Järjestä pikkujoulut pikkubudjetilla

Silk and Spice punaviini pikkujoulu pöydässä.
Silk and Spice Red Blend on laadukas ja edullinen punaviini pikkujoulupöydän herkuille.
25.10.2023

Kun haluat järjestää juhlat, mutta kaikki kallistuu, tarvitaan muutamia niksejä taloudelliseen emännöintiin. Kokosimme vinkit kohtuuhintaisten pikkujoulujen menuhun.

Laske menekki oikein

Juhlat ovat ohi, ja keittiö pursuu rääppeitä. Tämä on monelle järjestäjälle ikävän tuttu tilanne: ruokaa ja juomaa varataan varmuuden vuoksi vähän ylimääräistä, ja lopulta juhlien isäntä tai emäntä syö koko seuraavan viikon ajan kulmistaan kuivuneita joulutorttuja.

Esimerkiksi marttojen sivuilta löytää taulukoita, joissa kerrataan menekkiarviot erilaisiin ruokiin.

Pieniä alkupaloja, esimerkiksi ruisnappeja skagenröralla (tai kasvissyöjille tofu-skagenilla) kannattaa varata alkumaljan kanssa vain kaksi tai kolme. Mikäli juhlien koko tarjoilu on pieniä näppipaloja, tulee niitä varata luonnollisesti hieman enemmän. Mitä useampaa lajia on tarjolla, sitä vähemmän kutakin ruokalajia tarvitaan.

Tarjoile sormisyötävän kanssa tai juhlien alkumaljana espanjalaista Campo Viejo Cavaa. Se on on erinomainen aperitiivi ja maljajuoma, mutta sopii hyvin myös tapaksille, kalaruoille ja äyriäisille. Edullisen hintansa ansiosta se on nappivalinta kohtuullisen budjetin pikkujouluihin.

Luota perusruokiin

Jos haluat tarjota istuvan illallisen, käänny kotimaisten juuresten, edullisempien ruhonosien ja muhevien pata- ja laatikkoruokien puoleen. Niiden raaka-aineet tulevat usein edullisemmiksi, ja rauhallinen hauduttelu takaa, että vaatimattomammistakin raaka-aineista kypsytellään upeat maut esille. Myös pastat ovat herkullisia ja edullisia pääruokia.

Pikkujouluillalliselle sopii viini, joka on paitsi edullinen, myös makuprofiililtaan monipuolinen ja sesongin henkeen hieman mausteinen. Silk & Spice Red Blend tulee Portugalista, Dãon, Bairradan ja Lissabonin alueilla kasvaneista rypäleistä.

Silk & Spice Red Blend sopii liharuokien kumppaniksi. Mausteiset ruuat, kuten curry, sopivat myös tämän intensiivisen viinin pariksi. Viini on myös erinomainen tomaattisten pastojen ja lasagnen seurana. Tämä monikäyttöinen viini on saatavilla myös näppärässä hanapakkauksessa.

Saman sarjan Silk & Spice White Blend saa hienostuneen vaniljaisen arominsa lyhyestä tammitynnyrikypsytyksestä. Tämä puolikuiva, keskihapokas ja persikkainen viini sopii niin vähärasvaiselle kalalle kuin miedoille juustoillekin.

Portugalilaiset olivat historiallisen silkki- ja maustetien ”The Silk & Spice Route” pioneereja vuonna jo 1498. He toivat reittiä pitkin eurooppalaisille kanelin, pippurin, neilikan ja muskotin kaltaisia uusia, jännittäviä mausteita, joita etenkin täällä pohjolassa käytettiin vuosisatoja lähinnä juhla- kuten jouluruoissa. Osa näistä mausteista pääsee eloon näissä viineissä, ja siksi ne sopivatkin pikkujoulupöytään erinomaisesti.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!