Mikä viini riistalle? Katso suositukset sarvipäistä sorsaan

Castillo De Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon ja riistaherkkuja pöydällä
03.10.2023

Lokakuu on metsästyssesonkia parhaimmillaan. Hirviporukat kokontuvat jahteihinsa, ja myös sorsanmetsästäjille loppusyksy tarjoaa erityistä herkkua, sillä sorsalinnut ovat lihoneet ja kerännet ympärilleen täyteläisen rasvapeitteen muuttomatkaa varten. Näistä luonnonmukaista, aromaattisista ja vähärasvaisista raaka-aineista valmistuu maittavia herkkuja niin arkeen kuin juhlaan. Mutta millainen on hyvä riistaviini?

Riistaviinit palkitsevat metsästäjän aherruksen

Valtaosa meistä hyvän ruoan ystävistä ei metsästä itse. Tuoreen riistan ääreen pääset varmimmin ottamalla yhteyttä paikkakuntasi metsästysseuroihin tai hankkiutumalla hyvissä ajoin juttusille paikkakuntasi lihakauppiaan tai ison marketin palvelevan lihatiskin päällikön kanssa. Monella kauppiaalla saattaa olla keskivertotaallaajaa paremmat kontaktit metsästäjiin ja valmius auttaa riistannälkäistä.

Saaliin eteen, olipa se sitten itse kaadettu tai lihatiskistä metsästetty, on aina tehty töitä ja jännitetty vaivan onnistumista. Siksipä riistaliha ansaitsee arvoisensa kohtelun myös viiniparin osalta. Itse pyydetystä saaliista tehty ruoka on ykkösherkkua, ja sen viineihin kannattaa myös panostaa. 

Chileläinen Castillo de Molina -viiniperhe on saavuttanut näkyvän aseman maailmalla Chilen parhaiden viinien joukossa. Castillo de Molinan laatuviinit ovat voittaneet monia kansainvälisiä palkintoja, ja menestystä on tullut myös Suomessa: Castillo de Molina on ainoa viinibrändi, joka on voittanut Vuoden Viinit -kilpailun sekä puna- että valkoviinillä sekä ainoa chileläinen viinibrändi, joka on voittanut koko Vuoden Viinit -kilpailun sen 20-vuotisen historian aikana.

Tuoteperheestä löytyy niin rotevia kuin raikkaitakin viinejä kaikenlaisen riistalihan makuja korostamaan. 

Castillo de Molina -viinit riistalle

Sorsa ansaitsee arvoisensa viinin

Sorsan lihan on hienon makuista, mutta linnun maukas rasvakerros vaatii viiniltä hapokkuutta vastapainoksi. Niin patasorsalle kuin hienostuneelle fileelle sopii kumppaniksi pinot noir -rypäleistä puristettua viiniä. Se on klassinen valinta lintuviiniksi. Viinin punainen marjamaisuus, vivahteikkuus, tasapainoinen tanniinisuus ja keveys sopivat erinomaisesti sorsasta valmistetun ruoan kanssa. 

Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir sopii sorsaruokien lisäksi myös jäniksen kanssa.

Viinivalinnat hirveen ja peuraan

Hyvät riistaviinit kunnioittavat luonnosta saatavien tuotteiden alkuperää ja niistä valmistettuja ruokia.

Peuranliha on hieman kevyemmin riistaisia, ja sille sopii pehmeämpi ja hedelmäisempi Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style. Tässä viinissä on hieman enemmän luontaista jäännössokeria, joten se kannattaa valita erityisesti, jos aterialla on makeampia lisukkeita, kuten paistin kanssa mustaherukkahilloa tai uunijuureksia.

Hirvenliha on tummaa ja voimakkaan riistaisaa. Tällainen liha vaatii viiniltä tanniineja ja ryhdikkyyttä. Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignonin maun mokkaisuus, yrittisyys ja mustaherukkaisuus sekä keskivoimakkaat tanniinit sopivat hirvelle upeasti. 

Perinteinen ja hieno makuyhdistelmä rakentuu punertavasta, puolikypsästä, hieman roseisesta paistista ja täyteläisen tanniinisesta viinistä.

Riistailta joka iikalle

Jos riistaillallisen vieraslistaan kuuluu henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta syö lihaa, tarjoile heille teemaltaan samanlaisia makuja; metsäisiä, voimakkaita, syksyisiä, savuisia. Luonnosta kerättyjä sieniä, kauden juureksia ja lähivesien villikalaa. Tällaiseen menuhun rotevat riistaviinit voivat olla liian jyrääviä, joten varaa kala- ja kasvissyöjille saman viiniperheen Sauvignon Blanc. Tämä Castillo de Molinan viini on voittanut lukuisia palkintoja niin Suomessa kuin maailmalla, ja ruokapöydässä se on todellinen moniottelija. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!