Tervetuloa takaisin, ihanat katkerot!

Jacob's Creek Aperitivo Spritz
20.08.2018

Jos joku olisi haastanut minut kymmenen vuotta sitten lyömään vetoa vuoden 2018 drinkkitrendeistä, olisin hävinnyt. Mielessäni ei olisi edes käväissyt, että katkeroista voisi tulla seuraavan vuosikymmenen hittijuomia.

Katkeropullot ja salihousut pölyttykööt!

Kymmenen vuotta sitten minä ja moni muu parikymppinen oli vasta oppinut juomaan muutakin kuin hanaolutta, makeaa siideriä ja Kelkkoja. Tuntui aikuiselta tilata kuivaa kuohuviiniä tai GT. Halutessani antaa erityisen kypsän vaikutelman arvoin hetken kahden eri ginin välillä (oikeasti minulla ei ollut hajuakaan ginien eroista, mutta ele oli tärkeä, koska imago).

Baaritiskin katkeroita en vilkaissutkaan. Pullojen pölykerroksesta en ollut ainoa. Tuolloin katkerot olivat mielestäni mummojuomia. Lapsuudessani 80- ja 90-luvuilla aikuiset tekivät juhlissa Carillo-drinkkejä ja pöydässä pönötti herkkusiili. Siis foliolla päällystetty kaalinpuolikas, johon oli tökitty hammastikuilla nakkeja ja lihapullia. Oli vaaleita takatukkia ja kuivia kotipermanentteja. Kainaloihin kiskottuja salihousuja, lastulevyvitriinejä ja televisiossa virityskuva.

Kymmenen vuotta sitten nämä muistot eivät olleet nostalgisia tai hipstereitä, ainoastaan tunkkaisia ja noloja. Kukaan ei olisi tarjoillut juhlissa lihapullasiiliä tai katkeroa.

No, viime viikonloppuna kävin kotibileissä. Mukanani oli katkerojuomaa. Olen yllättänyt itseni haikailemasta foliosiiliä. Olen myös alkanut ajatella, että vyölaukkuhan älyttämän kätevä asuste, eikä se niin pahalta näytä.

Tuota, tai sitten eivät…

Katkerodrinkkien breikkaus oli selvää viimeistään kesällä 2016. Aperol Spritz oli tuon kesän Taste of Helsingin hittijuoma ja kavereidemme häiden drinkkibaarin suosituin cocktail. Instagram-feedini täyttyi oransseista laseista ja appelsiininsiivuista.

Samana syksynä huomasin pyytäväni ruotsinlaivan baarimikolta ”jotain Carillo-pohjaista”. Ruotsinlaiva, katkero. Tajusin, että vanhempani ovat luultavasti istuskelleet saman laivan samalla baaritiskillä ja juoneet samantyyppiset drinkit vuonna 1991.

Lempeä johdatus katkeroiden maailmaan

Viikonloppuna olin bileiden suosituin vieras, sillä mukanani oli kaksi pulloa Jacob´s Creekin Aperitivo Spritziä. Se on kuohuviinipohjainen, katkerolla ja sitruksella maustettu juomasekoitus. Juoma on sellaisenaan käyttövalmis, mutta sitä voi myös tuunata. Se sopii vaikka boolin pohjaksi, ja happaman ystävä voi virittää maun tiukemmaksi greippi- tai sitruunalohkoilla.

Maku ei ole niin ärhäkkä kuin yrttisimmissä katkeroissa. Katkeron aromi ei nimittäin aukea kaikille heti. Se voi tuntua ensin yskänlääkemäiseltä, jopa häiritsevältä sivumaulta. Makeampi ja hedelmäisempi sekoitus onkin helppo tapa ottaa ensiaskeleet katkeroiden maailmaan.

Kevyt katkerodrinkki taipuu myös ruokajuomaksi. Tarjolla oli monenlaisia grilliherkkuja hampurilaisista majoneesisalaatteihin, eikä juoma riidellyt vaihtelevien makujen kanssa.

Aperitivo Spritz toimii myös jälkkäridrinkkinä. En välitä kauheasti leivonnaisista ja korvaan ne usein digestiivillä. Kuumana kesäiltana ajatus tuhdista ja alkoholipitoisesta paukusta ei kuitenkaan houkuttanut. Pidin siitä, että Aperitivi Spritzissä alkoholia on vain 8,5 prosenttia. Juoma pirskahtelee ja katkero maistuu, mutta katse pysyy skarppina parin lasillisen jälkeenkin.

Riistaryyppy ja banaanilikööri, huomisen trendit?

Entä mitä sanoisin nyt, jos minun pitäisi ennustaa vuoden 2028 juomatrendejä? En ainakaan tuhahtelisi villeimmillekään veikkauksille.

Mistäs sen tietää, vaikka akvaviitit breikkaisivat. Ehkä pohjoismaisesta, tillillä maustetusta perunaviinasta kehitetään kevyempi drinkkisekoitus. Tai ehkä 70-luvun makeat likööricocktailit päivitetään uudelle vuosituhannelle, ja huomaan taistelevani Alkon viimeisestä Pisang Ambon -pullosta.

Ken tietää, ken tietää. Mutta ihan tosissaan, jos joku tietää, mistä saisi tyylikkään vyölaukun, saa vinkata!

Janica Brander

Teksti: Janica Brander

Janica Brander ihmettelee Tamperetta, juo viskiä ja palkitsee itsensä ravintola-illallisilla. Filosofista pohdiskelua ja älyvapaata lätinää kaikesta ruokaan, ravintoloihin ja elämään liittyvästä lisää Janican Savusuolaa-blogissa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!