Pääsiäismenu sorsasta ja lasiin Vuoden Viinit -kisamenestyjä

Patasorsa
23.02.2024

Pääsiäisen kestosuosikkina vuodesta toiseen komeilee erilaiset lammas- ja karitsaruuat. Jos kaipaat vaihtelua pääsiäisen pitkien pyhien ateriavalikoimaan, hemmottele ruokavieraitasi riista- ja kasvimaiden antimista valmistetulla aterialla. Patavalmiista sorsasta ja puutarhan juureksista valmistuu nautinnollinen ateria, jossa maut ovat kohdallaan. Itse metsästetty sorsa sekä kasvimaan herkut ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Pääsiäisen sorsapaistin kruunaa tietysti huolella valittu lintuviini.

Patasorsa

4 hengelle

2 patavalmista sorsaa
muutama punasipuli
valkosipulia
salvian lehtiä
voita ruskistamiseen
suolaa

Huuhtele sorsat, kuivaa ja jauha suolaa myllystä lintujen pinnalle. Ruskista pinnat voissa pannulla, ja nosta sorsat pataan rintapuoli ylöspäin, Lisää pataan juurekset ja hieman vettä. Anna lintujen hautua uunissa kannen alla 180 asteessa noin puolitoista tuntia, kunnes ne tuntuvat kypsiltä. Leikkaa linnut valmiiksi annospaloiksi ja tarjoa niiden kanssa risottoa ja kostukkeena paistosta pataan kerääntynyttä lientä.

Käytettäessä Römertopf savipataa, liotetaan pataa aina ennen käyttöä kylmässä vedessä noin 15 minuuttia. Sen jälkeen kaadetaan vesi pois, laitetaan ruoka-aineet pataan, nostetaan se kylmään uuniin ja laitetaan uuni lämpiämään haluttuun lämpötilaan.

Sorsaviini vaatii tavallista lintuviiniä enemmän ryhtiä

Savipadassa kypsennetylle sorsalle, sen ohessa kypsyneille sipuleille sekä risotolle etsitään kumppaniksi viiniä, joka tavallisia lintuviinejä voimakkaampaa, sillä sorsassa on muuta siipikarjaa voimakkaampi riistan maku. Patasorsan aromit kaipaavat viiniltä marjaisia aromeita, hyvää happorakennetta, tasapainoista tanniinisuutta sekä vivahteikkuutta.

Vuoden Viinit -kilpailuissa vuonna 2022 mainetta niittänyt australialainen Jacob's Creek Double Barrel Shiraz sopii aromikkaiden tummien liharuokien ja riistan kumppaniksi. Erittäin täyteläisen ja keskitanniinisen viinin maussa on havaittavissa kirsikkaa, viikunaa, karhunvatukkaa, neilikkaa ja tammea. Kiinnostavan särmän makuun tuo vivahdus niistä viskitynnyreistä, joissa viinin tynnyrikypsytys on viimeistelty.

Vuoden viinit 2022 -kilpailussa Jacob's Creek Double Barrel Shiraz 2019 osallistui sarjaan Uuden maailman punaviinit, hinta 13–18 €, jonka viini myös voitti.  Lisäksi viini palkittiin lajikesarjassa Syrah-punaviinit hinta yli 13 € hopeamitalilla. Vuonna 2021 punaviini palkittiin pronssimitalilla lajikesarjassa Syrah, hinta 13 euroa tai yli. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!