3 x takuuvarma viinitärppi mökkituliaisiksi

Minulla on vielä tovi töitä ennen kesälomaa. Tänäkin vuonna suuntaamme auton keulan kohti Pohjois-Norjaa, ja vietämme aikaa Jäämeren rannalla kalastaen ja ravustaen. Helteiltä ei näiltä leveysasteilta parane odottaa, mutta maisemat ja kalansaaliit ovat toivottavasti sitäkin huikeampia. Pääsen myös ensimmäistä kertaa pyytämään jättimäisiä kuningasrapuja! Norjan reissun jälkeen vietämme aikaa perheen kesken mökillä. Olen tänäkin vuonna ajoittanut kesälomani siten, että pääsen suoraan Norjan reissulta Kymijoelle mökillemme täplärapujahtiin.

Kesän kiivaimman mökkeilysesongin kunniaksi kokosin teille tähän postaukseen takuuvarmat vinkit mökkituliaisten osalta. Laadukas viini ilahduttaa aina saajaansa, ja se on antajallekin varsin helppo ja kätevä tapa muistaa isäntäväkeä. Vinkkaan postauksessa kolme erinomaista viinitärppiä eri hintaluokista – esittelyssä ylellinen samppanja, laadukas punaviini grilli-iltaa ajatellen sekä hienostunut valkoviini vaikkapa rapukesteihin viemisiksi.

Viinivinkki nro 1. - nautiskelijalle

G.H. MUMM Cordon Rouge Brut kuuluu vakkarisamppanjoihini. Se on varma, klassinen valinta lahjaksi, ja ostan sitä usein myös itselleni erityisiin herkutteluhetkiin, jotka vaativat samppanjaa. Kyseinen juoma on hinta-laatusuhteeltaan timanttia. Pullo maksaa Alkossa alle 40 euroa, mikä on kelpo hinta moisesta herkusta.

Väriltään samppanja on kauniin kullankeltainen, ja sen kuplat ovat pienet ja hienostuneet. Tuoksultaan se on raikas ja aavistuksen sitruksinen. Makumaailmaltaan juoma on hyvin kuiva ja ihanan hapokas. Siinä viipyilee sitruksen lisäksi omenaa sekä aprikoosia. Kokonaisuus on ennen kaikkea tasapainoinen ja raikas.

Samppanja on viinituliaisena aina varma valinta. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että ilahdun harvasta lahjasta niin kovin kuin samppanjasta. Siinä on aavistus arjesta poikkeavaa ylellisyyttä, ja mikä parasta – samppanjaa voi hyvin juoda kauniina kesäiltana läpi koko aterian. Se sopii alkumaljaksi sekä erityisen hyvin kala- ja äyriäisruokien sekä vaaleiden lihojen kaveriksi. Korvaisin myös rohkeasti makean jälkkäriviinin kuivalla samppanjalla, sillä mielestäni se sopii myös useiden jälkiruokien kanssa nautittavaksi.

Mainittakoon vielä, että G.H. MUMM Cordon Rouge Brut –samppanjaa on saatavilla myös supernäyttävänä 150 cl magnum-pullona, joka on upea lahja vaikkapa hieman suuremmalla porukalla vietäväksi esimerkiksi puutarhajuhliin tai häihin.

Tuliainen mökille

Viinivinkki nro 2. – grillin ääressä viihtyvälle

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz –punaviini on erinomainen ja tyylikäs valinta grillijuhlia ajatellen. Tämä viskitynnyreissä kypsynyt punaviini on nappivalinta esimerkiksi mehukkaan pihvin aveciksi, ja ilahduttaa perheen grillimestaria takuuvarmasti.

Maultaan viini on mehevä ja hilloinen, sävyltään upean tummanpuhuva, kohtalokkaan karmiininpunainen herkku. Sen tuoksusta voi aistia mausteisuutta, tummaa suklaata sekä hedelmäisyyttä. Täyteläinen makupaletti on keskitanniininen, marjainen ja mausteinen ripauksella tammisuutta.

Tuo mainittu viskitynnyrikypsytys edesauttaa viinin täyteläisten aromien kehittymistä ilman että viini hapettuu liikaa. Viimeistelyllä viiniin saadaan lisää moniulotteisuutta, rakennetta, täyteläisyyttä sekä pehmeyttä. Varsin mielenkiintoinen ja eksoottiselta kuulostava prosessi, josta voit lukea lisää täältä.

Kaiken kaikkiaan Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz on todella laadukas punaviini, joka maksaa Alkossa noin 18 euroa. Grilli-illallisten lisäksi viini toimii hienosti myös nautiskelu- ja seurustelujuomana.

Mökkituliainen

Mökkituliainen

Viinivinkki nro 3. – kalastajalle tai rapujuhlien isäntäväelle

Kolmas viinitärppi on ollut vakiona rapujuhlapöydässäni jo useamman vuoden ajan. Portugalilainen nuori Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde -valkoviini on upea lahja kalastusta harrastavalle tai rapujuhlia järjestävälle ystävälle.

Tämä sitruunankeltainen aavistuksen vihreään taittava vivahteikas valkkari on kuiva, mineraalinen ja varsin hapokas kaveri. Sen tuoksussa on havaittavissa huumaavaa valkoista persikkaa sitrusaromien saattelemana. Maussa korostuu sitruksen lisäksi limetti ja aprikoosi. Upea valinta erilaisten kalaruokien ja raikkaiden salaattien kanssa tarjottavaksi. Viini käy myös erinomaisesti aperitiiviksi ennen varsinaista ateriaa. Fantastinen, raikas ja tuore viini, joka ihastuttaa joka kerta!

Tämä elegantti viini on myös kukkarolle kelpo valinta, sillä sen hinta on Alkon valikoimissa vain hieman reilut 15 euroa.

Tuliainen mökille

Tuliainen mökille

Aurinkoisia kesä- ja mökkipäiviä toivotellen,

-Heidi

Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi. Seuraavassa postauksessa keskityn hurmaaviin rapuviineihin, joten kannattaa pysyä kanavalla!

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi