Halloweenin monet perinteet tutuksi

9 lives allured -viinilaatikko halloween koristellulla pöydällä
Yhdeksän elämän 9 Lives -viinit marrasjuhlien tarjottaville
03.10.2023

Rapujuhlat ovat muisto vain ja pikkujoulukausikin vasta edessä. Syksyn arkisen harmauden ja pimenevien iltojen synkkyyden keskellä kannattaa järjestää juhlat tai suuret illalliset iloa tuomaan. Laita pöytä koreaksi, sytytä kynttilät ja kutsu ystävät kylään!

Hyvät juhlathan eivät varsinaisesti koskaan vaadi mitään tekosyytä, mutta jos haluaa istujaisiin teeman tai illallismenuhun inspiraatiota, kannattaa katsahtaa perinteisiin loka-marraskuun juhliin meillä ja muualla.

Pohjoisella pallonpuoliskolla sadonkorjuukauden ja joulunajan väliin jää kuoleman kuukausi. Luonto on hiljentynyt odottamaan talvea, ja suomen kielessä kuukauden nimikin, marras, tarkoittaa kuolemaa. Tämä aika vuodesta merkitsi vanhoissa maatalouskulttuureissa myös vanhan vuoden loppua ja uuden alkamista.

Kalman tunnelman vastapainoksi illallispöytään sopii viini, jonka etiketti keskustelee illan teeman kanssa. 9 Lives Reserve Apasionado kuuluu chileläiseen 9 Lives -laatuviinien sarjaan. Se on sekoitus Cabernet Sauvignon- ja Shiraz-rypäleitä, ja helposti lähestyttävä seurusteluviini: keskitäyteläinen ja keskitanniininen.

9 Lives Apasionadon mausta löytyvät mustikan, mansikan, rusinan ja kevyet vaniljan vivahteet tekevät siitä oivan parin tummille liharuoille, täyteläisille kasvisherkuille ja koville juustoille. Viinissä on sokeria 10 g/l, joten kun lasissa on tätä viiniä, voi pöytään kattaa myös hieman maustetumpia ja tulisempia ruokia. Laatuviini sai Viinilehdeltä neljä tähteä viidestä ja maininnan "edullinen ostos". 

Kokosimme marrasjuhlien inspiraatioksi poimintoja ja vinkkejä ympäri maailmaa.

Kekri

Muinaissuomalaista kekrijuhlaa vietettiin satokauden päätteeksi, kun sato oli korjattu talteen, syysteurastukset oli saatu valmiiksi ja muu karja ajettu laitumilta talveksi navettoihin ja pihattoihin. Perinteisesti kekrikausi sijoittui Mikaelinpäivän (29.9.) ja pyhäinmiesten päivän (1.11.) välille.

Juhlissa herkuteltiin satokauden antimilla, sillä tähän aikaan vuodesta aitat olivat täysimmillään. Ylenpalttisen tarjoilun uskottiin takaavan lihavan sadon myös seuraavalle vuodelle. Ruokaa piti riittää pöydässä aamusta yömyöhään, jotta talo pysyisi ruoassa koko seuraavan vuoden. Pöydässä symbolinen merkitys oli kekrilampaalla, jota syötiin karjaonnen säilyttämiseksi.

Juhla oli myös vahvasti yhteisöllinen: kylän kerkriä saatettiin viettää monta päivää peräkkäin niin, että jokainen talo vuorollaan kestitsi kyläläisiä ja vieraita.

Kata siis pöytään kotimaista satoa ja hyödynnä pohjoisia viljoja: juureksia, kaalia, sieniä, lähilammasta ja marjoja, ja kutsu ystävät ja kylänmiehet pöytään!

Tuhtien ja tummien sadonkorjuuruokien pariksi käy 9 Lives -sarjan Apasionadon lisäksi Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa kunniamaininnalla Cabernet Sauvignonien kategoriassa palkittu 9 Lives Delirious. Kasvispainotteisempien herkkujen seurassa maistuu puolestaan 9 Lives -sarjan trendikäs 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviini.

Halloween

Syysjuhlista tunnetuin, amerikkalainen Halloween, tulee englanninkielen sanoista All Hallow’s Eve eli pyhäinpäivän aatto. Juhla on kelttiläistä alkuperää: keltit, ugrien lailla, kokoontuivat juhlimaan satokauden päättymistä ja valmistautuivat vastaanottamaan uuden vuoden.

Uskottiin, että vuoden vaihtuessa henget kulkivat vapaina ja yrittivät vallata ihmisruumiita. Henkiä harhauttaakseen keltit pukeutuivat eläinhahmoiksi. Näin on siis muodostunut nykyäänkin elävä tapa pukeutua halloweenina naamiaisasuihin, ja lasten karkki vai kepponen -kierrokset ovat toisinto pahantahtoisten henkien kiusanteosta.

Yhdysvalloissa kurpitsa on itseoikeutetusti keskeisin halloweenruokien raaka-aine ja ontoksi kaiverrettu Jack O Lantern -kurpitsalyhty halloweenin tärkein symboli. Noin muuten halloweenin tarjoilut keskittyvät leivoksiin ja makeisiin, onhan kepposteleville lapsille varattava kasapäin herkkuja. Mikset siis teemoittaisi illallisesi jälkiruokaa halloweenin mukaan?

Día de Muertos

Meksikolaista Kuolleiden Päivää, Día de Muertosia, vietetään Meksikossa heti pyhäinpäivän jälkeen 2.11. Tuolloin meksikolaiset kokoontuvat muistelemaan kuolleita läheisiään, usein jopa näiden haudoille.

Kalseasta teemastaan huolimatta Día de Muertos on Meksikossa iloinen juhla: kuolleita muistellaan ilolla ja lämmöllä ja hautausmailla on lähes karnevaalitunnelma; musiikki soi ja ihmiset seurustelevat. Kylissä ja kaupungeissa järjestetään kulkueita, joissa seikkailevat niin runsaasti koristellut Kristus-patsaat kuin karmivan ja vitsikkään välimaastossa heiluvat La Calavera Catrina -luurankohahmotkin.

Día de Muertosin perinneruoat ovat ehtaa meksikolaista keittiötä. Tuhti, muun muassa chilillä ja kaakaojauheella maustettu papupata mole sekä pozole, lipeämaissista, pavuista ja lihasta tai kanasta valmistettu pata ovat Día de Muertos -pöydän kulmakiviä. Ruokaa tarjotaan myös kuolleille asettamalla sitä pikku astioissa haudoille. Ystävien ja naapurien kanssa jaetaan Pan de muertoa, Kuolleiden leipää, joka on vaniljalla ja aniksella maustettu ja sokerilla sekä tyypillisesti luita esittävillä taikinakohokuvioilla koristeltu pullan tyyppinen leivonnainen.

Meikäläisen version Día de muertosista järjestää helposti koristelemalla taco- tai tortilla-aterian luuranko- ja kukka-aiheisilla Día de Muertos -koristeilla. Chilillä ryyditetty meksikolaiseen ruokaan sopii erinomaisesti 9 Lives Apasionado. Seurusteluviiniksi voi valita 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviinin.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!