Lihaton, mutta ei mauton lokakuu

Lihaton lokakuu sai alkunsa viisi vuotta sitten Madventures-kaksikko Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin toimesta. Kampanja kannustaa ihmisiä, jos ei kokonaan lopettamaan, niin ainakin vähentämään lihan kulutustaan. Keskivertosuomalainen syö lihaa moninkertaisesti yli suositusten, joten uskonkin, että meillä kaikilla on tarkasteltavaa omassa kulutuksessamme.

Kiitos monipuolistuneiden vege- ja kasvisruokavalikoimien, lihattomia vaihtoehtoja löytyy tänä päivänä jokaiseen makuun. Omalla kohdallani ennakkoluulot rajoittivat ennen paljonkin syömistäni. Kun ruoanlaitosta tuli rakas harrastus ja samalla kasvoi tietämys siitä mitä lautasellani on, ovat monet asenteet romuttuneet. Kokkaamalla, kokeilemalla ja rohkeasti maistamalla voi tie viedä odottamattomiinkin makumaailmoihin.

Istuimme keittiömestariveljeni Pasi Kurosen kanssa alas ja laadimme muutaman herkullisen kasvisreseptin, jotka eivät vaadi Michelin-tason keittotaitoa, eikä erikoisliikkeissä ravaamista. Näiden reseptien avulla jokainen kotikokki onnistuu loihtimaan tyylikkään ja teemaan sopivan aterian. Castillo de Molinan viinit sopivat myös vegaaneille, joten ne täydentävät makuelämyksen ja kokonaisuuden täydellisesti!

PAAHDETTUA SUIPPOPAPRIKAA, OHRAA, BATAATTIA JA WASABIMAJONEESIA

Viinisuositus: Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc

Sami Kuronen resepti ja Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc

Resepti 4:lle

Tarvitset:

2 suippopaprikaa

Täyte:
2,5 dl vettä
0,75 dl Torino ohranhelmiä
½ kasvisliemikuutio
50 g ruskeita herkkusieniä tai siitakesieniä
25 g cheddar-juustoa
½ prk (60 g) smetanaa
Suolaa
Mustapippuria
Pari oksaa persiljaa
2 pienehköä bataattia
Voita

Wasabimajoneesi:
1 dl Hellman’s majoneesia
¼ tl Wasabitahnaa
Tilkka sitruunamehua
Suolaa

Aloita laittamalla bataatit uuniin. Laita uunivuoan pohjalle pieni kerros karkeaa merisuolaa ja laita bataatit suolan päälle. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia tai kunnes bataatit ovat pehmeitä ja kypsiä. Anna jäähtyä.

Tee wasabimajoneesi sekoittamalla sen aineet keskenään niin, että wasabi sekoittuu majoneesiin kunnolla.

Tee sitten paprikan täyte. Keitä Torino ohranhelmiä kasvisliemessä 15min. Kaada vesi pois.

Viipaloi sienet ja paista niitä öljytyllä pannulla hetki. Lisää sienet ohran joukkoon. Raasta cheddar joukkoon, lisää smetana, mausteet ja hakattu persilja. Sekoita hyvin.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Halkaise paprikat pitkittäin, poista siemenet ja valkoiset osat. Täytä paprikan sisäpuoli täytteellä ja aseta täyte alaspäin uunipellille.
Kypsennä paprikoita uunissa 8-10 min tai kunnes pinta alkaa reilusti tummua.
Ota sivuun.

Leikkaa bataatista 2 cm paksuja siivuja, poista kuori ja halkaise puolikuun muotoon. Paista pannulla voissa kunnes saavat hyvän paistopinnan.

Nosta paprika lautaselle ja poista paprikan kuori. Kokoa annos.

MAALAISSALAATTI VUOHENJUUSTOSTA, PAAHDETTUA KUKKAKAALIA JA MANSIKKAVINEGRETTIÄ

Viinisuositus: Castillo de Molina Reserva Rosé

Sami Kuronen resepti ja Castillo de Molina Rose

Resepti 4:lle

Tarvitset:

Erilaisia salaatteja kuten makea frisee, Ruustinnan salaatti jne.
200 g vuohenjuustoa (President)
Kirsikkatomaatteja
4 keitettyä kananmunaa
1 pienehkö kukkakaali
Voita
Öljyä

Pikkelöity punasipuli:
2 pientä punasipulia

1-2-3-liemi:
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä

Mansikkavinegretti:
100 g pakastemansikkaa
1/2 dl öljyä
1/3 dl omenaviinietikkaa
1/5 dl sokeria

Rosmariiniperunat:
4 kiinteää perunaa keitettynä
Voita
Öljyä
6 valkosipulinkynttä murskattuna kuorineen
6 oksaa rosmariinia

Tee ensin pikkelöity punasipuli. Leikkaa punasipuli pieniksi lohkoiksi. Kiehauta liemen aineet ja nosta liemi pois liedeltä. Lisää joukkoon sipulit ja laita kattilan päälle kelmu.

Tee sitten vinegretti. Yhdistä kaikki aineet blenderiin ja aja kastikkeeksi.

Leikkaa kukkakaali 8 osaan. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja paista kukkakaalilohkoja molemmin puolin niin kauan että ne saavat kauniin paistopinnan. Nosta sivuun.

Pilko perunat lohkoiksi. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja lisää valkosipulit ja rosmariinit. Lisää perunat ja paista niihin hyvä paistopinta.

Pilko myös kirsikkatomaatit ja munat.

Revi salaatti kulhoon ja lisää pikkelöityä punasipulia ja tomaattia. Kostuta salaatti mansikkavinegretillä ja sekoita.

Annostele lautasille ja lisää muut salaatin aineet. Lisää vielä lopuksi mansikkavinegrettiä.

Sami Kuronen | Juomavinkki blogi

Sami Kuronen

Sami Kuronen on pitkänlinjan radio- ja TV-persoona joka hurahti ruoanlaittoon pikkuveljensä Pasin innoittamana reilu kymmenen vuotta sitten. Vapaa-ajallaan tämä 9- vuotiaan tyttären isä tykkää pitää itsestään huolta joko lenkkipolulla, kuntosalilla tai golf-viheriöllä. Hengen ravintoa tarjoilee musiikki monessa eri muodossaan. Ruoanlaittajana Sami rakastaa selkeitä makuja kauniisti esille pantuna.

Seuraa Samia Instagramissa @samikuronen

Pasi Kuronen | Juomavinkki blogi

Pasi Kuronen

Pasi Kuronen on työskennellyt 23 vuotta eri keittiöissä, joista 16 vuotta keittiömestarina. Hän erikoistui alallaan lähiruokaan ja loikin aikanaan Turkuun kaupungin ensimmäisen lähiruokaravintolan.

Lähiruokapiireissä arvostettu Pasi jätti ammattikeittiöt taakseen syksyllä 2017 ja toimii nyt Mimis Kotipellon puutarhan palveluksessa myynnin, markkinoinnin ja tuotekehityksen ammattilaisena.

Seuraa Pasia Instagramissa @kurosenpasi

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi