Riojassa herkutellaan viineillä ja edullisilla tapaksilla

Viinimatkalla Espanjassa Riojassa herkutellaan viineillä ja edullisilla tapaksilla
13.08.2018

Käsi ylös, jos tapakset ja viinit ovat heikkoutesi! Minulle ne ovat – ehdottomasti. Pääni hipoikin pilviä Riojassa sijaitsevassa pienessä Logroñon kaupungissa. Siellä tapasten ja viinien ystävä saa haukkoa henkeään ja ihmetellä, miksei ole syntynyt tähän tapasten ja viinien maanpäälliseen taivaaseen.

Vai miltä sinusta kuulostaa katu, jonka varrella on vieri vieressä 60 tapasravintolaa? Tapasravintolat, joissa tapaslautasen viidelle hengelle ja pullon hyvää riojalaista punaviiniä saa yhteishintaan parilla kympillä? Parilla kympillä!! Koko seurueelle!!! Ja se maku. Omnom. Eikä tässä kaikki. Logroñossa sijaitsee Campo Viejon viinitila, joka ei hivele vain viininystävän makunystyröitä, vaan on kiinnostava myös arkkitehtuurillisesti.

Jos siis koskaan käyt Bilbaossa, vietä ehdottomasti päivä tai pari noin tunnin ajomatkan päässä Bilbaosta sijaitsevassa Logroñossa. Tässä sinulle jopa kokonainen päiväohjelma valmiiksi suunniteltuna.

Viinitila viinien ja arkkitehtuurin ystäville

Vierailin Logroñossa viime keväänä ja aloitimme matkamme Campo Viejon viinitalolta. Vaikka olin vieraillut Campo Viejolla aiemminkin joitain vuosia sitten, olin silti erittäin vaikuttunut viinitalon arkkitehtuurista. Maan päälle viinitalo näkyy vain pienenä, joskin kauniisti ympäristöönsä sopivana rakennuksena. Tässä ei ole kuitenkaan koko viinitalon komeus. Viinitalo on nimittäin ralennettu suurimmaksi osaksi maan alle, ja se maan alla oleva osuus on massiivinen. Tätä mahtipontista komeutta tullaan kuuleman mukaan katsomaan jo pelkästä arkkitehtuurisesta näkökulmasta, enkä ihmettele yhtään.

Campo Viejo viinitalo Rioja Espanja
Campo Viejo viinitalo Rioja Espanja
Campo Viejo viinitalo Rioja Espanja

Campo Viejon viinit - aina varma valinta

Vaikka olinkin vakuuttunut myös viinitalosta, halusin Campo Viejolle ensisijaisesti heidän viiniensä vuoksi. Rakastan maistella uusia viinejä, mutta jos haluan korkata varmasti hyvän pullon viiniä, valitsen Campo Viejo Reservan (Alkossa 14,98 €/75 cl). Yhtään juhlavammassa tilanteessa Campo Viejo Gran Reservan (Alkossa 25,35 €/75 cl).

Kun kysyin viinintekijältä, milloin nämä arvokkaimmat viinit ovat parhaimmillaan juotavaksi, oli salamannopea vastaus "heti". Espanjalaiset eivät valmista arvokkaimpiakaan viinejään ranskalaiseen tapaan, eli nautittavaksi joidenkin vuosien päästä. Espanjalaiset hoitavat sekä tynnyri- että pullokypsytyksen kuluttajan puolesta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kun nappaat pullon Campo Viejoa, voit olla varma sen olevan parhaimmillaan juuri nyt. Toki laadukkaat viinit säilyvät myös kotiloloissa oikein säilytettynä, mutta tähjän vaivaan ei ole tarvetta. Minulla ei ainakaan ole viinikaappia saati -kellaria kotona, jonka vuoksi aion säilyttää jatkossakin Campo Viejot suosikkiviinieni joukossa.

Meille tarjoiltiin vierailumme alkuun lasilliset riojalaista Tempranilloa sekä tapas- ja paella-lounaan kera kattaus viinitalon herkkuja. Seurueemme julisti yksimielisesti Campo Viejo Gran Reservan voittajaksi.

Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka
Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka

Lounaan ja viinitastingin jälkeen kiersimme viinitalon eri osissa. Aloitimme valtavien terästankkien hallista, jatkoimme matkaa tynnyrikypsytyshuoneeseen ja sieltä pullokypsytyshallin kautta viinitalon kokeilevaan laboratorioon. Rioja on viinialueena tunnettu punaviineistään, mutta parhaillaan Campo Viejolla testataan, mitkä valkoiset rypäleet tuottavat parhasta viiniä milläkin viinitarhoilla kasvatettuina. Pääsimme jopa maistelemaan näitä kokeiluja suoraan valtavan sööteistä minitynnyreistä. Jos ei tällä hetkellä markkinoilla olevat laadukkaat Campo Viejon viinit tehneet meihin vielä vaikutusta, niin viimeistään tässä kohtaa viinitalon ammattitaito tuli meille varsin hyvin selville. Campo Viejolla viinejä tehdään aidolla tunteella ja huikealla ammattitaidolla, jatkuvasti kehittäen.

Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka

Vieraile Campo Viejolla

Campo Viejolla kuka tahansa voi (ja kannattaa!) vierailla. Heillä on tarjolla useampia erilaisia kierroksia ja kokonaisuuksia:

- Viinitilakierros ja kolmen viinin tasting.
- Viinitilakierros ja viiden viinin tasting, joka sisältää kylmiä alkupaloja.
- Pullonmaalaustyöpaja, sisältäen pullojen maalaushetken lisäksi viinitilakierroksen, kolmen viinin tastingin, kylmiä alkupaloja. Itse maalatun pullon saa myös mukaan.
- Aromityöpaja, jossa tutustutaan tarkemmin viinien aromeihin, sisältäen viinitilakierroksen, kolmen viinin tastingin sekä kylmiä alkupaloja.
- Viiden viinin tasting, sisältäen lyhyen vierailun tynnyrikypsytyshuoneessa.

