Espanja

Espanjalaisia viiniviljelmiä.

Espanjassa on kiistatta maailman suurin viiniköynnösala, mutta myös tärkeimmistä viinintuottajamaista vuoristoisin ympäristö. Tästä ja haasteellisesta ilmastosta johtuen Espanjan sadot jäävät alaansa nähden varsin alhaisiksi. 

Laadukasta tuotantoa

Viininviljelyssä on laajalti tunnettu sääntö, että kamppailemaan joutuvat köynnökset tuottavat usein erittäin hyvää laatua. Espanjalaiset viininviljelijät ovatkin alkaneet hyödyntämään mahdollisuuksiaan ja ottaneet suunnakseen laadun, ja 1980 ja 1990-luvut kuluivatkin espanjalaisessa viinitaloudessa kokonaan nykyaikaistamisen ja uudelleen järjestelyn merkeissä. Samoihin aikoihin lukuisia unholaan joutuneita perinteisiä viinilajikkeita pelastettiin katoamiselta, ja uudet valmistustekniikat auttoivat saavuttamaan ennalta arvaamattoman korkeaa laatua. Nykyään viinien yleisnäkymä on vaikuttava, josta löytyy mitä erilaisimpien viinilajien ja -tyyppien kirjo.

Laatuluokitus

Espanjassa on Italian tavoin käytössä kaksitasoinen viinien laatuluokitusjärjestelmä: Korkeinta laatutasoa tarkoittaa espanjalaisten merkintä Denominaciónes de Origen Calificada (DOCa) ja Denominaciónes de Origen (DO) on alkuperänimitys. Tällä hetkellä DOCa-alueita ovat Rioja ja Priorat. Kolmantena laatuluokituksena ovat pöytäviinit eli Vino de la Tierra. Jako on yksinkertainen, mutta epätäydellinen, sillä pikkuhiljaa näillä alkuperäisnimityksen saaneiden viininviljelyalueiden reunamilla syntyy jo korkealaatuisia pöytäviinejä.

Yleiskäsityksen saamiseksi on hyvä huomioida maan erilaiset ilmastovyöhykkeet. Espanjalaisten viinien eristyneisyys ja moninaisuus on tulosta kolmesta pääilmastovyöhykkeestä: Atlantin ilmasto, mannerilmasto ja välimerelliset vaikutukset. Monimuotoisuutta lisää myös monet ilmastolliset päällekkäisyydet sekä pinnanmuodostuksien aikaansaamat mikroilmastot.

Espanjan viinialueet

Tunnetuin ja tärkein viinialue Espanjassa on perinteikäs Rioja, jonka mukaan nimetyt viinit ovat hyvin suosittuja myös Suomessa. Alueelta tulee pääosin punaviinejä, ja rypäleistä merkittävin on Temparnillo. Hyvinä vuosina niillä on harvinaislaatuinen ikääntymiskyky. Katalonia on taas parhaiten tunnettu kuohuviinistään, pirskahtelevasta Cavasta. La Manchassa viljellään 70% ylivoimalla valkoisia rypäleitä, joista saadaan kevyitä ja puhdaspiirteisiä valkoviinejä. Andalusian ainutlaatuiset viinit valmistetaan erityisellä kypsyttämismenetelmällä, jossa viini lasketaan kypsyessään pystysuorassa tynnyririvistöstä toiseen. Málagan makeilla viineillä on nykyään epäoikeutetusti huono maine halpoina massatuotteina, mutta laatu paranee jatkuvasti.

Espanjalaisia viinitaloja

Tunnettuja viinintuottajia Espanjassa ovat muun muassa Bodegas Campo Viejo ja Bodegas Ysios.

Espanjalaiset viinit, cavat ja muut alkoholijuomat

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!