Haussa hyvä ja edullinen kuohuviini vappuun?

Edulliset kuohuviinit vappuun: Mateus Sparkling, Gisselbrecht Crémant ja Campo Viejo Cava
Hyvät kuohuviinit toimivat monenlaisten vappuruokien kanssa.
11.04.2023

Vappu lähestyy, ja pian on aika jälleen koota ystävät yhteiselle piknikille, brunssille, perinteisemmälle vappulounaalle tai railakkaisiin aattojuhliin.

Juhlistitpa sitten työväkeä, opiskelijoita tai ihan vain kevään saapumista, juhlavat kuplat kruunaavat vapputarjoilut. Kokosimme tähän juttuun vinkit erinomaisiin vappuskumppiin, jotka eivät kurita liikaa kukkaroa – sekä pari tärppiä, jos kuitenkin haluat panostaa kunnolla vappumaljoihin.

Crémant ja kalaherkkuja vappulounaalle

Edullinen kuohuviini vappupöytään: Campo Viejo Cava

Espanjan Kataloniassa samppanjamenetelmällä valmistettavat cavat ovat olleet syystä jo pitkään suomalaisten suosikkikuohuviinejä. Ne ovat usein erittäin kuivia, hieman sitruksisia ja paahteisia. Cavan tiukat kuplat ja sitruksisuus muodostavatkin ryhdikkään vastaparin vappupöydän monipuoliselle, mutta usein melko rasvaiselle menulle: cavat pitävät puolensa perunasalaatien ja nakkien juomaparina.

Campo Viejo Cava Brut Reserva on erinomainen aperitiivi ja maljajuoma, mutta sopii hyvin myös tapaksille, kalaruoille ja äyriäisille. Miksi et toisikin vappubrunssille espanjalaishenkisiä tapaksia sormiruoaksi?

Makea kuohuviini vapuksi: Mateus Sparkling Demi-Sec

Kuivat kuohuviinit dominoivat skumppavalikoimaa, ja siksi makean kuohuviinin ystävä voi olla hukassa vappuskumppaa valitessaan. Mateuksen klassikkoroseen ihana kuohuversio Mateus Sparkling Demi-Sec on tyylikäs puolimakea skumppa vappubrunssille. Se tuo värinsäkin puolesta ihanan säväyksen vappupöytään.

Makeudestaan huolimatta raikkaassa kuohuviinissä voi aistia omenaa, päärynää ja vadelmaa sekä paahdetun leivän hienovaraisia vivahteita, jotka yhdistyvät raikkaan ja eloisan happamuuden kanssa tarjoten aromaattisen ja herkän lopputuloksen. Maljojen lisäksi se sopii hyvin pikkusuolaisten, tulisten ruokien ja voimakkaiden makujen seuraksi.

Aidon samppanjan ja makeampien maljojen ystävä puolestaan valitsee vappujuomaksi klassikkosamppanja MUMMin puolikuivan Le Demi-Secin. Tämä samppanja sopii myös erinomaisesti makeiden vappuherkkujen kanssa – nauti vaikkapa tippaleivän kyytipoikana!

Jos kuitenkin haluat panostaa: Huippusamppanjat vappuun

Samppanjaa ei turhaan kutsuta juomista jaloimmaksi, veden jälkeen toki. Fiinille vappulounaalle sopii esimerkiksi Perrier-Jouët Grand Brut, tyylikäs ja elegantti, hienostuneen paahteinen samppanja, joka on ruokahalua herättelevä aperitiivi, mutta myös juhlava ruokajuoma läpi lounaan, brunssin tai piknikin.

Samppanja on valittu Viinilehden Vuoden Samppanja 2023 hopeamitalistiksi, ja Viinilehti luonnehtii sitä tyylikkääksi huippuviiniksi. 

Toinen varma valinta on G.H. MUMM Cordon Rouge Brut -samppanja. MUMM on yksi maailman tunnetuimmista samppanjataloista, ja Cordon Rouge on heidän tunnetuin samppanjansa. Se on vuosikerraton samppanja, joka on sekoitus 77 eri viinistä tarhoilta, joista 7 on Grand Cru -luokiteltuja.

MUMM Cordon Rougen runsas hapokkuus taittaa hyvin rasvaisia ruokia, mutta tämä samppanja sopii toisaalta myös kalojen ja äyriäisten kanssa. Täydellinen monipuoliseen vappupöytään, siis.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!