Näiden lisäksi Campo Viejolta voi varata yksityisen kierroksen, jos matkassa on isompikin porukka tai muuten vain tunnet itsesi kotoisammaksi tutustua viineihin ja viinitaloon vain oman seurueesi kesken.

Vierailut tulee varata ennakkoon osoitteessa: campoviejo.com/en/winetourism

Osoite:
Camino de la Puebla, 50
26006 Logroño (La Rioja)

Campo Viejolle on helppo löytää perille, sillä tien viittoja on aina Logroñon keskustasta asti. Taksin nappaaminen on tietysti se suositeltavin vaihtoehto, niin koko seurue voi nauttia viineistä huoletta.

Lue lisää Campo Viejon viinitilavierailustamme matkablogistani tästä linkistä.

Calle Laurell – 60 ravintolan tapaskatu

Campo Viejon viinitila ei olllut suinkaan ainoa asia, minkä perässä halusin Logroñoon. Toinen, vähintään yhtä houkuuteleva nähtävyys Logroñossa on 60 tapasravintolan tapaskatu Calle Laurell. Tämä katu on suoranainen ruokamatkailijan taivas. Kadulla on tarkoitus käydä syömässä yhdenlainen tapas yhdessä ravintolassa, toinen toisessa, kolmas seuraavassa ja niin edelleen. Tapakset ovat varsin maltillisen hintaisia - suorastaan edullisia - kuin myös viinikin. Pullollisen Campo Viejo Reservaa - sitä lempiviiniäni - saimme kympillä, lasillinen punaviiniä irtoaa parilla eurolla.

Tunnelma tapaskadulla on niin valtavan rento. Katu toimii paikallisten kohtaamispaikkana, ja täällä turistina pääsee aistimaan aitoa logroñolaista tapaskulttuuria. Jos ruoka ja viini kuuluvat intohimoihisi, ota Logroño ehdottomasti matkalistallesi.

60 tapasravintolan joukkoon ei kannata suinkaan lähteä ilman suunnittelua. Jokaisella ravintolalla on toki oma bravuurinsa, jonka saa selville yksinkertaisesti kysymällä sitä, mutta kadulla sijaitsee myös muutama varsin ikoninen, jo vuosikymmeniä toiminut tapasravintola. Näitä ei kannata missään nimessä jättää välistä. Vinkkejä Logroñon tapaskadulle ja muutaman ravintolasuosituksen löydät matkablogistani tästä linkistä.

Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka
Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka
Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka

Jää Logroñoon yöksi

Jotta tämä kaikki viinien ja tapasten nauttiminen on mahdollista, kannattaa Logroñoon jäädä ainakin yhdeksi yöksi. Liikkuminen Riojan alueella on helpointa vuokra-autolla, ja näin kenenkään ei tarvitse jättää viinilasillista nauttimatta kuskina ollessa. Lisäksi Calle Laurellin tapasravintolat aukeavat espanjalaisittain varsin myöhään, noin puoli yhdeksän aikaan, joten tapaskierroksen jälkeen olisi kurjaa lähteä matkaamaan toiselle paikkakunnalle.

Majoituksen sijainniksi on syytä valita Logroñon vanhankaupungin läheisyys. Me yövyimme Hotel Calle Mayorissa, ja se oli kaikin puolin erinomainen valinta.

Rioja täynnä upeaa nähtävää

Logroño on erinomainen tukikohta muidenkin Riojan viinialueen nähtävyyksien tutkimiseen. La Rioja on valtavan kaunista aluetta viinitarhoineen, lumihuippuisine vuorineen ja kauniine kylineen. Meille oli varattuna Rioja Treck -opasfirma kierrättämään meitä Riojan nähtävyyksillä. Vietimme upean päivän oppaamme Marinan kanssa. Aloitimme päivän Yuson ja Suson luostareista, jotka ovat kuuluisia siitä, että juuri tuolta on löydetty ensimmäiset viitteet kirjoitetusta espanjankielestä. Ammattitaitoisen oppaan seurassa olimme aikataulullisesti vierailulla juuri sopivasti ennen muita ryhmiä, joten voitte kuvitella, miten upeaa on kiertää massiivista, upeaa luostaria vain omalla pienellä porukalla ja kuulla sen historia sellaisen ihmisen suusta, joka on tarinan kertonut varmasti satoja kertoja.

Päivämme toinen pysähdys oli Espanjan kauneimmaksi kyläksi valittu La Guardian kylä. Harmillisesti emme ehtineet kuin kiertämään kylän ja sen upeat näköalapaikat. Tuonne olisin mieluusti jäänyt lasilliselle hyvää riojalaista punaviiniä ja ihastelemaan kylän kauneutta vaikka koko päiväksi.

Yuson ja Suson luostareista sekä La Guardian kylästä voit niistäkin lukea lisää matkablogistani tästä linkistä.

Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka
Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka
Campo Viejo Rioja Espanja viinimatka

Teksti: Teija Kohijoki
Kuvat: Teija Kohijoki ja Campo Viejo

Teija rakastaa sekä hyviä viinejä ja ruokia että matkoja. Hän viettää kaikki lomansa matkaillen ja vapaa-ajan uusia matkoja suunnitellen. Teijan saa houkuteltua matkalle kuin matkalle, kunhan ohjelmassa on hyvää ruokaa ja laadukkaita juomia.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!