Saitko saaliiksi sorsaa? Kokeile sorsan fileitä viikunakastikkeella laadukkaan Pinot Noir -punaviinin ja vaikkapa italialaisen risoton kera. Se on ateria, joka vie kielen mennessään. Sorsan liha on oikein maukasta ja mureaa. Jos käytät pakastettua sorsaa, sulata lihat jääkaapissa ja ota hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen valmistamista. Sorsan fileet maistuvat upealta risoton kanssa.
Näitä tarvitset
1–2 | Filettä syöjää kohti |
Voita paistamiseen | |
Suolaa | |
Mustapippuria | |
Karkeaa Dijon-sinappia | |
Tuoretta rosmariinia muutama oksa | |
Kastike: | |
2–3 dl | Punaviiniä |
Muutama laakerinlehti | |
100 gr | Kuivattua viikunaa |
2 dl | DemiGlace-kastikepohjaa |
Voita | |
Suolaa | |
Mustapippuria |
Ohje
- Pyyhi sorsan fileen pinnat kuivaksi.
- Tee terävän veitsen kärjellä muutama ristikkäinen viilto nahkaan, jotta filee ei käpristy mutkalle paistaessa.
- Suolaa kevyesti ja pippuroi lihan pinnat.
- Sivele ohuelti Dijon-sinappia sorsan fileiden pintaan.
- Kuumenna pannulla voita ja heitä mukaan rangasta revittyä tuoretta rosmariinia.
- Aseta fileet paistumaan nahkapuoli alaspäin ja paista kunnes nahka on kaunis kullanruskea.
- Paista sitten lihapuolta muutama minuutti ja siirrä pannu lihoineen kannen kanssa jäähtymään.
- Lihaa jatkaa hieman kypsymistä, mutta hitaammin kuin levyllä.
- Jos haluat fileistä hyvin medium miinus, niin laita fileet suoraan paistosta folioon odottamaan. Suositus kuitenkin on, ettei linnunliha olisi kovin raakaa.
- Viikunakastikkeen valmistus:
Suikaloi kuivatut viikunat ohueksi suikaleiksi. - Keitä viikunasuikaleita hiljalleen ilman kantta laakerilehtien kanssa punaviinissä kunnes viikunat ovat selvästi hyvin sosemaisen pehmeitä ja punaviiniä on selvästi haihtunut runsaasti.
- Ota laakerinlehdet pois ja soseuta viikunat sileämmäksi vaikkapa haarukalla.
- Lisää DemiGlace sekä makusi mukaan suolaa, pippuria ja vielä hieman Dijon-sinappia.
- Kiehauta kastike.
- Vispaa mukaan muutama kylmä voinokare.