Grillaaminen on ehdottomasti yksi kesän parhaista jutuista. Siihen liittyy jo lähtökohtaisesti positiivista fiilistä ja yhdessäoloa. Sanotaan että aina on hyvä sää grillata ja olen samaa mieltä. Kiitos mm. kaasugrillien, ulkona kokkaaminen ei heti kaadu pikku sateeseen. Niin kuin muussakin ruoanlaitossa, myös grillatessa meillä on helposti tapana kierrättää aika suppeaa kokattavien repertuaaria. Grilliin sujahtaa usein aina ne samat makkarat ja pihvit, tutut ja turvalliset helposti valmistuvat herkut. Olin itsekin pitkään tässä mielessä suht varovainen kesäkokki.
Arastelin monien raaka-aineiden tuomista ritilälle, mutta usein aivan turhaan. Grillin äärellä varsinkin kannattaa rohkeasti kokeilla uusia juttuja. Kokosimme veljeni Pasin kanssa muutaman vaihtoehdon joiden kanssa voit turvallisesti ottaa sivuaskeleita vanhojen tuttujen luota. Tässäkin on hyvä muistaa, että hyvin valmisteltu on jo puoliksi tehty! Mukana olevat viinisuositukset antavat kokonaisuudelle täydellisen loppusilauksen.
Let's have a barbecue!
NAUDAN ENTRECOTE BURGER, BBQ-TOMAATTIA, AURAJUUSTOA JA PIPARJUURI-RUCOLAMAJONEESIA
Burgeri on grillin kuningas. Se sopii tarjottavaksi niin illanistujaisiin kuin rentoihin kesäjuhliinkin.
Viinisuositus: Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Castillo de Molina Reserva Pinot Noir -punaviinin keskitäyteläinen maku on runsaan hedelmäinen ja lähes makean marjaisa. Makua ryydittää savuinen paahteisuus sekä eloisa hedelmähapokkuus. Juuri nämä elementit tekevät viinistä erinomaisen parin burgerille, jota ryhdittävät bbq-tomaatti, aurajuusto sekä piparjuuri-rucolamajoneesi.
4 annosta
4 kpl n. 130 g naudan entrecotepihvejä
Suolaa
Mustapippuria
4 kpl briossisämpylää
1 pkt Aurajuustoa
Frisee-salaattia
Bbq-tomaatti:
1 prk (400 g) Mutti säilykekirsikkatomaatteja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl fariinisokeria
1 dl punaviiniä
1 tl suolaa
Yhdistä aineet kattilaan ja keittele puolisen tuntia miedohkolla lämmöllä.
Piparjuuri-rucolamajoneesi:
2 dl rypsiöljyä
Kourallinen rucolaa (n. puoli litraa)
1 keltuainen
1 tl dijon sinappia
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
½ tl piparjuurta
Aja rypsiöljy ja rucola hienoksi blenderissä. Siivilöi öljy talteen. Laita kulhoon keltuainen, sinappi, sokeri ja suola. Lisää rucolaöljy ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi joukkoon etikka ja piparjuuri.
Ota pihvit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista. Mausta molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Grillaa pihvejä pari minuuttia per puoli. Laita vetäytymään siksi aikaa kun lämmität sämpylät. Ota sämpylöihin grillissä nopeasti paistopinta vain leikatulle pinnalle.
Kasaa burger laittamalla sämpylän alaosalle ensin bbq-tomaattia, murenna sitten päälle aurajuustoa. Leikkaa pihvi ohuehkoiksi siivuiksi ja aseta aurajuuston päälle. Laita pihvin päälle piparjuuri-rucolamajoneesia, sitten friseesalaattia. Laita lopuksi sämpylän kansi salaatin päälle.

