Juustofondue on paitsi illanistujaisten paras seurusteluherkku myös vallan mainio pataruoka kylmiin syys- ja talvi-iltoihin. Juustofonduen kanssa dipattavaksi kannattaa valita hyvää juureen leivottua ranskalaista maalaisleipää. Muut dipattavat voitkin valita sitten omien mieltymystesi mukaan kasviksista, vihanneksista ja hedelmistä. Eli tähän pataan sopii dipattavaksi lähes kaikki, mitä kaapistasi löytyy.
Suosittelemme, että varaat ruokailijaa kohden juustoa runsaasti eli noin 150–200 g ruokailijaa kohden. Viiniksi kannattaa valita kuivaa valkoviiniä, esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs Riesling-valkoviini tasapainottaa mukavasti juustojen rasvaisuutta, ja maistuu upealta lasissa myös ruokaillessa.
Tämä resepti on neljälle ja ainekset laskettu sveitsiläiseen tapaan reilusti: 200 g juustoa per henkilö.
Tarvitset näitä
400 g | Vacherin Fribourg -juustoa ( tai Appenzeller/Comte) |
400 g | Hyvin kypsää Gruyere -juustoa |
3–4 dl | Riesling-valkoviiniä |
noin 2 rkl | Sveitsiläistä kirsikkaviinaa |
1 | Valkosipulin kynsi |
noin 1 rkl | Maizenaa |
Ripaus | Muskottipähkinää |
Ripaus | Mustapippuria |
TARJOILUUN | |
Juureen leivottua ranskalaista maalaisleipää | |
Parsa- ja kukkakaalin paloja, makeita pikkutomaatteja | |
Paloja tuoreesta ananaksesta, päärynää ja omenaa | |
Tuoretta chiliä |
Ohje
-
Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sillä kattilan tai valurautapadan sisäpuoli. Jätä kynsi pataan.
-
Raasta juustot hienoksi raasteeksi.
-
Sekoita kattilassa valkoviini, maissitärkkelys ja muskottipähkinä. Kuumenna sekoittaen.
-
Lisää lähes kiehuvan kuumaan seokseen raastetut juustot pienissä erissä koko ajan sekoittaen, kunnes kaikki juusto on sulanut.
-
Mausta mustapippurilla ja ripauksella sveitsiläistä kirsikkaviinaa. Myös Moscato-rypäleestä valmistettu grappa toimii hienosti juustofonduessa.
-
Kaada juustokastike lämmitettyyn fonduepataan. Nosta se tarjolle telineeseen liekin päälle pöytään.
-
Tarjoa juustofonduen kanssa kastettavaksi reilunkokoisia paloja juureen leivotusta ranskalaisesta maalaisleivästä.
-
Muut lisäkkeet voit valita makusi mukaan. Toimivia lisäkkeitä juustofonduen seuraan ovat napakaksi höyrytetyt parsa- ja kukkakaalin palat, ananaspalat, makeat pikkutomaatit, päärynä ja myös omena. Kivaa twistiiä tuo tuore pieneksi pilkottu chili, joita voi laittaa tarjolle lautaselle, jossa ruokailijat voivat pöyräyttää juustossa kastettuja leipäkuutioita. Myös päärynä ja omena ovat mukavia lisukkeita ja antavat raikkautta tuhdille juustofondue-padalle.
-
Vinkki: Jos fondue tuntuu löysältä, lisää Maizenaa, jos liian tuhdilta, lisää hieman valkoviiniä. Ruokaillessa muista kastaa ja sekoittaa dipattavilla juustofondue-pataa pohjia myöten.