Juustolautanen vuosikertaportviinillä vailla vertaa - uutuus nyt Alkoissa!

Juustolautanen vuosikertaportviinillä vailla vertaa
02.09.2020

Hurmaavaa uutuutta, Sandeman Porto Vau Vintage 1999 -portviiniä on saatavilla Alkosta erikoiseränä elokuusta joulukuuhun. Kyseessä on erityisen laadukas vuosikertaviini, joka jää mieleen ensimaistamalla.

Viini saa nimensä Quinta do Vau -viinitarhan mukaan, ja se valmistetaan käsinpoimituista Tinta Roriz-, Tourica Franca- ja Touriga Nacional -rypäleistä perinteisin portviinimenetelmin.

Tämän tiilenpunaisen herkun tuoksu on ihanan intensiivinen, runsas ja marjainen selkeällä häivähdyksellä mansikkaa. Maultaan makea viini on taatelinen ja siinä maistuu mehevä kuivattu aprikoosi ja tummanpuhuvat kirsikat. Sen makunyansseista tulee myös läpi kaakao, pähkinä ja hento nahkaisuus.

Sandeman Porto Vau Vintage 1999 sopii erinomaisesti tarjottavaksi vahvojen ja kermaisten juustojen kanssa, mutta on nappivalinta myös suklaajälkiruokien tai marjaisten torttujen kaveriksi.

Inspiroiduin kokoamaan tämän modernin portviinin ympärille simppelin, mutta sitäkin herkullisemman juustotarjottimen hedelmien ja marjojen kera. Juustolautanen on näyttävä ja vaivaton tarjottava illallisen jälkiruokana, brunssilla tai juhlapöydässä. Yksinkertainen setti koostuu esimerkiksi kolmesta erityyppisestä juustosta. Valitsin tarjolle voimakkaan sinihomejuuston, kermaisen valkohomejuuston sekä kovan, pitkään kypsytetyn goudan. Suosittelenkin, että juustovalikoimassa on sekä maultaan että rakenteeltaan erityyppisiä juustoja. Sama periaate pätee lisukkeisiin: jotain makeaa, pehmeää, hapokasta, suolaista ja rouskuvaa.

Juustolautanen kannattaa koota näyttävästi suurelle tarjoiluastialle tai leikkuulaudalle rennoin ja runsain ottein. Juustot on hyvä nostaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua. Juustoja kannattaa varata noin 100-200 grammaa henkeä kohden tilaisuuden luonteesta riippuen. Kokeile rohkeasti yhdistää juustoja erilaisten hillojen, keksien, näkkileipien, hedelmien, marjojen, pähkinöiden ja leipien kera. Juustolautasta voi halutessaan täydentää myös erilaisilla leikkeleillä, oliiveilla ja kapriksilla. Tutustu viiniin rauhassa ja tunnustele miltä se maistuu eri raaka-aineisiin yhdisteltynä. Juustolautasen äärellä nautittu viini virittää myös vaivattomasti keskustelua vieraiden kesken makuhavainnoista, suosikeista ja vieraammista makuyhdistelmistä.

On hyvä huomata, että Sandeman Porto Vau Vintage 1999 tulee dekantoida ennen nauttimista, ja se säilyy avattuna vain 2-3 päivää yleisesti portviineistä poiketen. Tämän viinin ideaalitarjoilulämpötila on 16-18 astetta.

Juustolautanen Sandeman Porto Vau Vintage 1999 seuraan

Tarjoiluehdotus:
vahva sinihomejuusto
kermainen valkohomejuusto
pitkään kypsytetty goudajuusto
kirsikoita
vadelmia
omenaa
päärynää
pähkinöitä
suolakeksejä
viinirypäleitä
viikunahilloa

Juustolautasen kokoaminen:
Asettele juustot ja lisukkeet suurelle tarjoiluvadille rennosti ja runsaasti.
Juustot on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua.

Heidi Kjellman

Kuvat ja teksti: Heidi Kjellman | Tiskivuoren Emäntä -blogi

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!