GRILLATTUA MERILOHTA, SITRUSMAJONEESIA, PIKAKIMCHIÄ JA KEVÄTSIPULIPERUNANYYTTI
Lohi valmistuu kätevästi grillissä. Sen seuraan valmistimme sitrusmajoneesia, pikakimchiä ja kevätsipuliperunanyyttejä. Ateriakokonaisuus on raikas ja kesäinen.
Viinisuositus: Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc
Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc -valkoviinissä on reilusti hedelmäisyyttä. Sekä sen, että viinin mehevyyden ja hapokkuuden ansiosta Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc on erinomainen pari grillatun merilohen seuraan.
4 annosta
4 kpl n. 180 g merilohen palaa
Suolaa
Mustapippuria
600 g varhaisperunaa tai kiinteää perunaa
1 nippu kevätsipulia
Suolaa
Mustapippuria
80 g voita
½ pnt tilliä
Sitrusmajoneesi:
2 dl Hellman’s majoneesia
1 limen kuori ja mehu
½ sitruunan kuori ja mehu
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl sokeria
Ripaus suolaa
Yhdistä aineet ja sekoita hyvin.
Pikakimchi:
Mausteliemi:
2 rkl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl kalakastiketta tai soijaa
2 rkl korealaista chilitahnaa (Gochu- jang) tai muuta vastaavaa
4 valkosipulin kynttä
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl hunajaa
400 g varhaiskaalia tai kaalia
Tee ensin kimchi.
Yhdistä mausteliemen aineet. Suikaloi kaali ja puristele sitä käsin jotta se pehmenee hieman.
Yhdistä kaali ja liemi ja sekoita hyvin. Anna maustua kylmässä.
Tee sitrusmajoneesi ohjeen mukaan.
Leikkaa foliosta ja leivinpaperista neljät samankokoiset palat. Laita folio alle ja leivinpaperi sen päälle.
Pilko perunat suht tasakokoisiksi paloiksi ja aseta leivinpaperin keskelle. Pilko kevätsipulit ja lisää perunoiden päälle. Mausta suht runsaalla suolalla ja kevyesti mustapippurilla. Paloittele voita mukaan ja sulje nyytti hyvin. Laita grilliin epäsuoralle lämmölle tai yläritilälle kypsymään. Varmista perunoiden kypsyys veitsellä tai hammastikulla. Hienonna lopuksi tilliä valmiiden perunoiden päälle.
Mausta lohipalat suolalla ja mustapippurilla. Grillaa kevyehköllä tulella n. 3 min / puoli. Halsterin käyttö estää kalan tarttumisen grilliin.
Tarjoile grillattu lohi kimchin, sitrusmajoneesin ja kevätsipuliperunoiden kanssa.

GRILLIBUFFET
Grillibuffet on mainio tapa tarjoilla kesäistä grilliruokaa isommallekin seurueelle. Kun tarjolla on useita eri vaihtoehtoja, löytyy jokaiselle vieraalle takuulla herkullista syötävää. Tämän grillibuffen pääosaa esittävät kalat, äyriäiset ja kasvikset.
Viinisuositus: valitse lempiviinisi Castillo de Molinan valikoimasta
Jättirapuvarras
Jättiravun pyrstöjä
Suolaa
Limen mehua
varrastikkuja
Salsa verde:
2 valkosipulin kynttä
1 pnt persiljaa
1 pnt basilikaa
5 kpl anjovisfileitä
3 rkl kapriksia
2 tl sokeria
Puolikkaan sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
Mustapippuria
Tee ensin salsa verde. Yhdistä oliiviöljyä ja mustapippuria lukuun ottamatta kaikki aineet blenderissä ja aja soseeksi.
Lisää öljy jotta kastikkeesta tulee tahnamaista. Mausta mustapippurilla.
Pujota ravunpyrstöt kahdella varrastikulla ja mausta suolalla ja limen mehulla.
Grillaa n. puoli minuuttia / puoli.
Tarjoile salsa verden kanssa.

