Pääsiäismenu sorsasta ja lasiin Vuoden Viinit -kisamenestyjä

Patasorsa
14.03.2018

Pääsiäisen kestosuosikkina vuodesta toiseen komeilee erilaiset lammas- ja karitsaruuat. Jos kaipaat vaihtelua pääsiäisen pitkien pyhien ateriavalikoimaan, hemmottele ruokavieraitasi riista- ja kasvimaiden antimista valmistetulla aterialla. Patavalmiista sorsasta ja puutarhan juureksista valmistuu nautinnollinen ateria, jossa maut ovat kohdallaan. Itse metsästetty sorsa sekä kasvimaan herkut ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Pääsiäisen sorsapaistin kruunaa tietysti huolella valittu lintuviini - Vuoden Viinit -kilpailussa menestynyt viini.

Patasorsa

4 hengelle

2 patavalmista sorsaa
muutama punasipuli
valkosipulia
salvian lehtiä
voita ruskistamiseen
suolaa

Huuhtele sorsat, kuivaa ja jauha suolaa myllystä lintujen pinnalle. Ruskista pinnat voissa pannulla, ja nosta sorsat pataan rintapuoli ylöspäin, Lisää pataan juurekset ja hieman vettä. Anna lintujen hautua uunissa kannen alla 180 asteessa noin puolitoista tuntia, kunnes ne tuntuvat kypsiltä. Leikkaa linnut valmiiksi annospaloiksi ja tarjoa niiden kanssa risottoa ja kostukkeena paistosta pataan kerääntynyttä lientä.

Käytettäessä Römertopf savipataa, liotetaan pataa aina ennen käyttöä kylmässä vedessä noin 15 minuuttia. Sen jälkeen kaadetaan vesi pois, laitetaan ruoka-aineet pataan, nostetaan se kylmään uuniin ja laitetaan uuni lämpiämään haluttuun lämpötilaan.

Sorsapaistin kruunaa arvoisensa, Vuoden Viinit -kisoissa menestynyt viini

Jokainen ateria on juhlahetki, ja etenkin pääsiäisenä sorsaviinin valintaan kannattaa panostaa, niin laadullisesti kuin rahallisesti. Savipadassa kypsennetylle sorsalle, sen ohessa kypsyneille sipuleille sekä risotolle etsitään kumppaniksi Pinot Noir -viiniä. Se on klassinen valinta lintuviiniksi. Patasorsan aromit kaipaavat viiniltä marjaisia aromeita, hyvää happorakennetta, tasapainoista tanniinisuutta sekä vivahteikkuutta.

Vuoden Viinit -kilpailuissa useana vuonna mainetta niittänyt chileläinen Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noirin paahteisen marjaisa olemus sekä eloisa hedelmähapokkuus tukevat hyvin patasorsan aromimaailmaa ja on nappivalinta pääsiäisen sorsapaistin kumppaniksi.

Vuoden Viinit 2018 -kilpailussa Castillo de Molina Reserva Pinot Noir sai tuplahopeaa sillä sekä 75 cl pullo että kolmen litran hanapakkaus saivat molemmat omat hopeamitalinsa omissa sarjoissaan. Vuoden Viinit 2021 sekä 2022 -kilpailussa viini voitti hopeaa. Tämä viini kuuluu ansaitusti pääsiäispöytään.

Teksti: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes

Viinimies, Heikki Remes, haluaa ihmisten hieman hidastavan kiireistä elämän rytmiään ja pysähtyvän hetkeksi hyvien nautintojen äärelle, jossa kokonaisvaltaiset elämykset rakentuvat hyvästä ruoasta, hyvästä viinistä, mukavasta seurasta ja yhdessä tekemisestä.

Lue lisää Heikin ajatuksia viineistä ja ruuista: www.viinimies.com

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!