Etelä-Afrikka

Etelä-afrikkalaisia viiniviljelmiä.

Etelä-Afrikan viiniseutu on jylhyydessään varmasti maailman kauneinta.  Rypäletuotannosta vain osa myydään viininä: heikompi tasoinen sato myydään joko tislattavaksi tai rypälemehutiivisteenä. Etelä-Afrikka onkin maailman suurin rypälemehutiivisteen tuottaja. Viininvalmistukseen myytävien rypäleiden osuus on jatkuvasti kasvussa.

Karanteenijärjestelmä

1800-luku oli viininviennin ja Kapmaan kukoistuksen aikaa, mutta viinikirvat, buurisota ja brittimarkkinoiden romahdus toivat viljelijöille ankeat ajat. 1918 ongelmia lievittämään perustettiin KWV, jättimäinen valtion osuuskunta, jonka tarkoituksena oli taata markkinat ja vakaat hinnat kaikille Kapmaan tarhoissa kasvatetuille rypäleille, oli niiden laatu sitten mikä tahansa.

Ongelmaksi kuitenkin muodostui KWV:n ylläpitämä kiintiöjärjestelmä, joka jarrutti uusien alueiden ja rypälelajikkeiden laajentumista. Hyvien köynnösten vähäisyys oli myös seurausta lähes järjettömästä maahantuonnin karanteenijärjestelmästä, ja viljellyt lajikkeet olivatkin usein joko kehnoja muunnoksia tai virusten runtelemia. Nyt asiat ovat muuttumassa ja KWV on riisuttu vallasta. Uusia viinialueita on syntymässä ja viinitarhat ovat nopeasti siirtymässä valkoisista rypäleistä muodikkaisiin punaisiin – joskin köynnöspula ja virukset aiheuttavat yhä jonkin verran ongelmia.

Oma rypäle Pinotage

Istutetuin lajike on Chenin, josta Etelä-Afrikassa käytetään nimitystä Steen. Toiseksi istutetuin punainen lajike on Etelä-Afrikan oma rypäle Pinotage, joka syntyi Cinsaultin ja Pinot Noirin 1920-luvulla tehdystä risteytyksestä. Punaisista rypäleistä tärkeitä ovat myös Cabernet Sauvignon sekä Shiraz. Parhaiden, rannikon läheisyydessä sijaitsevien viljelyalueiden ilmasto on kuitenkin melko vaihteleva, joten vuosikerralla on yhtä paljon merkitystä kuin Euroopassa.

Constantia

Etelä-Afrikan historiallisesti tärkein viininimi on Constantia, tarunhohtoinen jälkiruokaviini, joka 1700-luvun jälkipuolella tunnustettiin yhdeksi maailman suurimmista viineistä. Kapkaupungin läheisyydessä sijaitseva maan vanhin viinintuotantoalue on myös nimeltään Constantia. Kapmaan toinen hollantilainen kuvernööri Simon van der Stel istutti alkuperäisen tarhan, ja antoi nimensä myös Stellenboschille, joka on edelleen niin määrällisesti kuin laadullisestikin tärkein alue Etelä-Afrikan viinituotannossa. Toiseksi tärkein viinialue Paarl sijaitsee myöskin Kapkaupungin lähellä. Tyypillisenä piirteenä Etelä-Afrikkalaisen viinitarhan maisemassa ovat kuumien ja kuivien kausien vuoksi tekojärvet.

Nykyisin viinistä on tullut yksi Etelä-Afrikan tasavallan tärkeimmistä vientituotteista. Tunnettuja viinintuottajia ovat mm. maailman ja Suomen ensimmäinen Reilun Kaupan sertifikaatin saanut viinimerkki Thandi Wines sekä yksi johtavista tuottajista ja viinin viejistä The Company of Wine People.

Etelä-Afrikan viinitaloja

Nykyisin viinistä on tullut yksi Etelä-Afrikan tasavallan tärkeimmistä vientituotteista. Tunnettuja viinintuottajia ovat muun muassa maailman ja Suomen ensimmäinen Reilun Kaupan sertifikaatin saanut viinimerkki Thandi Wines sekä yksi johtavista tuottajista ja viinin viejistä The Company of Wine People.

Etelä-afrikkalaisia viinejä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!