Australiassa Jacob's Creek -viinitilan vieraana

Viinimatka Australia
21.02.2018

Rakastuin Australiaan jo vuonna 1991 siellä kesän ajan vaihto-oppilaana ollessani. Se on Suomesta katsottuna yksi kaukaisimmista maailman kolkista, mutta siitä huolimatta tunsin sen heti kodikseni. Siinä auttoi toki vaihto-oppilasperheeni, jota myös sittemmin olen onnistunut tapaamaan säännöllisesti - useammin kuin Oulussa asuvia sukulaisiani! Mutta myös Australian kaunis luonto, ihanat, ystävälliset ihmiset ja sittemmin myös viinit ovat edesauttaneet rakastumistani tuohon kaukaiseen maahan. Totesin jo vuosia sitten, että unelmatyöni olisi sellainen, jossa pääsen työmatkalle Australiaan mahdollisimman usein. Ja palasin juuri järjestyksessään kolmannelta työmatkaltani Australian lämpimästä kesästä. Olen siis unelmatyössäni.

Julkkisvieraiden joukossa Jacob's Creekin viinitilalla

Viime viikolla vein kuusi vierasta Jacob's Creekin viinitilalle Barossan laaksoon. Aivan mahtavan hauska ja ihana matkaseurue takasi monet naurut matkan aikana. Australialainen näyttelijäkomistus Chris Hemsworth oli vieraillut Jacob's Creekillä juuri ennen saapumistamme, edellisen viikon perjantaina. Hän on uusi mainoskasvo Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -viinille, joka on maailman ensimmäinen ja ainoa skottiviskitynnyrissä kypsynyt punaviini. Ja heti meidän vierailumme jälkeen Jacob's Creek odotti tilalleen Australian Master Chefin kilpailijoita ja tuomareita seuraavan jakson kuvauksiin. Kannattaa siis silmä tarkkana seurata seuraavan kauden Australian Master Chef -jaksoja, sillä siellä saattaa nähdä kauniita Barossan laakson maisemia!

Chris Hemsworthin vierailun antia voit seurata Juomavinkin Instagram-tilillä.

 

Vierailu Jacob's Creek viinitilalla

Ruuan ja viinin yhdistämisen malliesimerkkejä - helppoa kokeilla myös kotona

Meille tarjottiin vierailumme aikana lukuisia upeita makuelämyksiä ja pääsimme maistamaan herkullisia viinejä. Yhden päivän aikana maistettiin jopa 40 eri viiniä, kyllä se työstä kävi! Eikä ehtinyt nälkäkään yllättämään - tuntui siltä, että koko ajan oli ruokaa tarjolla!

Erityisesti ruoan ja viinin yhdistämistä havainnoiva ohjattu maistelu oli mielenkiintoinen ja opettava. Sitä olisi helppo soveltaa kotonakin. Valitaan vain eri rypäleiden malliesimerkkejä ja niille sopivat ruoka-aineet, jotka korostavat viinin eri ominaisuuksia eri tavoin. Ensin maistoimme Riesling -rypäleen viinin sitruunan, valkopavuista tehdyn sitruunaisen muhennoksen sekä ruohosipulin kanssa. Sitten vertailtiin Chardonnay -rypäleen viiniä keitetyn kurpitsan, voin ja salvian lehden kera. Cabernet Sauvignon -punaviinille oli punaviinissä hillottu sipuli, tuore timjami ja musta kalamata -oliivi. Ja viimeiselle täyteläiselle Shiraz -viinille punajuuresta tehty ohut lastu sekä tumma suklaa. Suola, makeus ja hapot ruoassa toivat eri tavoin esiin eri piirteitä viinissä. Suosittelen tätä mielenkiintoista koetta vaikkapa hauskaksi ohjelmanumeroksi illanistujaisiin. Samaan voisi jopa yhdistää saman viinin vertailun erilaisista viinilaseista maistaen, mikäli siihen on kotikaapin lasiston puolesta mahdollisuus, sillä lasilla on myös hämmästyttävän suuri vaikutus viinin makuun.

 

viinimatka australia

Hugo Grampin muistoviinejä ja huippuruokia

Vuosi sitten Jacob's Creekillä kansainvälisessä seminaarissa vieraillessani saimme valita oman viiniköynnöksen, jonka merkitsimme nimikyltillä. Yritimme yhdessä löytää köynnökseni Jacob's Creekin St. Hugo -viinitilan mailta, mutta emme siinä onnistuneet.

Tällä kertaa St Hugon tilalla maistelimme upeita, täyteläisiä St Hugo Shiraz- ja Cabernet Sauvignon -viinejä eri vuosikertoja vertaillen. Oli mielenkiintoista todeta, kuinka kyseiset viinit kehittyvät vuosien myötä. St Hugo -viinimerkki on nimetty Hugo Grampin muiston kunniaksi. Hugo oli Jacob's Creekin perustajan, Johann Grampin pojanpoika, joka traagisesti kuoli Australian viiniteollisuutta suuresti järkyttäneessä lentokoneturmassa vuonna 1938 yhdessä kahden muun suuren australialaisen viinintekijän, Tom Hardyn ja Sidney Hill Smithin kanssa.

Jos olet niin onnekas, että pääset Barossan laaksoon vierailulle, suosittelen ehdottomasti testaamaan St Hugo -viinitilan ravintolan, jossa neljän ruokalajin yllätysmenu on suunniteltu varta vasten St Hugon viineille siten, että annosten raaka-aineet tuovat viinin parhaat puolet esiin ja muodostavat täydellisen viinin ja ruoan liiton. Menun ovat suunnitelleet St Hugon pääviinintekijä Dan Swincer ja St Hugo -ravintolan palkittu keittiömestari, Mark McNamara, joka on mahtavan taitava viinin ja ruoan yhdistämisessä, mutta sen lisäksi myös erittäin mukava mies. Kokonaisuus on täydellinen.

 

viinimatka australia

 

viinimatka australia

Australian suosikkirypäle Shiraz

Alkossa on maaliskuussa teemavuorossa Australia ja Shiraz -rypäle. Barossan laakso on tunnettu nimenomaan erinomaisista Shiraz -viineistään, ja niitä Alkosta löytyy kattava valikoima. Ja täyteläinen aussi-Shiraz sopii hyvin talven kylmien iltojen lämmittäjäksi. Kannattaa siis tutustua Barossan Shiraz -viineihin maaliskuussa. Itse aion muistella mahtavan hienoa Australian matkaa punaviinilasillisen ääressä.

Jos vierailet Australiassa, poikkea Jacob's Creekin ja St Hugon viinitiloilla!

Lisätietoa vierailumahdollisuuksista löytyy viinitilojen kotisivuilta:

http://www.jacobscreek.com/se/visit-us
https://www.sthugo.com/

 

viinimatka australia

Teksti ja kuvat: Kaisa Kavekari

Kaisa työskentelee Pernod Ricard Finlandilla viinitiimissä muun muassa australialaisten viinien tuotepäällikkönä. Kaisalla on yli kymmenen vuoden kokemus viinien parissa työskentelystä ja luontainen taito yhdistellä viinejä ja ruokia keskenään.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!