Lohiceviche ja liekitetty sashimi kesän juhlapöytään

Kesän juhla- ja valmistujaissesonki on kuumimmillaan. Poikkeuksellisesti en ole tänä vuonna menossa yksiinkään lakkiaisiin, sillä suuntaan erämökillemme Lapin Enontekiölle kalastamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki nuo herkulliset voileipäkakut jäävät tällä kertaa minulta väliin. Pääsen kuitenkin onneksi järjestämään heinäkuussa äitini syntymäpäiviä, jolloin otan kaiken takaisin herkkutarjoiluiden osalta.

Olen suunnitellut kokoavani menun pääasiallisesti raikkaista salaateista sekä kalaruoista. Kesään sopivat mitä yksinkertaisimmat kala-annokset. Tykkään itse asiassa tarjoilla kalan usein raakana, kevyesti liekitettynä tai sitrushapolla kypsytettynä – hyvä kala ei juuri muuta kaipaa. Postauksessa on esillä maailman yksinkertaisin ja helpoin resepti kevyesti liekitetylle sashimille, joka maistuu taivaalliselta. Kesän juhliin sopii myös näppärät lohicevicheveneet, jotka tarjoillaan sikurisalaatin lehdeltä. Lohen sijaan reseptissä voi hyvin käyttää myös vaaleaa kalaa, esimerkiksi siikaa tai kuhaa.

Kalareseptien juomapareina esittelen arvostetun perheyrityksen, Gisselbrechtin kaksi superkaunista, laadukasta valkkaria sekä huippucrémantin, joka on kyllä varsinainen helmi sarjassaan!

Gisselbrecht Sylvaner Tradition on ryhdikäs kuiva valkoviini, jossa maistuu selkeästi sitrus ja valkoherukka. Viinissä on aistittavissa myös kevyen marsipaaninen vivahde, ja se sopii erinomaisesti yhdistettäväksi kalaruokien, esimerkiksi sushin kanssa.

Liekitetyt sashimin kanssa suosittelen erityisesti nauttimaan kauniin kullankeltaista Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition -valkoviiniä. Se on puolikuiva, runsaan hedelmäinen kokonaisuus, joka sopii erinomaisesti makupariksi aasialaisten ruokien kanssa. Sen tuoksusta on aistittavissa kukkaisia ja hedelmäisiä aromeja. Todella upea viini, jonka voi rohkeasti yhdistää kesäpöydän mausteisimpiinkin ruokiin.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä esittelen teille Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brutin, joka on kyllä varsinainen löytö. Kuohuva on valmistettu ainoastaan tummakuorisista Pinot Noir -rypäleistä. Viini on käytetty samppanjamenetelmällä, ja sen kuplat ovat pienet ja elegantit. Maultaan se on kuiva ja raikas, mutta siitä löytyy aavistus sopivaa paahteisuutta. Nappivalinta kaikkiin kesän juhliin niin aloitusmaljaksi kuin läpi illallisenkin nautittavaksi. Rapukauden alkaessa aion ehdottomasti yhdistää viiniin erilaisia äyriäisannoksia.


Kalaviini

Kalaviini

Kalaviini


Lohiceviche (4:lle hengelle)

Tarvitset:
250 g nypittyä ruodotonta lohifileetä
1 pieni punasipuli
1 mieto punainen chili
ruukku tuoretta korianteria
3 limetin mehu
ripaus sormisuolaa
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus sokeria
2 pientä sikurisalaattia

Viimeistelyyn:
tuoretta korianteria

Valmistusohje:
Poista lohifileestä nahka huolellisesti. Huuhtele kalafilee kylmän veden alla ja kuivaa se kevyesti talouspaperilla. Kuutioi kala pieneksi. Hienonna kuorittu sipuli, chili sekä korianteri. Lisää joukkoon puristettu limetin mehu, suola, mustapippuri ja sokeri. Sekoita ainekset huolellisesti kulhossa. Anna cevichen maustua ja kypsyä jääkaapissa reilun puolen tunnin ajan. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Irrota sikurisalaatista varovasti yksittäisiä lehtiä ja täytä ne cevichellä. Koristele annokset tuoreella korianterilla.

Liekitetty lohisashimi (4:lle)

Tarvitset:
250 g nypittyä ruodotonta lohifileetä
seesaminsiemen-wasabimausteseosta (maustehyllystä)

Lisäksi:
vähäsuolaista soijakastiketta

Tarvitset myös:
Liekittimen

Valmistusohje:
Poista lohifileestä nahka huolellisesti. Huuhtele kalafilee kylmän veden alla ja kuivaa se kevyesti talouspaperilla. Viipaloi filee ohuiksi siivuiksi terävää veistä apuna käyttäen. Asettele fileepalat kuumuutta kestävälle alustalla ja liekitä niitä vain pintapuolelta varovasti kunnes ne ottavat väriä itseensä. Asettele lohet kauniisti tarjoiluastialle paahdettu pinta ylöspäin. Koristele annos seesaminsiemen-wasabimausteseoksella. Tarjoile sashimi soijakastikkeen kera.

Juomasuositukset:

Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition

Gisselbrecht Sylvaner Tradition

Kalaviini

Kalaviini

Kalaviini

Kalaviini


Herkullisia kesän juhlia,

-Heidi

Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi