Viinimatkailijan Porto

Viinimatka Porto
01.11.2017

Pohjois-Portugalissa sijaitsee yksi tämän hetken trendikkäimmistä matkakohteista, tunnelmallinen ja kaunis Porton kaupunki. Viinimatkailijalle Porto on unelmakohde, jossa voi citylaiffin kylkeen yhdistää viinitilavierailuja jylhiin Dourolaakson maisemiin.

Porto on tunnettu nimikkoviinistään, jota yhä edelleen varastoidaan kaupungin vastarannalla Villa Nova de Gaian puolella suurissa vanhoissa kellareissa. Portviiniä saa valmistaa vain määritellyllä alueella Douro-joen laaksossa viljellyistä rypäleistä ja sen valmistus on muutenkin tarkoin säädeltyä ja valvottua. Portviineistä löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva juoma, mutta valmistetaan pohjoisessa Portugalissa muitakin viinejä, kuten jykevätanniinisia punaviinejä sekä raikkaita valkoviinejä.

Tuhdit punaviinit tai makeat portviinit eivät välttämättä ole ensimmäinen mieleen juolahtava juomavaihtoehto kuuman auringon alla. Mutta ainakin portviinille kannattaa antaa mahdollisuus myös fressinä nautiskelujuomana, sillä siitä tehdään mainioita cocktaileja, joista ainakin port & tonicia ja portviinimojitoa suosittelen maistamaan. Myös ruby port jäiden ja appelsiiniviipaleen kanssa on yllättävän raikas aperitiivi.

Kala- ja äyriäisruokien ystävien kannattaa ottaa metro tai taksi alle ja suunnistaa aivan meren rannalla sijaitsevaan Matosinhosiin. Noin kymmenen kilometrin päässä Portosta sijaitsee nimittäin aivan mieletön kalaravintoloiden mekka, jonne portolaiset itsekin matkaavat herkuttelemaan. Suuri platteri tuoreita mereneläviä on myös oiva tilaisuus nauttia toista portugalilaista viinierikoisuutta, vihreää viiniä eli vinho verdeä. Luoteis-Portugalissa valmistettava vinho verde nautitaan nuorena ja tarjoillaan erittäin hyvin jäähdytettynä ja se on oivallinen pari kepeille ruokalajeille sekä seurustelujuomaksi.

Vieraile portviinikellareissa

Portossa käyskennellessä ei voi välttyä joen vastarannalla Gaian puolella kohoavilta portviinikellareilta, niin korkein kirjaimin on jokaisen viinitalon nimi kirjailtu kellarin katolle. Lyhyen kävelymatkan päässä odottaakin viinimatkailijan onnenpäivät, sillä portviinikellarit toivottavat mielellään turistit vierailulle ja tastingille. Yksi alueen vanhimmista portviinin valmistajista on Sandeman, jonka historiallisissa kellareissa voi tutustua portviinin valmistukseen ja varastointiin salaperäiseksi Sandemanin tunnushahmo Doniksi pukeutuneen oppaan ohjaamalla kierroksella. Kierroksen ja ohjatun maistelutilaisuuden jälkeen voi siirtyä Sandemanin terassille nauttimaan cocktaileista tai juuri oikeassa lämpötilassa tarjoilluista portviineistä.

Sandemanin vierailumahdollisuuksiin voi tutustua tästä linkistä.

Viinimatka Porto

Piknikelämys viinitarhojen keskellä Douron laaksossa

Ja kun kerran Portoon asti on päässyt, ei missään nimessä kannata jättää väliin reissua Douron viinialueelle. Retken voi aloittaa vaikkapa Reguan kaupungista Douro-museoon tutustuen ja jatkaa siitä vielä puolen tunnin päässä sijaitsevalle Quinta do Seixon viinitilalle. Ajaminen jyrkkää ja mutkittelevaa tietä pitkin viinitilan rakennuksille on elämys jo itsessään, mutta paikan päällä pääsee vielä mielenkiintoiselle kierrokselle ja tastingiin – varattavissa on myös uniikki piknikelämys viinitarhalla paikallisten ruokien ja viinien parissa.

Quinta do Seixon vierailuihin pääsee tutustumaan tästä linkistä.

 

 

Viinimatka Porto

 

Viinimatka Porto

 

Viinimatka Porto

PS. Jos sitä punaviiniä tekee mieli, niin astele johonkin Porton useista tunnelmallisista ravintoloista ja tilaa klassinen portolainen francesinha, tuhti kinkulla, makkaralla ja pekonilla täytetty sekä juustokeolla kuorrutettu olut-tomaattikastikkeessa uiva täytetty leipä ja lasillinen talon punkkua. Sillä lähtee kyllä suurempikin nälkä ja kertoman mukaan myös krapula.

Näin pääset Portoon

Portoon ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta kohteeseen pääsee esimerkiksi Lissabonin tai Frankfurtin kautta. Lissabonista pääsee Portoon lentämällä tai junalla, jälkimmäisellä matka kestää noin kolme tuntia.

Portosta Douroon pääsee esimerkiksi junalla, vuokra-autolla tai jokiristeilijällä.

Portossa on paljon hotelleja ja hostelleja, mutta myös Airbnb-kämppiä sekä esimerkiksi kotimajoitusta. Dourossa taas kannattaa ehdottomasti majoittua jollain viinitilalla.

 

Hanna Hurtta

Teksti ja kuvat: Hanna Hurtta

Hanna Hurtta on ruoan ammattilainen, bloggaaja ja valokuvaaja, joka rakastaa hyvää ruokaa ja juomaa ja on valmis matkustamaan niiden perässä maailman ääriin - vaikka viihtyy myös loistavasti kotona ja kotimaassa.
Hannan inspiroivien reseptien pariin pääsee osoitteessa www.hannansoppa.com.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!