Viini ja ruoka -yhdistelmät

Viini ja ruoka -yhdistelmät

Vanha uskomus valkoviiniä kalalle ja punaviiniä lihalle on aikansa elänyt. Viininviljely, ruokakulttuuri ja viinit ovat vuosien saatossa muuttuneet. Erilaisia viinejä on Alkossa tarjolla runsaasti, ja ainoa sääntö on, että oma makusi ratkaisee. Tämän päivän viinit ovat myös aromeiltaan liian monipuolisia ja keskenään niin erilaisia, että niihin ei voisi soveltaa vanhaa kaavamaista ohjesääntöä. Heitä se siis romukoppaan ja kokeile joulukinkun kanssa ennakkoluulottomasti vaikkapa tammitettua Chardonnay-valkoviiniä tai savustetun lohen kanssa vaikkapa Pinot Noir –punaviiniä.

Kun puhutaan ruuan ja viinin yhdistämisestä ei kyse ole vain valmistettavan ruuan raaka-aineista, vaan on myös siitä, miten ruoka valmistetaan ja mitä tyyliä viini edustaa. On tärkeää löytää tasapaino, ei vain ruoan ja viinin aromien välille, vaan ennen kaikkea tarjottavan ruuan ja viinin rakenteiden välille.

Varsinkin jos halutaan korostaa makujen tasapainoa useita ruokalajeja käsittävällä illallisella. Jos tarjoat koostumukseltaan kevyttä ruokaa, tarjoa kevyttä viiniä. Jos taas lautaselta löytyy täyteläistä ruokaa, on lasissa olevan viininkin syytä olla täyteläistä. Kun viinin ja ruuan koostumukset ovat tasapainossa, voi aromeilla kokeiluja tehdä mielin määrin ilman sen suurempaa riskiä. Aromit eivät koskaan väärennä toisiaan, ja jos ruuassa ja viinissä on toisiinsa verrattavia aromeja, niiden yhdistäminen onnistuu melkein aina. Yllättävimmät makuelämykset syntyvätkin usein aromien vastakohtaisuuksista.

Porsaan kanssa valkoviiniä?

Kyllä. Valkoviini on usein porsaalle hyvä valinta. Esimerkiksi Castillo de Molina Reserva Chardonnayssa on juuri sitä runsautta, pyöreyttä ja elementtejä, jotka sopivat hyvin rasvaa sisältävän valkoisen lihan kanssa. Porsas valmistetaan aina kypsäksi, joten se tarvitsee kumppanikseen viiniä, jossa on hieman makeutta kuten valkoviineissä verrattuna punaviineihin onkin. Castillo de Molina Reserva Chardonnay on viini, jossa on myös aavistus tammen ja savun elementtejä. Juuri sopivasti niin, etteivät ne peitä viinin hedelmäisyyttä ja raikkautta. Kyse on tasapainosta. Viini valmistetaan Chilessä, Casablancan laaksossa kasvaneista rypäleistä. Laakso sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä, paikka on tuulinen, viileä, ja tuottaa vivahteikkaita sekä aromikkaita rypäleitä.

Voiko kaloille valita punaviinin?

Kyllä, ehdottomasti. Meren eläville tai rasvaisemmalle kalalle kuten lohelle sopivat erityisesti Pinot Noir –rypäleestä valmistetut viinit, sillä niissä on enemmän rakennetta ja moniulotteisuutta kuin monissa valkoviineissä. Ja esimerkiksi juuri Pinot Noir -punaviineissä on myös hedelmäisyyttä, joka sopii kalalle. Pinot Noir –viinit kannattaa tarjoilla usein hieman viileämpänä kuin punaviinit yleensä eli noin 14–15 -asteisena. Tällöin esimerkiksi Castillo de Molina Reserva Pinot Noir maistuu todella raikkaalta, pehmeältä, tanniinit ovat pyöreät ja miellyttävät. Alkoholipitoisuuden suhteen maku on hyvin tasapainossa. Tämän Pinot Noirin maussa on myös punaisia marjoja ja kukkaisuutta, joka on tyypillistä viileämmässä paikassa kasvaneille rypäleille. Erityisesti lohelle Pinot Noir on usein täydellinen valinta, sillä lohessa on erittäin hyvä ja pehmeä rakenne sekä tuore ja intensiivinen maku, jota Pinot Noirin ominaisuudet täydentävät. Castillo de Molinan Pinot Noirissa on myös aavistus savun ja tupakan aromeja, jotka saadaan, kun viiniä kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä noin 10 kuukauden ajan. Savun aromit sopivat erityisesti savustetulle tai grillatulle lohelle.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!