Fondue on ihana syy kokoontua yhteiseen pöytään

Pöytään katettu foncue-pata, juustoa ja leipää, sekä Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg Riesling -valkoviinipullo.
11.09.2023

Juustofondue on paitsi illanistujaisten paras seurusteluherkku myös vallan mainio pataruoka kylmeneviin syysiltoihin. Juustofonduen kanssa dipattavaksi kannattaa valita tuoretta ja rapeakuorista, juureen leivottua ranskalaista maalaisleipää.

Muut dipattavat voitkin valita sitten omien mieltymystesi mukaan kasviksista, vihanneksista ja hedelmistä. Fonduehen sopii dipattavaksi lähes kaikki, mitä kaapista löytyy – ainakin, jos kokeilumieltä riittää!

Kokeile esimerkiksi erilaisia kasviksia: kukka- ja parsakaalin nuppuja, pikkutomaatteja, pieniä herkkusieniä, paprikan palasia, pieniä keitettyjä perunoita (tai suurempia perunoita lohkottuna).

Erilaiset säilykkeet ovat myös herkullisia dipattavia: marinoidut oliivit ja valkosipulinkynnet, marinoidut herkkusienet, suuret kapriksen nuput.

Mikäpä estää lisäämästä dipattavien listaan myös vaikka pieniä lihapullia tai pätkittyä, mausteista makkaraa – keskieurooppalaisittain bratwurstia tai lähempää Välimerta löytyviä mausteisempia makkaroita. Muista kuitenkin, että juustofondue jo itsessään on hyvin tuhtia ja melko suolaista.

Hauskan lisän juustoon dipattuun herkkupalaan tuo pieneksi silputtu chili tai ruohosipuli, jossa ruokailija voi vielä pyöräyttää haarukallisensa ennen nautiskelua.

Viiniksi kannattaa valita kuivaa valkoviiniä, esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs Riesling-valkoviini tasapainottaa mukavasti juustojen rasvaisuutta, ja maistuu upealta lasissa myös ruokaillessa. Lasiin voi kaataa myös kevyempää punaviiniä, kuten pinot noiria.

Suosittelemme, että varaat ruokailijaa kohden juustoa runsaasti, eli noin 150–200 g ruokailijaa kohden.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!