Villasukat, juustolautanen ja punaviiniä – vai sittenkin valkoista, kuohuvaa tai ehkä jotain makeaa? Juustoja nautitaan usein tuhtien punkkujen kanssa, mutta jotkut juustot pääsevät paremmin oikeuksiinsa kevyempien tai makeampien viinien kanssa.
Viini sekä kevyelle että vahvalle juustolle
Kutsuin ystävät kotiini pimeänä syysiltana ja katoin pöytään Valion tarjoamia juustoja, hedelmiä, hilloja, keksejä ja suklaata. Etsimme parhaita viini-juustopareja Pilvilinnan Annan, Ranteita myöjen taikinasa -Marikan ja Viikonloppukokki -Hanna-Kaisan kanssa.
Valio tarjosi iltaamme neljä eri tyyppistä juustoa: suomalaisten rakastaman sinihomejuusto Auran, pehmeän kermajuusto Ritarin, kristallisen Keisarinna-goudan ja vahvan vuoristojuusto Alppi Kreivin.
Etsimme parasta viiniä jokaiselle juustolle, ja kiinnitimme huomiota myös juomien monipuolisuuteen. Mikä olisi varma valinta, jos useita erilaisia juustoja sisältävään herkkupöytään pitäisi valita yksi viini?

Makea sopii monelle
Suurin yllätys oli se, että kaikkien suosikkijuoma oli perinteinen suomalainen Lapponia Lakka. Liköörin marjaisa makeus korosti juustojen suolaisuutta, ja suuhun jäänyt jälkimaku oli miellyttävä. Hopeasijalle nousi Ferreira Late Bottled Vintage Port, joka sai lempeän kermajuuston suorastaan loistamaan.
Kolmas suosikkimme oli Gisselbrecht Gewürtzraminer Tradition, todellinen huippuviini. Gisselbrecht sopi hieman yllättäen hyvin yhteen vahvan vuoristojuuston ja sinihomejuuston kanssa. Valkoviinikin on siis mainio valinta vahvojen makujen juustopöytään!
Kaikkia kolmea suosikkiamme yhdisti makeus. Se korostaa niin kevyemmän kuin vahvemmankin juuston suolaisuutta. Kokeile siis rohkeasti perinteisten punaviinien lisäksi makeita jälkiruokaviinejä.

Raadin tulokset:
Brancott Estate Sauvignon Blanc Brut
Uuden-Seelannin Marlboroughssa tehty kuohuviini on väriltään hennon vaaleankeltainen. Tuoksu on herukanlehtinen ja raparperinen, maku hapokas, kevyen päärynäinen ja raikas.
Kommentit:
”Yllättävän hyvä yhdistelmä Auran ja Cheddarin kanssa, vaikka on kevyt kuohari. Vaatii kuitenkin juuston lisäksi makeaa hilloa suuhun.”
”Varmasti hyvä vuohenjuuston kanssa.”
”Sauvignon Blanc sopii tomaattisalaattiin. Myös päärynä ja meloni korostavat viinin aromeja.”
Gisselbrecht Gewürtzraminer Tradition
Ranskan Alsacesta tuleva valkoviini on väriltään kullankeltainen. Tuoksussa on kukkia, nurmea ja parfyymisuutta. Maku on puolikuiva, hedelmäinen, litsiluumuinen ja kevyen hunajainen.
Kommentit:
”Huumaava tuoksu. Tilliä, vastaleikattua ruohoa, hunajaa ja aprikoosia.”
”Vaikka tämä on valkoviini, se sopii parhaiten yhteen suolaisen Auran ja vuorijuusto Alppi Kreivin kanssa.”
”Viinissä on hiukan makeutta, ja kun juustoon sipaisee vielä hilloa, juuston suolaisuus pääsee oikeuksiinsa.”
Valkia marjametsä
Suomalaisesta valkoherukasta valmistettu marjakuohuviini on heleän punainen. Tuoksu on karpaloinen, maussa on karpaloa, vadelmaa ja mustikkaa.
Kommentit:
”Karkkimainen tuoksu ja kaunis väri. Kuivempi ja hapokkaampi maku kuin tuoksun perusteella luulisi.”
”Alppi Kreivi -vuorijuusto sopii tämän kanssa parhaiten, samoin makeat keksit ja hedelmät.”
”Yhdistäisin tämän villisti, vaikka Aura-punajuuripizzaan.”
Lapponia Lakka
Suomen Turussa valmistettu klassikkolikööri on väriltään kullankeltainen. Tuoksu on hunajainen, hedelmäinen ja kirpeähkö, maku syvän lakkainen, tasapainoinen, hunajainen ja neilikkainen.
Kommentit:
”Mahtava kivikellarin tuoksu, suorastaan jalohomeinen. Tässä tuoksuu ja maistuu oikea lakka, ei esanssi.”
”Hyvä kaikkien juustojen, etenkin Auran, kerma- ja vuorijuuston kanssa. Monipuolinen juustoviini.”
”Ihana lakun kanssa. Enkä olisi ikinä uskonut, mutta tämä pärjää jopa tummalle suklaalle.”
Gato Negro 9 Lives Reserve Apasionado
Palkittu chileläinen kissaviini on väriltään rubiininpunainen. Tuoksu on kypsä, marjaisa ja mansikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen ja vaniljainen.
Kommentit:
”Tuoksussa ja maussa on tallisuutta ja hieman savua. Tämähän on kiinnostava viini.”
”Hyvä Auran ja Keisarinna-Goudan kanssa. Vahvempien juustojen viini.”
”Klassinen talviviini, jota siemaillaan voimakkaiden juustojen kanssa viltin alla.”
Jacob's Creek Double Barrel Shiraz
Australiassa, Barossan laaksossa viljelty viini on kypsytetty viskitynnyreissä. Väri on karmiininpunainen, tuoksu mausteinen ja suklainen. Maku on täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen ja tamminen.
Kommentit:
”Savuinen ja vahva talviviini.”
”Pidän tästä suolaisten ja vahvojen juustojen, siis Auran, vuorijuuston ja kiteytyneen goudan kanssa.”
”Sopii myös makealle. Yhdistäisin lakuun tai suklaaseen.”
Ferreira Late Bottled Vintage Port
Portugalilainen portviini pullotetaan 4 – 6 -vuotiaana. Viinin väri on tummanpunainen ja tuoksu kirsikkainen. Maku on makea, kirsikkainen, tanniininen, viikunainen ja kaakaoinen.
Kommentit:
”Aaaaaaaaah!”
”Sopii kaikkien juustojen kanssa, sekä vahvojen ja että pehmeämpien. Suorastaan kietoutuu kermaisen Kreivin ympärille.”
”Yllättäen tämä maistuu sekä kitkerämmän tumman suklaan että pehmeän maitosuklaan kanssa.”

Teksti ja kuvat: Janica Brander
Janica Brander ihmettelee Tamperetta, juo viskiä ja palkitsee itsensä ravintola-illallisilla. Filosofista pohdiskelua ja älyvapaata lätinää kaikesta ruokaan, ravintoloihin ja elämään liittyvästä lisää Janican Savusuolaa-blogissa.