Kylmäsavulohipizza grillistä
Pizzapohja 4 kpl:
8 g tuorehiivaa
375 g 00-jauhoja
1 tl suolaa
2,5 dl vettä
1 tl sokeria
1/4 dl oliiviöljyä
Sekoita kaikki aineet yleiskoneen kulhossa ja vaivaa kymmenisen minuuttia. Kohota kylmässä yön yli tai lämpimässä tunti. Leikkaa taikinasta n. 100 g:n painoisia paloja ja kauli parin millin paksuisiksi pizzapohjiksi.
1 prk smetanaa
Suolaa
Mustapippuria
Sitruunanmehua
100 g kylmäsavulohta
Tilliä
Kirsikkatomaatteja
Grillaa pizzapohjia kunnes ne ovat kypsiä. Ota sivuun. Sekoita smetana, suola, mustapippuri ja sitruunamehu kastikkeeksi. Levitä kastiketta kypsän pizzapohjan päälle. Revi päälle kylmäsavulohisiivuja, nypi tilliä pizzan päälle ja halkaise muutama kirsikkatomaatti pizzan päälle.
Grillattua sydänsalaattia / varhaiskaalia ja omenachutneyta
2 sydänsalaattia tai 1 varhaiskaali
Marinadi:
1 dl Santa maria bbq-kastiketta
1 rkl srirachaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1/2 dl rypsiöljyä
Omenachutney:
500 g kuorittuja omenoita kuutioituna
1 dl omenamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl tuoretta inkivääriä
1 dl hillosokeria
1 tähtianis
1 kanelitanko
Laita omenakuutiot, vesi ja omenamehu sekä mausteet kattilaan. Kuumenna, kunnes seos höyryää.
Lisää joukkoon hillosokeri. Sekoita koko ajan.
Anna chutneyn kiehua hiljalleen noin puoli tuntia, kunnes se sakenee.
Grillattua juuriselleriä ja chipotle-aiolia
1 juuriselleri
Merisuolaa
Oliiviöljyä
Leikkaa juuriselleri 8 osaan lohkoiksi. Laita uunivuoan pohjalle ohut kerros karkeaa merisuolaa ja aseta lohkot suolan päälle. Kypsennä grillissä kannen alla 1 h tai uunissa 150 asteessa 2 h kunnes sellerit ovat pehmenneet.
Valele lohkot oliiviöljyllä ja grillaa.
Chipotle-aioli:
4 valkosipulin kynttä
2 dl Hellman’s majoneesia
1 tl chipotle chilijauhetta
½ limen mehu
½ dl vichyä
Kuori valkosipulinkynnet ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
Voit myös grillata puoliksi leikatun kokonaisen valkosipulin ja ottaa pehmenneet kynnet siitä.
Yhdistä kaikki aineet ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Grillattu siikatapas ja inkiväärikurkkuja
2 siikafileetä (n. 200 g)
1 tl dijon sinappia
½ tl suolaa
mustapippuria
Maalaisleipää
Poista siikafileistä ruodot ja nahka. Kuutioi. Sekoita joukkoon sinappi ja mausteet.
Tee kalamassasta pieniä kiekkoja ja grillaa paistolevyllä molemmin puolin nopeasti.
Inkiväärikurkut:
1 tuorekurkku
½ dl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
tuoretta tilliä
1 tl tuoretta inkivääriä
Viipaloi kurkut 2 mm ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki aineet ja anna maustua 15 min.

Sami Kuronen
Sami Kuronen on pitkänlinjan radio- ja TV-persoona joka hurahti ruoanlaittoon pikkuveljensä Pasin innoittamana reilu kymmenen vuotta sitten. Vapaa-ajallaan tämä 9- vuotiaan tyttären isä tykkää pitää itsestään huolta joko lenkkipolulla, kuntosalilla tai golf-viheriöllä. Hengen ravintoa tarjoilee musiikki monessa eri muodossaan. Ruoanlaittajana Sami rakastaa selkeitä makuja kauniisti esille pantuna.
Seuraa Samia Instagramissa @samikuronen

Pasi Kuronen
Pasi Kuronen on työskennellyt 23 vuotta eri keittiöissä, joista 16 vuotta keittiömestarina. Hän erikoistui alallaan lähiruokaan ja loikin aikanaan Turkuun kaupungin ensimmäisen lähiruokaravintolan.
Lähiruokapiireissä arvostettu Pasi jätti ammattikeittiöt taakseen syksyllä 2017 ja toimii nyt Mimis Kotipellon puutarhan palveluksessa myynnin, markkinoinnin ja tuotekehityksen ammattilaisena.
Seuraa Pasia Instagramissa @kurosenpasi