Anni Hautala viinimatkalla Jacob’s Creekillä – näille ruuille sopivat viskitynnyrikypsytetyt viinit

Radio- ja tv-juontaja Anni Hautala oli viinimatkalla Australiassa, viinitalo Jacob’s Creekin vieraana joulukuussa 2019. Viinimatkallaan Anni pääsi tutustumaan viinitalon laajaan viinivalikoimaan niiden alkuperäisessä ympäristössään.

Aiemmin julkaistussa jutussa Anni seikkaili Jacob's Creekin luomuviinitarhoilla. Jutun pääset lukeman täällä.

Viinitalolla vierailuun kuuluu viinien lisäksi tietysti hyvä ruoka. Heti saavuttuaan Anni pääsikin lounastamaan Jacob's Creekin vierailukeskukselle Jacob's Creekin yhden valko- ja kuohuviineistä vastaavan viinintekijän, Trina Smithin seurueeseen.

"Hyvä ruoka kuuluu olennaisena osana viinielämystä, ja oli upeaa, kun viinintekijä itse on suosittelemassa viinivalikoimasta täydellisen viinin ateriakokonaisuudelle", Anni hehkuttaa.

Jacob's Creek Double Barrel -viinit monipuolisesti ruuille ja seurusteluun

Yksi matkan kohteista oli Jacob's Creekin viskitynnyrikypsytettyjen Double Barrel -sarjan viinien tehdas. Viinit kypsytetään nimensä mukaisesti kahdessa erilaisessa tynnyrissä, sekä viini- että viskitynnyrissä. Viskitynnyrikypsytys tekee viinistä moniulotteisen ja pehmeän. Jacob's Creek Double Barrel -sarjan viinit ovat pehmeytensä ansiosta hyviä seurusteluviinejä, mutta moniuloiteisuutensa ansiosta sopivat erinomaisesti yhdisteltäväksi ruuille.

Viinitastingissä Anni totesi Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay -valkoviinin kestävän erinomaisesti rasvaisen juuston makua, kun taas Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviinin Anni yhdistäisi tuhdillekin liharuualle.

Jacob's Creek Double Barrelin tehtaalla Anni pääsi todistamaan viskitynnyreitä, joissa viinejä kypsytetään. "Viskitynnyrit ovat yllättävän pieniä, verrattuna viinitynnyreihin, joita olen tottunut viinitiloilla näkemään", Anni kertaa.

Tehdaskierroksella Anni pääsi jopa maistamaan Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz -punaviiniä suoraan viskitynnyristä.

Jacob’s Creek Double Barrel -sarjaan kuuluu kolme eri viiniä: Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz ja Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon -punaviinit sekä Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay -valkoviini.

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz
Hinta Alkossa: 18,69 € / 75 cl

Täyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, viikunainen, karhunvatukkainen, hennon neilikkainen, tamminen.

Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon
​Hinta Alkossa: 18,69 € / 75 cl

Täyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, paprikainen, luumuinen, suklainen, paahteinen, hennon yrttinen.

Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay
​Hinta Alkossa: 16,99 € / 75 cl

Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, sitruksinen, mausteinen, kevyen paahteinen.

Löydät Sweet Food O'Mine -blogin Sarin Jacob's Creek Double Barrel -sarjan viineille suunnitteleman juhlamenun tästä linkistä.

Jacob's Creek Double Barrel

Jacob's Creek Double Barrel

Jacob's Creek Double Barrel viskitynnyrit

Viinien ja ruokien yhdistely tutuksi

Jacob’s Creekin vierailukeskuksessa Anni pääsi lounaan lisäksi osallistumaan kiinnostavasti rakennettuun viinielämykseen, jossa testataan, miten eri ruoka-aineet vaikuttavat viinin makuun.

Tiesitkö, että jos ennen raikkaan Riesling-rypäleestä valmistetun valkoviinin maistamista puraisee sitruunaa, katoaa Rieslingistä sen hapokkuus ja viini pehmenee sitruunan vaikutuksesta? Entä tiesitkö, että suola pehmittää tuhdin punaviinin tanniineja, ja tällä perusteella joitain punaviinejä kutsutaankin pihviviineiksi?

Marjaisan mausteisen viinin marjaisuus ja mausteet taas pääsevät loistoonsa, jos ennen viinin maistamista haukkaa pippurissa kastettua mansikkaa, kun taas suklaan ja punaviinin yhdistelmä jakaa usein mielipiteet kahtia. Toiset rakastavat, toiset eivät niinkään. Vain maistamalla saa selville omat makumieltymyksensä.

Tastingissä Anni pääsi konkreettisesti todistamaan myös näköaistin vaikutuksen elämykseen. "Ihmeellistä, miten myös näköaisti vaikuttaa makuaistiin. Minulle meni aivan täydestä, että vihreä sitruksen makuinen hyytelö olisi limeä, vaikka se todellisuudessa oli appelsiinia," Anni ihmettelee.

Anni Hautala Jacob's Creek viinitastingissä

Jacob’s Creekin vierailukeskus avoinna kaikille

Jacob’s Creekin vierailukeskus sijaitsee keskellä kauneinta Barossan viinilaaksoa, ja se on avoinna kaikille. Vierailukeskuksella on ravintola, joka tarjoilee ruokia, jotka on valmistettu lähellä tuotetuista raaka-aineista sekä viinitalon omia viinejä, jotka niin ikään tulevat Barossan laaksosta. Vierailukeskuksella on lisäksi pieni viinimyymälä, ja he järjestävät erilaisia viinitastingejä ja -elämyksiä, joita Anni Hautalakin pääsi matkallaan kokeilemaan.

Jacob’s Creek viinitalon nimi tulee pienestä joesta nimeltään Jacob’s Creek. Talviaikaan, eli silloin kun Suomessa on kesä, se virtaa Barossan laaksossa, aivan Jacob’s Creekin vierailukeskuksen vieressä. Juuri tästä joesta ja juuri tällä samalla paikalla Jacob’s Creekin viinit ovat saaneet alkunsa jo vuonna 1840. Joulukuun lämpöaallon aikaan Jacob’s Creek oli kuivillaan, mutta maisema sen ympärillä silti valloittavaa.

Jos olet matkalla Barossaan, tutustu Jacob's Creekin vierailukeskukseen, sen ravintolaan ja viinielämyksiin tästä linkistä.

Katso video Anni Hautalan Australian vierailusta tästä linkistä.

Anni Hautala Jacob's Creek

Kuuntele Viinivieraissa-podcast, missä mm. Anni Hautala on keskustelemassa juhlien viinivalinnoista.

Viinivieraissa-podcastin pääset kuuntelemaan Suplassa tai Juomavinkki.fi-sivustolla.

Viinivieraissa-podcast: Anni Hautala

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi