Kesän juhla- ja valmistujaissesonki on kuumimmillaan. Poikkeuksellisesti en ole tänä vuonna menossa yksiinkään lakkiaisiin, sillä suuntaan erämökillemme Lapin Enontekiölle kalastamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki nuo herkulliset voileipäkakut jäävät tällä kertaa minulta väliin. Pääsen kuitenkin onneksi järjestämään heinäkuussa äitini syntymäpäiviä, jolloin otan kaiken takaisin herkkutarjoiluiden osalta.
Olen suunnitellut kokoavani menun pääasiallisesti raikkaista salaateista sekä kalaruoista. Kesään sopivat mitä yksinkertaisimmat kala-annokset. Tykkään itse asiassa tarjoilla kalan usein raakana, kevyesti liekitettynä tai sitrushapolla kypsytettynä – hyvä kala ei juuri muuta kaipaa. Postauksessa on esillä maailman yksinkertaisin ja helpoin resepti kevyesti liekitetylle sashimille, joka maistuu taivaalliselta. Kesän juhliin sopii myös näppärät lohicevicheveneet, jotka tarjoillaan sikurisalaatin lehdeltä. Lohen sijaan reseptissä voi hyvin käyttää myös vaaleaa kalaa, esimerkiksi siikaa tai kuhaa.
Kalareseptien juomapareina esittelen arvostetun perheyrityksen, Gisselbrechtin yhden superkauniin, laadukkaan valkkarin sekä huippucrémantin, joka on kyllä varsinainen helmi sarjassaan!

Liekitetyt sashimin kanssa suosittelen erityisesti nauttimaan kauniin kullankeltaista Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition -valkoviiniä. Se on puolikuiva, runsaan hedelmäinen kokonaisuus, joka sopii erinomaisesti makupariksi aasialaisten ruokien kanssa. Sen tuoksusta on aistittavissa kukkaisia ja hedelmäisiä aromeja. Todella upea viini, jonka voi rohkeasti yhdistää kesäpöydän mausteisimpiinkin ruokiin.
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä esittelen teille Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brutin, joka on kyllä varsinainen löytö. Kuohuva on valmistettu ainoastaan tummakuorisista Pinot Noir -rypäleistä. Viini on käytetty samppanjamenetelmällä, ja sen kuplat ovat pienet ja elegantit. Maultaan se on kuiva ja raikas, mutta siitä löytyy aavistus sopivaa paahteisuutta. Nappivalinta kaikkiin kesän juhliin niin aloitusmaljaksi kuin läpi illallisenkin nautittavaksi. Rapukauden alkaessa aion ehdottomasti yhdistää viiniin erilaisia äyriäisannoksia.

Lohiceviche (4:lle hengelle)
Tarvitset:
250 g nypittyä ruodotonta lohifileetä
1 pieni punasipuli
1 mieto punainen chili
ruukku tuoretta korianteria
3 limetin mehu
ripaus sormisuolaa
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus sokeria
2 pientä sikurisalaattia
Viimeistelyyn:
tuoretta korianteria
Valmistusohje:
Poista lohifileestä nahka huolellisesti. Huuhtele kalafilee kylmän veden alla ja kuivaa se kevyesti talouspaperilla. Kuutioi kala pieneksi. Hienonna kuorittu sipuli, chili sekä korianteri. Lisää joukkoon puristettu limetin mehu, suola, mustapippuri ja sokeri. Sekoita ainekset huolellisesti kulhossa. Anna cevichen maustua ja kypsyä jääkaapissa reilun puolen tunnin ajan. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Irrota sikurisalaatista varovasti yksittäisiä lehtiä ja täytä ne cevichellä. Koristele annokset tuoreella korianterilla.

Liekitetty lohisashimi (4:lle)
Tarvitset:
250 g nypittyä ruodotonta lohifileetä
seesaminsiemen-wasabimausteseosta (maustehyllystä)
Lisäksi:
vähäsuolaista soijakastiketta
Tarvitset myös:
Liekittimen
Valmistusohje:
Poista lohifileestä nahka huolellisesti. Huuhtele kalafilee kylmän veden alla ja kuivaa se kevyesti talouspaperilla. Viipaloi filee ohuiksi siivuiksi terävää veistä apuna käyttäen. Asettele fileepalat kuumuutta kestävälle alustalla ja liekitä niitä vain pintapuolelta varovasti kunnes ne ottavat väriä itseensä. Asettele lohet kauniisti tarjoiluastialle paahdettu pinta ylöspäin. Koristele annos seesaminsiemen-wasabimausteseoksella. Tarjoile sashimi soijakastikkeen kera.
Juomasuositukset:
Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut
Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition

Herkullisia kesän juhlia,
-Heidi
Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi.
Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman
Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.
Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.