Empanadat ja muu chileläinen ruoka

Chiläiset Castillo de Molina -viinit ja siikaceviche.
31.01.2023

Fín del mundosta kajahtaa: Chile on upea viinimaa ja herkuttelijan mekka

Chileen on Suomesta matkaa yli 13 000 kilometriä. Maantieteellisestä etäisyydestä ja eristäytyneisyydestä huolimatta Chile on tuttu suomalaisille heidän suosikkiviiniensä etiketeistä: Chile oli ykkösmaa sekä valko- että punaviinien Suomen myyntitilastoissa vuonna 2022.

Andien vuoriston, Tyynen valtameren, Tulimaan jäätiköiden ja Atacaman aavikon välissä eristyksissä olevan maan viiniviljelmät ovat sijaintinsa ansiosta säästyneet niin taudeilta kuin tuholaisilta. Edullinen ilmasto pitkine kasvukausineen ja suurine yö- ja päivälämpötilojen vaihtelueroineen tekevät viininviljelystä erittäin suotuisaa Chilessä.

Mitä tässä viinimaassa sitten katetaan pöytään sen maineikkaiden viinien kanssa? Monipuolinen maa käsittää valtavan rikkaan ruokakulttuurin ja raaka-aineiden kirjon. Meren antimia käytetään laajalti, toisaalta tukevat, maustetut liharuoat muodostavat myös osaltaan chileläisen keittiön ytimen.

Kokosimme chileläisiä ruokaideoita chileläisten viinien iltaan. Ennen pöytään istahtamista tarjoa vieraille aperitiiviksi lasilliset pehmeää ja hedelmäistä Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style  -punaviiniä.

Se edustaa hieman makeampaa punaviinityyliä ja nimi "Appassimento Style" viittaakin italialaiseen menetelmään, jossa viininvalmistuksessa käytetään kuivattuja rypäleitä, sokeria viinissä on 17 g/l, joten se sopii erinomaisesti pelkiltään maljaviiniksi herättelemään makunystyröitä ja ruokahalua.

Salud!

Alkuun cevicheä ja raikasta valkoviiniä

Tyynenmeren rantaa pitkin venyttäytyvässä maassa meren antimet ovat läsnä keittiöissä läpi koko maan. Perulaisena tunnettu ruoka ceviche, limellä kypsytetty vaalea kala, on myös chileläisen keittiön perusannos. Annoksen lime ja chili sopivat myös rasvaiselle kalalle, joten meikäläinen ceviche voidaan tehdä myös lohesta.

Chilen viiniviljelmien vaaleista lajikkeista tyypillisiä ovat Sauvignon Blanc ja Chardonnay. Eritoten Sauvignon Blanc -viinit ovat tunnetusti raikkaan hapokkaita, kuivia ja mustaherukanlehdeltä tuoksuvia, ja ne sopivat hyvin kalaruokien kanssa.

Valkolihaisesta, vähärasvaisesta kalasta tehdyn cevichen kanssa lasiin sopii chiläinen valkoviini. Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc on laatuviini, joka on voittanut lukuisia palkintoja niin kansainvälisesti kuin Suomessakin: 2016 Vuoden Viinit -kilpailun voittaja, Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa sarjan Uuden maailman valkoviinit, hinta alle 13 € voittaja ja pronssimitalisti lajikesarjassa Sauvignon Blanc -viinit, hinta alle 13 €. Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa viini voitti hopeaa lajikesarjassa "Raikas sauvignon", hinta alle 13 €. 

Rasvaisemmalle kalalle sopii viiniksi aavistuksen luonteikkaampi valkoviini kuten Castillo de Molina Reserva Chardonnay. Se palkittiin Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa kunniamaininnalla sarjassa Chardonnay-valkoviinit, hinta alle 13 €. 

Hedelmäisille punaviineille hyvin maustettua lihaa

Chilen punaviinit ovat tyypillisesti pehmeitä, hedelmäisiä ja helposti lähestyttäviä. Määrällisesti eniten maassa viljellään runsasmakuista Cabernet Sauvignon -rypälettä, mutta myös chileläiset Carmenèret, Merlot’t ja Pinot Noirit niittävät mainetta maailmalla.

Tarjoile chileläisessä illassa empanadoja, pasteijoita, jotka täytetään perinteisesti kuminalla ja kevyesti chilillä maustetulla jauhelihalla, sipulilla, oliiveilla ja kovaksi keitetyllä kananmunalla.

Empanadojen kylkeen sopii raikas pebre. Tätä kastikkeen tai salaatin tyyppistä lisuketta tarjotaan chilessä käytännössä minkä tahansa ruoan kyljessä tai alkupalaksi leivän kanssa.

Pebre syntyy näppärästi pilkkomalla kaltattua tomaattia, sipulia, chileläistä aji-chiliä (myös tuore jalapeño käy), tuoretta korianteria ja valkosipulia. Lisää silppuun oliiviöljyä, punaviinietikkaa, suolaa ja pippuria ja anna maustua muutama tunti ennen tarjoilua.

Kaada lasiin Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon -punaviiniä. Mielenkiintoinen ja hienostunut viini on yksi Chilen kansainvälisesti palkituimmista Reserva-sarjan viineistä. Suomessa Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa viini palkittiin hopeamitalilla Cabernet Sauvignon -lajikesarjan alle 13 euron viineissä.

Keveämpi vaihtoehto lasiin on niin ikään monissa viinikilpailuissa palkittu Castillo de Molinan Gran Reserva Pinot Noir. Tämä chileläinen punaviini on lajinsa laadukas edustaja ja voittanut meillä Suomessa muun muassa Vuoden Viinit 2022 ja 2021 -kilpailuissa hopeaa lajikesarjassa Pinot Noir, hinta alle 13 euroa.

Jälkiruoissa ei sokeria säästellä

Chileläinen ruokakulttuuri on saanut vuosisatojen saatossa loputtomasti vaikutteita espanjalaisesta keittiöstä, aina lähtien maan ensimmäisistä eurooppalaisista valloittajista jatkuen lukemattomiin uusiin espanjalaissiirtolaisten aaltoihin.

Siksi Espanjassa tunnetut churrot ovat suosittu herkkupala myös Chilessä. Chileläisemmän version munkkipötköistä saa tarjoilemalla ne dipattavaksi kondensoidusta maidosta tehdyn dulce de lechen kanssa. Sitä saa nykyään Suomestakin suuremmista marketeista säilykkeenä.

Vihlovan makeat churrot tarvitsevat rinnalleen tarpeeksi makean, mutta rasvaisuutta sietävän viinin. Sellainen on Suomen suosituimman chileläisen viiniperheen Gato Negron Sweet Moscato.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!