikkaa, kukkaisuutta sekä sitrusta. Viini on maultaan kuiva, hapokas ja aromimaailmasta löytyy limettiä, viheromenaa, keltaista luumua ja hieman suolaheinää. Ruokapöydässä tämä kuiva Riesling viihtyy äyriäisten, kalan ja kasvisten seurassa. Testaa mitä tuoksuja ja makuja sinä löydät tästä ryhdikkäästä australialaisesta. 

Riesling-tastingin päättää ranskalainen Alsacesta tuleva huippuviini Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg. Alkon makukategorissa tämä tyylikäs viini kuuluu Vivahteikas ja Ryhdikäs -kategoriaan. Viinitalon mukaan väriltää vaalean oljenkeltaisen viinin tuoksu on kukkainen ja hillitty. Tuoksusta löytyy mehiläisvahaa, persikoiden kiviä, limettiä ja greippiä. Viinin maku on kuiva ja hapokas, ja siitä löytyy sitrusta, greippiä, perikkaa, yrttisyyttä sekä mineraalisuutta. Ruokapöydässä tämän viinin seuraan kannattaa kattaa lohta, rapuja, maustettuja kasvisruokia sekä vaaleita liharuokia. 

Palkittu Riesling Ranskan Alsacesta

Lisää ideoita viinitastingin järjestämiseen kotona

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!