Tex mex -reseptit ja niiden kanssa maistuva puolimakea punaviiniuutuus

Näin juhlapyhien jälkeen alkaa monesti tehdä mieli jotain ihan muuta kuin pitkän kaavan mukaan valmistettuja ruokia. Meillä mutkattomat, mausteiset ja helposti valmistuvat herkut ovat tammikuun ruokalistalla korkealla. Jos ei ihan pizzaan ja hampurilaisiin halua haksahtaa, on texmex-ruoka hyvä ja jopa terveellisempikin vaihtoehto.

Tex-mex on helppoa ja hyvää sekä sopivan raikasta vastapainoa joulun jälkeiseen elämään. Ihanan rentoa fuusioruokaa parhaimmillaan.

Kokosin tähän helposti valmistuvan kokonaisuuden, jonka osaset maistuvat niin yhdessä kuin erikseenkin. Cowboyn kaviaari ja tex-mex kukkakaalit dippeineen maistuvat pienenä naposteltavana alkupalana sillä aikaa kun taco-vuoka tekeytyy uunissa.

Juustoinen taco-vuoka kaipaa seurakseen vain raikkaan salaatin tai kukkurallisen Cowboyn kaviaaria. Lasiin kaadetaan Gato Negron Semi Sweet Red -punaviiniä tex-mex-herkkujen seuraksi.

Monelle tutulta ja nostalgiseltakin Gato Negro viinibrändiltä on ilmestynyt punaviiniuutuus Suomen markkinoille, Gato Negro Semi Sweet Red. Tämä puolimakea musta kissa on mielestäni nappivalinta tex-mex ruokien kylkeen. Mutkattomana yleisviininä se sopii tällaiseen napostelupöytään mitä parhaiten. Moni varmaan muistaa, että mustan kissan tassut johdattavat täällä Suomessa jo kolmenkymmenen vuoden päähän, jolloin se tuli meillä myyntiin. Mustan kissan tarina alkaa kuitenkin jo aiemmin, 1960 luvun Chilestä, jolloin viinituottaja Viña San Pedro mietti, minkä nimen antaisi uutuusviinilleen.

Cowboyn kaviaari on monikäyttöinen lisuke. Se sopii vaikkapa alkupalaksi maissilastujen kera, kuin myös erilaisten tex-mex henkisten ruokien kylkeen.

Cowboyn kaviaari maissilastuilla

n. 4:lle

Kastike
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl limen mehua
1 tl sokeria
1/4 tl chilijauhetta
1/4 tl kuminaa, jauheena
1/2 tl suolaa tai maun mukaan

Kaviaari
200 g kirsikkatomaatteja, kuutioituna neljään osaan
240 g säilyke mustapapuja, valutettuja
200 g keitettyä maissia, jäähtyneenä
1/2 punasipuli, kuutioituna
1/2 oranssi paprika, kuutioituna
tuoretta korianteria silputtuna

Valmistus
1. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen.
2. Sekoita kaviaarin ainekset yhteen.
3. Yhdistä kastike ja kaviaari ja nosta hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

Tarjoa Cowboyn kaviaari maissilastujen kera.

Tex-mex kukkakaalit ovat kiva kasvisvaihtoehto meksikolaishenkiseen pöytään. Mausteiset makupalat dipataan salsadippiin sellaisenaan tai sitten niistä voi koota kokonaisen aterian tortillojen väliin lisukkeineen.

Tex-mex kukkakaali ja salsadippi

n. 4:lle

1 valkuainen
3 rkl Bbq-kastiketta
n. 400 g kukkakaalin kukintoja
1 pss à 50 g Santa Marian crispy chicken mausteseosta

Salsadippi
150 g Creme Fraichea
1 dl salsakastiketta

Lisäksi tarjoiluun
tortilloja tai tortillaveneitä
cheddarjuustoa, maun mukaan
cowboyn kaviaaria
tuoreita vihanneksia

Valmistus
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita valkuainen ja Bbq-kastike yhteen.
3. Sekoittele kukkakaalin kukinnot valkuaisseoksessa ja nosta kulhoon.
4. Kaada kukkakaalin kukintojen päälle crispy chicken mausteseos ja sekoittele jotta mausteseos tarttuu joka puolelle kukintoja.
5. Kaada kuorrutetut kukinnot leivinpaperoidulle pellille ja nosta uuniin.
6. Paista kukintoja uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaalit saavat kauniin paistopinnan ja ne ovat kypsyneet.
7. Sekoita sillä välin dipin ainekset yhteen. Nosta dippi jääkaappiin vetäytymään siksi aikaa kunnes kukkakaalit ovat valmiita.

Täyttävä Taco-vuoka tekee tehtävänsä. Voit hyvin lisätä juustoa oman maun mukaan, jos pidät juustoisemmasta ruoasta.

Juustoinen Taco-vuoka

n. 6:lle

3 dl keittämätöntä riisiä
1 sipuli, kuutioituna
2 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1 pss à 30 g Mexican taco spice mix maustesekoitusta
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk à 400 g tomaattimurskaa
1 kanaliemikuutio
3 dl vettä
2 dl cheddarjuustoraastetta
150 g Creme Fraichea

Valmistus
1. Keitä riisi kypäksi ja valuta.
2. Laita uuni kuumemaan 175 asteeseen.
3. Kuullota sipulikuutioita öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä.
4. Lisää jauheliha ja ruskista kypsäksi. Lisää tacomaustepussi ja vehnäjauhot ja jatka paistamista vielä noin minuutti.
5. Lisää kanaliemikuutio, vesi ja tomaattimurska. Anna seoksen kiehua vielä noin 10 minuuttia.
6. Lisää joukkoon keitetty riisi, puolet juustoraasteesta ja Creme Fraiche. Kaada seos uunin kestävään vuokaan ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
7.Paista vuokaa uunin keskitasossa noin 20 minuuttia.

Teksti ja kuvat: Sari Spåra

Sari Spåra on innokas reseptinikkari, valokuvaaja ja ruokakirjailija. Perinteiden vaalija, joka kehittelee kiireiseen arkeen nopeita ja mutkattomia reseptejä, kun taas viikonloppuisin herkutellaan usein pidemmän kaavan mukaan.

Lisää herkullisia reseptejä Sarin Sweet Food O'Mine -blogissa
www.sweetfoodomine.com

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi