Viskinystävän viini

Olen viineissä vuodenaika- ja fiilisihminen. Minun mielessäni vuodenaika ja tunnelma myös kulkevat käsi kädessä.

Kevät on Riesling-aikaa, kesä kuplivien kuohuviinien ja raikkaiden roseiden. Loppukesällä alan kaivata Sauvignon Blanceja, joissa maistuvat puutarhan herukat. Iltojen pimetessä valkoviinit vaihtuvat ensin keveisiin Pinot Noireihin, sydänsyksyllä voimakkaampiin rypäleisiin.

Mieltä hemmotteleva viini

Talvi on syvän punaviinin, viskin, portviinin ja Calvadoksen aikaa. Ne ovat juomia, joiden kanssa käperrytään sohvannurkkaan lukemaan. Suljetaan silmät ja kuunnellaan musiikkia, hiljennytään ja syvennytään.

Jacob's Creekin Double Barrel Shirazin synnyttämissä mielikuvissa ja viinin maussa yhdistyvät kaikki elementit, joita talviviiniltä kaipaan. Jo pelkkä ajatus siitä, että viini on kypsytetty skottilaisissa viskitynnyreissä, nostaa hymyn viskinaisen huulille.

Suklaan tai riistapadan kaveriksi

Viinin luvataan olevan viskitynnyrikypsytyksen ansiosta moniulotteinen ja allekirjoitan tämän. Tämä Shiraz on syvä, mehevä ja hilloinen, mutta ei liian helppo. Se ei ole niin sanottu halolla päähän -punkku, joka turruttaa aistit ja sopii vain todella jyhkeiden liharuokien kaveriksi.

Viini tukee hienosti niin kovia juustoja, tummaa suklaata kuin riistaruokiakin. Se ei kuitenkaan peitä niiden omaa makua. Tanniinisuus ei ole aggressiivista, vaan tummassa viinissä on pientä valon kimmellystä, kuin kevättalven hangissa.

Testasin viiniä mausteisen pizzan, samassa viinissä haudutetun peuran ja cheddarin kanssa. Kaapista löytyi myös levy joululahjaksi saatua viskisuklaata – täydellinen match sekin! Notkea viini tuntuisi taipuvan monenlaisille aterioille: rennoille nyyttäreille, juhlaville riistaillalliselle ja makeisiin naposteluhetkiin.

Viskin ystävän viini Jacob's Creek Double Barrel

Älä tinttaa, vaan tutki ja nauti

Entä millainen on Jacob's Creek Double Barrel Shiraziin liittyvä tunnelma? Mielestäni punaviiniä, etenkin viskitynnyrissä kypsytettyä sellaista, kuuluu juoda kiireettömästi.

Kannatan enemmän viinin tutkimista kuin tinttausta. Tämä viini on siihen tarkoitukseen oivallinen. Hinta ei kirpaise kukkaroa, mutta viinissä on paljon sävyjä. Niitä on hauska tutkia erilaisten ruokien kanssa, tuoksu- ja makuaistimuksista keskustellen.

Mielestäni jokainen juoma vaatii myös oman taustamusiikkinsa. Tämän Shirazin pariksi suosittelen 60-luvun jazzia tai klassista. Myös Pink Floydin Dark Side of The Moon toimii loistavasti. Nauti silmät kiinni, viltin alla makoillen.

viskinystävän viini Jacob's Creek Double Barrel

Viiniin keskittyminen palkitsee

Talvella nautin tuhtien juomien lisäksi kirjallisuusklassikoista. Tämä on Waltarin, Hemingwayn, Dostojevskin ja Mannin aikaa. Arjen häly kaikkoaa, kun sytytät taustalle pari kynttilää, suljet puhelimen, kaadat viinin avautumaan lasiin ja sukellat kansien väliseen maailmaan.

Romaanin lukeminen vaatii keskittymistä. Niin myös viini, joka on enemmän kuin ”ihan kiva seurustelujuoma”. Double Barrel -sarjan viinejä ja kypsytysmenetelmiä on kehitetty vuosia. Pullollisen vaatimaa työmäärää kannattaakin kunnioittaa ja siemailla lasillinen keskittyneesti.

Aromien kuvailu ja oikeiden ruokien yhdistäminen viiniin voi olla aloittelijalle vaikeaa. Opiskelu kuitenkin kannattaa, sillä sen ansiosta alat saada pienestäkin lasillisesta valtavasti irti. Syventymistä vaativa viini on kuin tiiliskiviromaani. Se vaatii enemmän aivotyötä kuin kanavasurffailu. Kirjan luettuasi olet kuitenkin kokonaista maailmaa rikkaampi.

Teksti ja kuvat: Janica Brander

Janica Brander on tamperelainen toimittaja ja ruokabloggaaja. Ruoka ja viini ovat hänelle kulttuurin muotoja, joista voi nauttia kuitenkin rennolla ja leikkisällä mielellä. Janican missio on saada ihmiset käyttämään enemmän rahaa kulinarismiin, vähemmän muovitavaraan.

Lue lisää ruoasta, viinistä ja anstoisasta elämästä Janican Savusuolaa-blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi