Ystävänpäivä - sydämelliset yllätykset ystävälle ja rakkaalle

Valentine’s Day eli ystävänpäivä 14. helmikuuta tarjoaa oivan mahdollisuuden muistaa niin rakkainta kuin lähipiiriäsi. Ystävänpäivän ideoillamme matkaat hetkessä ystäväsi sydämeen.

Amorin ateriavinkit

1. Aamiainen vuoteeseen

Osuu ystävänpäivä viikonloppun tai ei, etenkin aamuvirkku voi yllättää unikekomaisemman rakkaansa tarjoamalla kiireettömän aamiaisen vuoteeseen. Perinteisten ystävänpäiväniksien, kuten sydämen mallisen piparimuotin käyttäminen paistetun kananmunan tai hedelmäsalaatin meloniviipaleiden muotoiluun, ohella kannattaa pohtia sesonkiin sopivia ruoka-ainevalintoja. Paista esimerkiksi suolaisia vohveleita sekä tarjoile ne blinikauden henkeen muikunmädin, graavilohen ja smetanan kera. Lasillinen aitoa samppanjaa kruunaa aterian.

2. Satsaa sunnuntaibrunssiin

Suomessa 14. helmikuuta ei keskitytä Amerikan malliin ainoastaan sydänkäpysen hemmotteluun, vaan kiitetään myös ystäviä näiden tarjoamasta tuesta elämän polulla. Tähän sopii mainosti yhteinen brunssi. Mikäli sen klassinen versio munakokkeleineen ja pekonisiivuineen tuntuu jo liian nähdyltä, valitse jokin maateema. Tarjoile esimerkiksi kuorrutettua sipulikeittoa tai croque monsier -juustokinkkuleipiä salaatin saattelemana kuohuviinin kera. Tai marinoi sitrusmehulla kalaa ceviche-annoksiksi, leivo empanadas-piiraita ja kata palanpainikkeeksi chileläistä viiniä. 

Vaikkei ystävänpäivä aina osukaan sunnuntaille, on voi viikonloppubrunssin järjestää ystävänpäivää lähimpänä viikonloppuna, jolloin on todennäköisempää saada ystävät koolle. Aina on toki vaihtoehtona käydä jollain ihanalla hotellin tai kahvilan aamiaisella ennen työpäivän alkua.

3. Rusettiluistelijoiden piknikki

Jos sään haltija sallii, ystävänpäivänä reippaillaan. Rusettiluistelu sopii rauhallisuudessaan yhtä hyvin aikuisille kuin lapsille. Pakkaa evääksi nostalgisiin paperipusseihin yksittäin pakatut kerrosvoileivät, joita kunkin on helppo mutustaa omasta pussistaan ja täytä termospullot kaakaolla.

4. Kokkarit koko kaveripiirille

Helppo ja hauska tapa skoolata ystävyydelle ovat koko kaveripiirin cocktail-kutsut. Varaa helpon pikkusyötävän, kuten antipasto-lajitelmien ohella mehuja tai pyreitä ja kuohuviiniä, sillä cocktailit on hyvä pitää keveinä seuraavan työpäivän vuoksi. Rossini (joka on luonnollisesti nimetty oopperasäveltäjä Giachino Rossinin mukaan) miksataan mansikkapyreestä ja kuohuviinistä. Mimosa, jota britit kutsuvat myös Buck’s Fizziksi, syntyy tuorepuristetusta appelsiinimehusta ja samppanjasta.

5. Illallinen kynttilänvalossa

Rakkaimman kanssa ystävänpäivä päätetään romanttiseen illalliseen. Juhlan kunniaksi on lupa olla sopivasti imelä. Siksi kähvelsimme illalliseen ideoita Hong Kongin kuuluisasta The Mira -hotellista, joka tarjoilee ruusunpunaiseksi värikoodattuja aterioita. Ystävänpäivään sopii hyvin hempeä vaaleanpunainen. Alkuun sopivatkin esimerkiksi grillatut tiikeriravut, pääruoaksi lohi ja lopuksi syötäväksi soveltuvilla luomuruusunlehdillä koristettu sorbettiannos. Juomaksi läpi aterian käy roseeviini tai samppanja.

Unohtumattomat yllätykset

1. Kotikylpylä rakkaalle

Alkuvuoden kova työaikataulu pistää monen hartiat koville. Varaa pullollinen hierontaöljyä ja helli rakastasi selkähieronnalla. Mikäli tämän ystävänpäivä kuluu vuorotöissä tai lasten harrastuskuskina, toivota hänet kotiin valmistelemalla rentouttava jalkakylpy. Vaahdon tai öljyn ohella voit lisätä kylpyveteen rentouttavia rosmariininlehtiä tai kuivattuja laventelinkukkia.

2. Ruusujen aika

Kukkien viitoittama tie johtaa melko varmasti jokaisen naisen sydämeen. Mieti kuitenkin kukkakimppua valitessasi sen saajan persoonallisuutta äläkä sorru kliseisiin. Graafisen näyttävistä, ikebana-tyyppisistä asetelmista innostuneen sydän ei sula välttämättä morsiuskimppumaisen somasta samppanjaruusuasetelmasta − tai päinvastoin.

3. Leffan lumoissa

Elokuvissa käynti huokuu aina romanttista taikaa. Valikoi leffatarjonnasta se näytös, joka miellyttää molempia katsojia.

4. Taidetta ja tunteita

Ystävänpäiväsunnuntaina voi myös pysähtyä taiteen äärelle. Helsingissä hyvänä vaihtoehtona on Ateneum, Turussa vaikkapa Ars Nova. Jyväskylän parhaimmistoon kuuluu Alvar Aalto -museo, kun taas Tampereella voi vierailla esimerkiksi Tampereen taidemuseossa.

5. Kirjakerho kahden kesken

Mikäli et malta jättää kotia tai päätät viettää ystävänpäivää maalla vapaa-ajan asunnossa, saat kulttuuripiristystä kirjoista. Valitse ystävänpäivälahjaksi kirja, jonka tiedät ilahduttavan rakastasi. Uutuuskirjojen ohella klassikot ovat taas pinnalla.

Ystävänpäivän vinkit on ideoinut Mirva Saukkola, joka on tyyli- ja tapakouluttaja, ja on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!