Kaunis lohikranssi & laadukas portugalilainen Vinho Verde

Lohikranssi ja valkoviini
08.09.2020

Quinta de Azevedo Reserva Vinho Verde on laadukas portugalilainen, perinteikkään Quinta de Azevedo -viinitalon kuiva valkoviini. Tämä kauniin oljenkeltainen Vinho Verde koostuu Loureiro- ja Alvarinho-rypäleistä. Yleisluonteltaan viini on pirteä ja sangen hedelmäinen kokonaisuus. Se on tuoksultaan omenainen, aavistuksella persikkaa ja sitruunaa. Makuprofiilissa tulee esille limettiä, päärynää, omenaa, aprikoosia, greippiä sekä hentoa yrttisyyttä.

Tämäkin viini, kuten Vinho Verdet yleensäkin, on valmistettu nuorena juotavaksi, eli se kannattaa nauttia ilman pidempää varastointia. Sen ominaisuudet ovat parhaimmillaan 10-12-asteisena nautittuna.

Quinta de Azevedo Reserva Vinho Verde onkin ominaisuuksiensa vuoksi erinomainen valinta kala- ja äyriäisruokien kaveriksi, mutta se toimii myös hieman tulisempien aasialaisten ruokien ja makujen parina. En myöskään empisi yhdistää viiniä esimerkiksi kermaisen lohipastan tai runsaan salaatin kanssa.

Kyseisestä viinistä inspiroituneena esittelen postauksessa superhelpon, mutta sitäkin näyttävämmän kalareseptin, joka istuu täydellisesti juhliin kuin juhliin, brunsseille ja illallisille. Näyttävä lohikranssi valmistuu kylmäsavu- tai graavilohta käyttäen. Reseptissä voi myös käyttää sekaisin molempia vaihtoehtoja.

Ohuet lohiviipaleet asetellaan suurehkolle tarjoiluastialle rennosti ympyrän muotoon. Lohikranssi koristellaan kapriksilla, ohuen ohuilla sitruunaviipaleilla ja tillillä. Lohikranssi maistuu sellaisenaan, perunoiden tai saaristolaisleivän kera. Kastikkeen virkaa voi toimittaa vaikkapa kermaviilistä ja piparjuuresta pyöräytetty simppeli soossi. Todella helppoa ja hyvää!

Lohikranssi

(alkupalaksi 4-6:lle hengelle)

Tarvitset:
450 g kylmäsavu- tai graavilohta
puolikas sitruuna
1 rkl kapriksia
kourallinen tuoretta tilliä

Valmistusohje:
Asettele kylmäsavu- tai graavilohisiivut rennosti suurehkolle tarjoiluastialle ympyrän muotoon. Koristele lohikranssi ohuin sitruunaviipalein, kapriksilla ja tillillä juuri ennen tarjoilua.

Heidi Kjellman

Kuvat ja teksti: Heidi Kjellman | Tiskivuoren Emäntä -blogi

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!