Australia

Australialaisia viiniviljelmiä.

Australia on viininvalmistuksen edelläkävijä

Ensimmäiset viiniköynnökset saapuivat Australiaan englantilaisten mukana jo vuonna 1788, mutta Australiasta alettiin puhua “viinimaana” vasta 1960-luvulla.

Australiaa pidetään yhtenä viininviljelyn mahtimaana, ja viinituotannon kannalta tärkeimmät alueet ovat Kaakkois- ja Etelä-Australia. Vain pieni osa viinitarhoista tulee toimeen ilman tekokastelua, ja useasti tarhat löytyvätkin jokivarsista eukalyptusmetsien ympäröiminä. Ensimmäiset viiniköynnökset saapuivat maahan englantilaisten mukana jo vuonna 1788, mutta Australiasta alettiin puhua “viinimaana” vasta 1960-luvulla.

Useat modernit viininvalmistuslaiteet, joita nykyisin käytetään kaikkialla maailmassa, ovat usein kehitetty juuri Australiassa. Tänä päivänä Australia tuottaa huippuviinejä ja on edelläkävijä kierrekorkki- ja hanapakkausviineissä. Tuotanto on tehokasta ja puhdasta, sillä jokainen Australiassa tuotettu pullo viiniä yltää maan standardien mukaisesti hyväksytylle laatutasolle. Australialaisen viiniteollisuuden kehittyminen on osoitus itsetietoisesta menestymisen halusta, voimakkaasta laatutietoisuudesta ja varmasta kuluttajan maun vaistoamisesta.

Australialaisia viinejä

Shiraz on Australian viljellyin rypäle

Kaupallisesti viljeltyjä lajikkeita on 85, joista suosituin on voimakas ja mausteinen Syrah, jota paikallisesti kutsutaan Shiraz. Yksi sen eduista on herkkyys reagoida ympäristöön; näin se säilyttää parhaissakin viineissä oman erikoislaatunsa. Seuraavaksi yleisimmät rypäleet ovat myöhään kypsyvä ja paksukuorinen Cabernet Sauvignon sekä Chardonnay, joka on aromiltaan trooppisen hedelmäinen ja tammen sävyttämä.

Monimuotoiset ilmasto-olot

Australian ilmasto-olot ovat erittäin monimuotoiset ja paikallisten erojen merkitys on nykyään kasvamassa. Aiemmin viininviljelyalueet jaettiin kartalla lähinnä osavaltioiden rajojen perusteella, mutta nykyään McLaren Valen, Clare Valleyn, Mudgeen, Morningtonin ja Eden Valleyn kaltaisilla alueilla on oma identiteettinsä. Näiden rinnalle on noussut useita uusia nimiä, jotka osaltaan lisäävät jo ennestään monipuolista valikoimaa. Australian viininviljelijät ovat oivaltaneet, että heidän tulee etsiä viileämpiä viljelyalueita valmistaakseen tyylikkäitä ja hyvärakenteisia viinejä. Näin ollen esimerkiksi Victoria sekä Tasmania ovat noussut uudelleen huomion kohteeksi ja saaneet enemmän merkitystä.

Australiassa tehdään paljon puhtaita lajikeviinejä, mutta myös kahden tai useamman lajikkeen sekoitteita. Australia oli ensimmäinen maa, joka lähti myymään kaupallista Cabernet-Shiraz -sekoitusta. Maan kuuluisimmat viinit ovat nykyäänkin juuri kyseisiä sekoituksia, jotka ovat täyteläisiä, mausteisia ja mustaherukan sävyttämiä.

Tunnettuja viinitaloja

Australian tunnettuja viinitaloja ovat mm. Jacob's Creek sekä Wyndham Estate.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!