Kotoilua takkatulen äärellä

Teksti: Tiskivuoren Emäntä -blogin Heidi

Kesäloma tuntuu tällä hetkellä lähinnä kaukaiselta muistolta. Syksyn kiireet töissä sekä vapaa-ajalla ovat tempaisseet minut voimalla pyöritykseensä. Parin kuukauden kiireiden jälkeen pääsimme vihdoinkin mökille viettämään rentouttavaa viikonloppua ilman sen kummempaa ohjelmaa. Tiedossa oli ravustusta, saunomista, löhöilyä sekä hyvää ruokaa ja juomaa. Ilmojen viiletessä on muutenkin mukavaa kotoilla ja panostaa vapaa-aikaan sekä rentoutumiseen. Itselläni kotoilu onnistuu parhaiten mökillä, siellä saan ajatukset täysin irti arjen askareista.

Lauantaina halusin hemmotella meitä ihanilla viineillä, ja niistä inspiroituneena kokosin tarjolle herkullisen ”hyggeplatterin”, joka koostui erilaisista juustoista, hedelmistä, marjoista, pähkinöistä ja suklaasta. Juustojen lisäksi leivoin rapeita parmesan-keksejä, jotka toimivat punaviinin kanssa erinomaisesti. Alla on resepti, jota kannattaa kokeilla – nämä pikkusuolaiset toimivat myös oivana ruokahalunherättäjänä illallisen alkajaisiksi.

Parmesan-keksit (n.15 kpl)

Tarvitset:
100 g parmesan-juustoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
50 g luomuvoita

Valmistusohje:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Raasta parmesan-juusto ja lisää se kulhoon vehnäjauhojen ja leivinjauheen kera sekoittaen. Lisää joukkoon vielä kananmuna sekä pieneksi kuutioitu huoneenlämpöinen voi. Sekoita massa tasaiseksi. Pyörittele taikinasta noin 15 tasakokoista palloa kämmenten välissä – ja asettele ne leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Paista keksejä noin 10 minuutin ajan uunissa, tai kunnes ne ovat reunoilta kauniin kullanruskeita. Anna keksien jäähtyä hetken ennen tarjoilua.


Hyggeplatter:

Tarvitset:
viinirypäleitä
viikunoita

aprikoosia
vadelmia
päärynä
valkohomejuustoa
manchego-juustoa
parmesan-keksejä
viikunahilloa
pistaasipähkinöitä
tummaa suklaata
maitosuklaata

Valmistusohje:
Kokoa haluamasi juustot, hedelmät, marjat, pähkinät ja suklaat kauniisti esille viinien kera.




Kokosin hyggeplatterin kahden mielenkiintoisen punaviinin ja kahden portviinin ympärille. Turhan usein punaviiniä tulee nautittua vain liharuokien kanssa, sillä se on vallan mainio seurustelujuoma. Portviini on taas täysin omiaan herkutteluviiniksi takkatulen äärelle. Rakastan portteja, ja tässä postauksessa on kaksi vahvaa suositusta näille makeille valinnoille.





Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz on mehevä ja hilloinen punaviini jonka tuoksussa on aistittavissa mausteisuutta sekä suklaan aromeja. Maultaan tämä täyteläinen tummanpunainen herkku on varsin marjainen ja tamminen. Ihana viini pimeisiin kylmeneviin iltoihin. Näen jo sieluni silmin, kuinka herkuttelen lasillisella tätä viltin alle käärityneenä suosikkikirjaani uppoutuneena. Mainittakoon vielä, että viini saa nimensä kaksinkertaisesta tammitynnyrikypsytyksestä. Se kypsyy ensin tammitynnyreissä, jonka jälkeen se viimeistellään lähes 20 vuotta vanhoissa skotlantilaisissa viskitynnyreissä!

Tabali Reserva Especial Syrah on puolestaan roteva ja voimakas täyteläinen viini, jossa maistuu viikuna sekä boysenmarja. Maultaan viini on pitkä ja pehmoinen. Tämä viini olisi varmasti myös nappivalinta syksyn aromikkaille riistaruoille.



Ja nyt on pakko hehkuttaa oikein olan takaa tätä Sandemanin palkittua Porto Tawny 20-years –portviiniä. Rakastuin tähän makeaan tumman meripihkan sävyiseen viiniin välittömästi. Se on koostumukseltaan ihanan tämäkkä - ja väriltään uskomattoman kaunis. Makumaailmaltaan se on aromikas, tasapainoinen, pähkinäinen sekä hennon vaniljainen. En yleensä kiinnitä erityisesti huomiota pullojen ulkoasuun, mutta tämä kaunotar on visuaalisesti upea yksilö. Lasinen korkki ylellisessä pullossa on ikään kuin kruununjalokivi. Varsinainen löytö – mikäli haluat panostaa portviiniin, valitse tämä!



Maistelimme makeiden kanssa myös lempeää vaaleaa portviiniä Ferreira 10 Y.O White Portia. Tämä Sandemania huokeampi valinta on tuoksultaan intensiivinen ja aprikoosinen. Maussa on havaittavissa taatelia sekä appelsiinia. Erinomainen kombo tuolle manchego-juustolle sekä suklaalle. Syksyn saapuminen ei muuten tunnu yhtään hullummalta jutulta, kun vain muistaa ottaa hyggeilystä kaiken irti – myös viinivalintojen suhteen.

Tunnelmallista syksyn alkua,

-Heidi

Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi