Castillo de Molinan uutuuskuohuviini kruunaa vappupiknikin

Pikniksesonki alkaa virallisesti vapusta. Piknikviltillä on aina tilaa ystäville ja eväskorista löytyy juhlijoille ihania herkkuja. Kylmäsavutäytteiset leivät syrjäyttävät tänä vuonna klassiset kerrosvoileivät. Vaikka vappu itsessään onkin jo perinteinen juhla, niin silloin voi hyvin hullutella ja muuttaa ruokaperinteitä.

Kylmäsavulohitäytteiset leivät valmistuvat suuremmallekin joukolle nopeasti. Mehevä saaristolaisleipä on mainio pohja herkulliselle kylmäsavulohitäytteelle. Juhlitpa vappua sitten sisällä tai ulkona, ovat nämä herkulliset voileivät helppo valmistaa olosuhteista riippumatta. Jos lähdet vapun piknikille, niin suosittelen viipaloimaan leivän valmiiksi jo kotona ja pakkaamaan täytteen erilliseen kannelliseen purkkiin. Pääkallopaikalla on sitten helppo lusikoida täyte leipien päälle.

Itse saaristolaisleivän voi valmistaa jo päiviä ennen tarjoilua. Leipä itseasiassa vain paranee kunhan se saa tekeytyä ennen tarjoamista. Saaristolaisleivän sijaan voit myös kokeilla makeampaa Maalahden limppua.

Termospulloon pakattu lämmitävä keitto sopii täytettyjen leipien seuraksi. Esimerkiksi pinaatti tai purjo-perunasosekeitto ovat mainioita makupareja kylmäsavulohileiville. Koriin voi pakata myös hedelmä-juustovartaita, makeita keksejä ja vappumunkkeja. Mukaan otetaan myös reilusti hyvää mieltä, servettejä ja pari vilttiä. Suomen kevätsää voi olla arvaamaton, kuten hyvin tiedämme. Huonolla säällä piknikviltin voi levittää vaikka olohuoneen lattialle.

Juhlan henkeä kunnioitetaan hyvällä juomalla

Vapun poksauttaa käyntiin chileläinen Castillo De Molina Brut Cuvée -kuohuviini.

Tämä kolmen rypäleen kuohuviini on tyylikäs ja miellyttävä kokonaisuus, joka sopii erityisen hyvin mereneläville tai aperitiiviksi ja alkupalojen kumppaniksi, ja tietysti sellaisenaan vappumaljaksi.

Castillo de Molina Brut Cuvée
Hinta Alkossa: 12,98 €

Saaristolaisleipä

2 kpl

Tarvitset

1 l piimää
50 g hiivaa
2 1/2 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun

voita

Leipien voiteluun

siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Valmistus

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 1 1/2 h.
2. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1 1/2 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia.
3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
4. Paista leipiä uunin alatasossaa noin 1 h.
5. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
6. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään mielellään ainakin 2–3 päiväksi, jotta niiden maku ja rakenne paranevat.

Kylmäsavulohitäytteiset leivät

20 annosta

Tarvitset

10 viipaletta saaristolaisleipää

Täyte

150 g kylmäsavustettua lohta
2 kpl kovaksi keitettyä kananmunaa
1/2 kpl omena (Granny Smith)
1 kpl pieni punasipuli
150 g créme fraichea
2 rkl hienonnettua tilliä
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan

Koristeluun

tilliä

Valmistus

1. Hienonna kylmäsavustettulohi ja kuoritut muna.
2. Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Kuori ja kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi.
3. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.
4. Leikkaa leipäviipaleet kahteen osaan kolmioiksi. Lusikoi täyte leipien päälle. 5.Koristele tillillä.

Teksti ja kuvat: Sari Spåra

Sari Spåra on innokas reseptinikkari, valokuvaaja ja ruokakirjailija. Perinteiden vaalija, joka kehittelee kiireiseen arkeen nopeita ja mutkattomia reseptejä, kun taas viikonloppuisin herkutellaan usein pidemmän kaavan mukaan.

Lisää herkullisia reseptejä Sarin Sweet Food O'Mine -blogissa.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi