Sadonkorjuujuhlan menu

Sadonkorjuujuhlan menu
01.08.2020

Sadonkorjuun menu koostuu upeanvärisestä alkukeitosta, maukkaasta sadonkorjuupiirakasta sekä pienistä mustikkaisista murupiirakoista. Viinivalintana aromaattinen Gisselbrecht Gewürtzraminer Tradition sopii erinomaisesti kasvimaan makeahkojen makujen seuraan.

Tämän suomalaisen syysjuhlan alkumaljana tarjoillaan tilaisuuteen hyvin sopivaa kotimaista Valkiaa, joka niin ikään toimii erinomaisena jälkiruokaviininä mustikkapiirakan seurana.

Sadonkorjuumenu myskikurpitsakeitto ja valkoviini

Sadonkorjuumenu | Myskikurpitsakeitto

Upeanvärinen kurpitsakeitto lämmittää sekä mieltä että vatsaa. Voisi sanoakin, että myskikurpitsakeitto on syksyistä lohturuokaa parhaimmillaan.

Makeahkon kurpitsakeiton kylkeen sopii hyvin, aromaattinen Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition.

Resepti n. 6:lle

n. 1 1/2 kg myskikurpitsa
1 keltasipuli kuutiotuna
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä, sitruunan makuista
1 l kanalientä

Koristeluun
Ruoanlaittokermaa
Tuoretta timjamia

Seuraksi
Vastapaistettua patonkia

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Kuutioi myskikurpitsan hedelmäliha noin parin sentin kokoisiksi kuutioiksi.
3. Levitä kuutioidut myskikurpitsat, sipulikuutiot ja kuorittu valkosipulinkynsi leivinpaperoidulle pellille. Lorauta päälle sitruunan makuista oliiviöljyä.
4. Paahda myskikurpitsoja ja sipulia uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, tai kunnes kurpitsa on pehmennyt.
5. Lisää kattilaan paahdetut myskikurpitsa- ja sipulikuutiot sekä valkosipuli. Kaada päälle kanaliemi. Anna keitoksen kiehahtaa. Aja keitto sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa nestettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
6. Annoste keitto lautasille ja koristele kermatilkalla ja tuoreella timjamilla. Keitto maistuu vastapaistetun patongin kera.

Sadonkorjuumenu sadonkorjuupiirakka ja valkoviini

Sadonkorjuumenu | Sadonkorjuupiirakka

Erilaiset piirakat sopivat hyvin kekrin aikaan valmistettaviksi. Niihin uppoaa niin sadon kasvikset ja sienet.

Tämän sadonkorjuupiirakan kaveriksi sopii lämminhenkinen ja aromikas Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition -valkoviini.

Resepti n. 6 annosta

Piirakkapohja

140 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte

170 g pekonia kuutioituna
n. 200 g kesäkurpitsaa kuutioituna
1 keltasipuli kuutioituna
n. 200 g kanttarelleja
1 rkl voita
1/4 tl mustapippuria tai maun mukaan
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1/4 tl suolaa tai maun mukaan
1 dl juustoraastetta

Piirakkapohjan valmistus

1.Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Kuutioi voi.
3. Yhdistä jauhot ja suola.
4. Nypi voi sormin jauhojen joukkoon kunnes seos on murumaista.
5. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
6. Nosta taikina jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
7. Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi pohjaksi joka sopii noin 26 cm kokoiseen piirakkavuokaan. Voit vastaavasti painella jauhotetuin sormin taikinan suoraan piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla.
8. Paista piirakka pohjaa uunin keskitasossa 10 minuuttia.
9. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Valmista täyte.

Täytteen valmistus

1. Lisää pekonit kylmälle pannulle. Ruskista pekonit melkein kypsiksi.
2. Lisää pannuun kesäkurpitsat ja sipulit. Kuullota muutama minuutti.
3. Lisää joukkoon kantarellit. Nosta lämpötilaa ja paista samalla sekoitellen kunnes neste irtoaa sienistä.
4. Lisää pannuun voi ja sekoittele kunnes voi on sulanut.
5. Mausta sieniseos suolalla ja mustapippurilla.
6. Sekoita yhteen munat, kerma, suola ja juustoraaste.
7. Levitä sienipaistos piirakkapohjalle. Kaada päälle munaseos.
8. Paista piirakkaa uunin keskitasossa noin 40-45 minuuttia. Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä.

Tarjoa sadonkorjuupiirakan seurana kauden kasviksista valmistettua salaattia.

Sadonkorjuumenu mustikkamurupiirakat ja kotimainen kuohuviini

Sadonkorjuumenu | Pienet mustikkamurupiirakat

Sadonkorjuujuhlien vieton päättää rustiikkiset ja kekrin teemaan sopivat, annosvuokiin valmistetut mustikkamurupiirakat. Niiden seuraksi voidaan tarjoilla vaniljajäätelöä tai kevyesti vatkattua vaniljakastiketta.

Jälkiruoan kanssa siemaillaan kotimaisista valkoherukoista ja mustikoista valmistettua Valkiaa.

Resepti 6 annosta

75 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
500 g kotimaisia mustikoita

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Kuutioi voi. Laita kaikki ainekset kulhoon ja nypi sormin murumaiseksi taikinaksi.
3. Jaa mustikat kuuteen pieneen uunin kestävään vuokaan. Esimerkiksi Crème Brulée -vuokiin. Murustele taikinaa mustikoiden päälle.
4. Paista piirakoita uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.

Sari Spåra

Teksti ja kuvat: Sari Spåra

Sari Spåra on innokas reseptinikkari, valokuvaaja ja ruokakirjailija. Perinteiden vaalija, joka kehittelee kiireiseen arkeen nopeita ja mutkattomia reseptejä, kun taas viikonloppuisin herkutellaan usein pidemmän kaavan mukaan.

Lisää herkullisia reseptejä Sarin Sweet Food O'Mine -blogissa.
www.sweetfoodomine.com

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!