Kaksi reittiä aasialaiseen keittiöön

Pöydällä aasialaisia annoksia sekä Gato Negro Semi Sweet White ja Semi Sweet Red -viinipullot.
11.09.2023

Aasialainen ruoka on jo terminä hankala, sillä auringonnnousun manner käsittää lähes kolmanneksen maapallon maapinta-alasta, ja näin ollen maanosassa on keittiöitä ja ruokakulttuureja laidasta laitaan.

Itäaasialainen, erityisesti japanilainen ruoka tunnetaan terveellisistä raaka-aineistaan, tarkasta perusmakujen harmoniasta sekä kauniista asettelustaan. Japanilaiset suhtautuvat ruokaan lääkkeenä ja estetiikkana siinä missä ravintona – japanilainen "sopusoinnutettu ruoka", washoku, onkin päässyt UNESCOn aineettomien maailmanperintökohteiden listalle.

Kaakkois- ja eteläaasialainen ruoka puolestaan on tunnettu tulisuudestaan. Myös Kaakkois-Aasiassa ruokien suola-, sokeri-, happo- ja umamitasapaino on tärkeässä arvossa, ja chilisyyttä usein tasapainotetaan juuri limen tai riisiviinietikan hapoilla.

Itäaasialaisen keittiön herkät maut ja toisaalta kaakkoisaasialainen happo ja tulisuus asettavat hyvin erilaisia rooleja ruoan kanssa valittavalle viinille.

Japanilaisille mauille tyylikkäät viinit

Japanilaisen sushin, sashimin ja muun hienostuneen makuisen japanilaisen kalaruoan kanssa sopivat kuivat ja ryhdikkäät valkoviinit tai jopa samppanja.

Konstailematon katuruoka, kuten erilaiset umamia uhkuvat riisikulhot ja ramen-keitot nautitaan usein oluen kanssa, ja viineistä niille sopivat marjaisat ja raikkaat punaviinit tai pirteät rieslingit.

Chili ja lime ovat vaativia viinikumppaneita

Etelä- ja Kaakkoisaasiassa ruokalajit saattavat olla hyvin tulisia, kirpeitä, happamia ja aavistuksen makeita samaan aikaan. Kaikkein chilisimpien ruokien kanssa lager-olut voi olla maukkain juomapari, mutta kohtuullista tulisuutta voi taittaa valkoviinillä, jossa on hieman jäännössokeria. Puolikuivat rieslingit sopivat tähän tarkoitukseen upeasti.

Tuhdimmalle aasialaiselle bbq:lle sopivat mehevät ja hilloiset viinit.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!