Vinkkejä rapujuhliin - järjestä kaikkien aikojen juhlat

Vinkkejä rapujuhliin - järjestä kaikkien aikojen juhlat
Kuva: Heidi Kjellman

Ravustuskausi avataan 21. heinäkuuta. Pohdimme kasan vinkkejä rapujuhliin. Näin järjestät kaikkien aikojen onnistuneimmat rapujuhlat.

1. Mistä ravut? | Vinkkejä rapujuhliin

Rapujuhlia ei voi järjestää ilman rapuja. Mieti siis jo ennakkoon, lasketko itse merrat lähivesiin vai turvaudutko kalatiskisi tarjoomuksiin. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, hanki valmiiksi kypsennetyt ravut elävien sijaan, jotta et joudu pähkäilemään suola- ja tillimäärän kanssa.

2. Alkuun vai pääruoaksi?

Juhlien keskipisteenä ovat ravut. Siksi on hyvä päättää jo suunnittelun alkuun, tarjoatko niitä kullekin alkuruoaksi esimerkiksi puoli tusinaa vai aloitetaanko ilta jollakin muulla ruokalajilla, jonka jälkeen kulinaarista matkaa sitten jatketaan notkuvalla rapuvadilla.

Molemmat tavat toimivat yhtä hyvin, mutta jos päivällisbudjettisi on rajoitettu, rapujen tarjoilu alkuruokana tepsii paremmin.

Katso rapujen keitto-ohje ja muita rapujuhliin sopivia ruokia:

3. Älä orjuuta itseäsi menulla

Sekunnilleen oikein paistettuja pihvejä ja liekitettyjä ohukaisia? Kummankaan paikka ei ole rapujuhlissa. Kekkereiden tärkein sisältö on nauttia uuden sesongin alkamisesta hyvässä seurassa. Niinpä muut ruokalajit kannattaa suunnitella mutkattomiksi. Jos tarjoat ravut pääruoaksi, on lähimetsiköstä kerätyistä kantarelleista loihdittu keitto mainio alkuruoka, jonka voit valmistaa jo ennakkoon. Mikäli saksiniekat saattelevat illan alkuun, voit pyöräyttää vaikka kotipuutarhan kasviksista vokin pihallasi muurikkapannulla.

4. Keskity kauden raaka-aineisiin | Vinkkejä rapujuhliin

Rapuaikaan Suomen kesä on kauneimmillaan ja luonnolla on tarjota mahtavia makuja. Unohda siis pakastetut tiikeriravut tai lentorahtina kotimaahan kantautuneet guavat. Nyt nautitaan kesäkurpitsoista, kantarelleista, ahvenista ja sokeriherneistä.

5. Lataa tyyliä leipään

Mikäli mietit kaiken muun tiptop-kuntoon, on turha turvautua supermarketin halvimpaan paahtoleipään. Tutki pikkuleipomoiden valikoimaa tai kaiva itse jauhopussi ja hiivapaketti esiin. Miten olisi vaikka kuminalla maustettu maalaisleipä?

6. Villiinny koristelemaan

Perinteisesti rapupöytään kuuluvat punavalkoiset liinat ja servietit. Kukaan ei kuitenkaan kiellä villiintymästä vähäsen. Hyvää rapurekvisiittaa löydät esimerkiksi etnisistä kaupoista. Muun muassa punaiset kiinalaislyhdyt luovat loistavasti tunnelmaa. Snapsilaseihin saat väriä kietaisemalla niiden ympärille vaikka punaisen silkkirusetin.

7. Muista turvallisuus tunnelman luomisessa | Vinkkejä rapujuhliin

Kesäinen, pimenevä puutarha on mukava somistaa kynttilälyhdyillä – siitäkin huolimatta, että metsäpalovaroitus on annettu. Harva juhlien järjestäjä ehtii kuitenkaan vahtia elävää tulta kyllin valppaasti. Siksi on järkevintä turvautua led-tuikkuihin.

8. Suunnittele ennakkoon musiikkivalinnat

Rapujuhliin kuuluu nauru ja laulu. Kaikki eivät kuitenkaan osaa perinteisten snapsirallatusten sanoja ulkoa, joten kopioi pinkka lauluja jo valmiiksi ja taittele ne elegantisti vaikka aterinten viereen.

Kukaan tuskin jaksaa hoilata koko iltaa, joten on hyvä koota tietokoneelle jo valmiiksi soittolista. Voisivatko kotimaiset tangot kuulua sinun pimenevään iltaasi? Vai sittenkin brasilialainen bossa nova?

9. Valitse vesipestävä asu

Kaulureista huolimatta rapujen ryystäminen voi tärvellä kermanvärisen silkkileninkisi. Valitse siis rapujuhliin asu, jossa tahrat eivät näy ja jonka voit huoletta heittää pesukoneeseen. Esimerkiksi perinteinen kukkamekko toimii aina.

10. Mieti meikki aterian ehdoilla | Vinkkejä rapujuhliin

Rapujen terävät sakset vaurioittavat helposti kynsien lakkauksen ja ryystäminen puolestaan voi levittää vahvan värisen huulipunan onniklovnimaisesti pitkin kasvoja. Keskitä meikkisi painopiste sen sijaan silmiin. Kynsiin riittää väritön lakkaus, huuliin huomaamaton kiilto.

Juomavinkki.fi suosittelee seuraavia valintoja rapujuhlien juomiksi:

Malja ystävyydelle ja iloiselle illalle! Rapujuhlien alkuskoolaukseen sopii kuohuviini tai samppanja. Juhlaväelle on myös huomaavaista tarjota alkoholiton vaihtoehto.

Rapujuhlien pääruoan tuhdit punaviinit:

Rapujuhlien pääruuaksi voi valita vaikkapa grillipihvejä tai sienipaistosta. Niitä siivittävät punaviinit hanapakkauksessa. Hanaviini on helppo valinta isommalle seurueelle.

Rapujuhlien pääruoan kevyet punaviinit:

Valitsitko pääruoksi mehevät lohimedaljongit? Myös tälle vaihtoehdolle on saatavilla punaviini. Valitse kevyt Pinot Noirista valmistettu viini, pullossa tai hanapakkauksessa.

Artikkelin kirjoittaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapa-asiantuntija, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Kuvat: Heidi Kjellman

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!