Punkkua & punajuuripataa lihattomaan lokakuuhun

Tuhdista pataruoasta ja lasillisesta punaviiniä ei tarvitse luopua lihattoman lokakuunkaan aikana. Mehevä punajuuripata kantarelleilla & linsseillä ja lasillinen Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignonia ovat täydellinen makupari!

Jo usean vuoden ajan lihaton lokakuu -kampanja on kannustanut ihmisiä lihan syömisen lopettamiseen tai merkittävään vähentämiseen kuukauden ajaksi. Suomalaisethan syövät keskimäärin 200 g lihaa per päivä, joten vähennettävää totisesti piisaa. Itselleni lihattomuus on jäänyt isosti päälle ja vaikken voikaan kutsua itseäni kasvissyöjäksi, syön nykyään lihaa tosi vähän. Kotona kokkaamme 99% kasvisruokaa ja nykyään myös ravintoloissa ja kahviloissa on helppo valita vegevaihtoehto.

Kannustan kaikkia kokeilemaan lihatonta elämää kuukauden ajaksi ja varoitan: homma voi jäädä päälle. Kasvisruoka on herkullista, värikästä, terveellistä ja hiilijalanjälkikin pienenee kuin huomaamatta.

Jaan kanssanne nyt yhden lempparireseptini. Rakastan tuhteja pataruokia, ne ovat todellista lohturuokaa syysmyrskyihin ja pimeneviin iltoihin. Lautasellinen mehevää pataa ja lasillinen punkkua – ehkä myös kliseisesti vähän kynttilöitä ja villasukkia – ei ole sen voittanutta. Useimmitenhan kasvisruoalle tulee valittua valkoviiniä, mutta tämän padan kanssa sopii ehdottomasti punainen. Suosittelen Castillo de Molinan Reserva Cabernet Sauvignonia, niin padan mausteeksi kuin lasiinkin. Se on täyteläinen ja ihanan ryhdikäs viini, joka sopii myös vegaaneille (itse asiassa kaikki Castillo de Molinan viinit ovat vegaanisia!)

PUNAJUURIPATA KANTARELLEILLA & LINSSEILLÄ

4-6:lle

10 pientä salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
4 punajuurta
4 porkkanaa
2 + 2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
5 dl kasvislientä
3 dl vihreitä linssejä
3 laakerinlehteä
2 timjamin oksaa
suolaa & mustapippuria
½ l kantarelleja
10 herkkusientä

Kuori salottisipulit, valkosipulinkynnet, punajuuret ja porkkanat. Leikkaa salottisipuleista kannat pois ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa punajuuret lohkoiksi ja porkkanat n. 2 cm pätkiksi. Kuumenna 3 rkl öljyä padassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää valkosipuli sekä juurekset ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Sekoita joukkoon tomaattipyre. Lisää punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää pataan kasvisliemi ja huuhdotut linssit sekä laakerinlehdet ja timjamin oksat. Kuumenna kiehuvaksi ja anna padan poreilla miedolla lämmöllä kannen alla aina välillä sekoitellen noin 40 minuuttia.

Putsaa sienet ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Pienimmät sienet voi jättää kokonaisiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä pannussa ja paista sienet pehmeiksi. Lisää ne lopuksi padan joukkoon. Mausta pata vielä suolalla ja mustapippurilla sekä timjamin lehdillä. Tarjoile esimerkiksi palsternakka-perunamuussin kanssa.

Teksti ja kuvat: Hanna Hurtta

Hanna Hurtta on ruokakirjailija ja -bloggaaja, valokuvaaja ja somevaikuttaja. Hanna rakastaa aasialaisia makuja, innostuu aina uusista ruokatrendeistä ja kokkaa sesongin mukaista kasvispainotteista ruokaa.

Lisää mainioita makuja löydät Hannan soppa -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi