Argentiina

Argentiinalaisia viiniviljelmiä.

Andien alarinteeet ovat ihanteellisia viininviljelyyn. Ensimmäiset maahanmuuttajat loivatkin pohjan nykyaikaiselle viininviljelylle rakentamalla patoja ja kastelukanavia Argentiinan kuumaan ja kuivaan ilmastoon. 

Viinikulttuurin juuret

Argentiinan viinikulttuurin juuret ovat peräisin jo 1500-luvulta, jolloin espanjalaiset valloittajat ja maahanmuuttajat huomasivat Andien alarinteiden olevan ihanteellisia viininviljelyyn. Ensimmäiset maahanmuuttajat loivatkin pohjan nykyaikaiselle viininviljelylle rakentamalla lukuisia patoja ja kastelukanavia Argentiinan kuumaan ja kuivaan ilmastoon. Keinokastelu on vielä tänä päivänäkin elinehto argentiinalaisilla viinitarhoilla. Myöhemmin eurooppalaiset siirtolaiset toivat mukanaan köynnösten lisäksi myös kukin oman maansa viininviljelystaidon. Näistä seikoista johtuen Argentiinalaiset viinityylit ovat nykyäänkin hyvin moninaisia.

Suuria muutoksia

Argentiinan viiniteollisuus koki suuria muutoksia 1990-luvulla aiemman hieman heikkolaatuisenkin aikakauden jälkeen. Mittavat koti- ja ulkomaiset investoinnit uusiin istutuksiin ja viininvalmistamoihin sekä premium-lajikkeiden istuttaminen johtivat positiiviseen, ulospäin suuntautuneeseen asenteeseen, joka on tuonut menestystä niin koti- kuin ulkomaisilla markkinoilla.

Maailman viidenneksi suurin viinintuottaja

Maailman viidenneksi suurimman viinintuottajan tärkein viinialue on Andien juurilla sijaitseva Mendozan maakunta, missä tuotetaan kaksi kolmasosaa koko Argentiinan viineistä. Viiniä viljellään siellä n. 700 – 1400 metrin korkeudessa, parhaimmillaan jopa 2400 metrissä. Korkean ilmanalan ansiosta yölämpötilat laskevat hyvin mataliksi, mikä antaa rypäleille erityisiä lisävivahteita. Mendoza ja sen pohjoispuolella sijaitsevan San Juan tuottavat yhteensä noin 90% kaikesta Argentiinassa tuotetusta viinistä. Merkittäviä viljelyalueita ovat myös valkoviineistään erittäin tunnettu Cafayate sekä yksi suotuisimmista viinialueista, Rio Negro.

Runsaat rypälesadot

Lämpimien kesien, lukuisien aurinkopäivien ja riittävän vedensaannin ansiosta Argentiinassa saadaan hyvin runsaita rypälesatoja. Muihin Uuden maailman viinimaihin verrattuna Argentiinan erikoisuutena on myös lajikkeiden runsaus. Valkoisista rypälelajikkeista eräs erikoisuus on Torrontes, joka tuottaa kirpeän raikkaita ja kukkaisia viinejä. Satoisat Criolla ja Cereza muodostavat edelleen suuren osan viinisadosta, mutta Argentiinan tärkein punainen lajike on Malbec. Argentiinan ilmastossa se tuottaa pehmeätä, suuntäyttävää ja aromikasta punaviiniä. Monet ovatkin sitä mieltä, että juuri argentiinalaiset Malbec-viinit ovat maailman parhaita.

Argentiinalaisia viinitaloja

Argentiinan viinitaloja ovat mm. Finca La Celia sekä Bodegas Y Viñedos Santiago Graffigna San Juan.

Argentiinalaisia viinejä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!