Venäläisen keittiön klassikot blinit ovat talven täydellistä seurusteluruokaa. Blinien lisukkeena tarjoillaan perinteisesti suolaista: mätiä, kaviaaria, tilliä, punasipulia, sieniä, suolakurkkuja sekä vatkattua smetanaa. Blinejä voi kuitenkin hyvin tarjoilla myös makeiden lisukkeiden kuten marjojen, rahkan, tuorejuustojen ja hunajan kera.
Blinien seuraksi kuiva ja sitruksinen samppanja
Koska blinit ovat melko raskasta ruokaa, ja lisukkeista riippuen, ateria voi sisältää hyvinkin voimakkaita makuja, kannattaa viiniksi valita kuiva ja hieman sitruksinen samppanja kuten G.H. Mumm Cordon Rouge Brut. Hapokkuutensa ansiosta se leikkaa juuri sopivasti blinien rasvaisuutta.
G.H. Mumm Cordon Rouge Brut
Ranska, AC Champagne
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen keltaluumuinen, mineraalinen, raikas.
75 cl
Rypäleet: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Tuotenumero: 008741
Laadukas kuohuviini vaihtoehtona samppanjalle
Myös raikkaat hedelmäisyyttä ja mineraalisuutta sisältävät cavat kuten Campo Viejo Cava Brut toimivat hyvin blinien seurassa.
Campo Viejo Reserva Cava Brut
75 cl
Rypäle: Xarel.lo, Macabeo, Parellada
Tuotenumero: 538677
Blinireseptit huippukokki Alex Nurmen tapaan
Reseptit 4:lle
Blinitaikina
4 dl maitoa
20 g tuoretta hiivaa
2 dl kermaviiliä
2 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
50 g kirkastettua voita sulatettuna
Liota hiivaa kädenlämpöiseen maitoon ja lisää kermaviili, jauhot, keltuaiset sekä suola. Sekoita taikinaa kevyesti kunnes se on pehmeän tasaista. Anna taikinan levätä yön yli peitettynä huoneenlämmössä. Vatkaa seuraavana päivänä valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon. Paista taikinasta pieniä blinejä kirkastetussa voissa.
Savuporotäyte
100 g savuporoa
50 g purjosipulia
2 rkl pippurilla maustettua tuorejuustoa
Leikkaa savuporo ja purjo pieniksi kuutioiksi. Kuullota ensin sipuli pehmeäksi ja lisää lopuksi pannulle porokuutiot. Mausta kevyesti suolalla ja siirrä seos kulhoon. Lisää pehmeä tuorejuusto lämpimän seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja koristele tuoreilla yrteillä. Lusikoi täytettä blinien päälle ja koristele haluamallasi tavalla.
Siitakesalaatti
200 g siitakesieniä tuoreena
1 pieni salottisipuli
4 kevätsipulin vartta
50 g smetanaa
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna koristeluun
Kuullota pannussa sienet sekä sipulit ja mausta ne hyvin. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää lopuksi vaahdotettu smetana joukkoon. Koristele salaatti ruohosipulilla ja tarjoile blinien päällä.
Raputäyte
150 g jokiravunpyrstöjä
1-2 rkl majoneesia
1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 rkl kalan mätiä (siian, muikun tai sammen)
1 lime
suolaa
mustapippuria
Sekoita kulhossa ravunpyrstöt, majoneesi, tilli sekä puristettu limen mehu. Lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria ja tarkista maku. Lusikoi täytettä blinien päälle ja koristele mädillä.