Kolme tapaa nauttia sienistä

Jacob's Creek Double Barrell Chardonnay ja sienikeittoa
Kuva: Sari Spåra
09.08.2023

Sienet ovat syksyn lähiruokaa parhaimmillaan. Millainen viini sienien seuraan kannattaa valita riippuu sienilajista, ja erityisesti siitä, miten sienet valmistat tai mitä sienten rinnalla lautaselta löytyy. Herkullisia vaihtoehtoja sieniviiniksi löytyy niin puna- kuin valkoviinien ystäville.

Kokosimme syksyn sienisadon seuraksi helpot ja ihanat ohjeet sieniruokiin sekä vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkittuja laatuviinejä ja erityisesti upeita tärppejä valkoviineistä – jos olet tottunut nauttimaan sieniruoat punaviinin kanssa, kokeile tänä syksynä jotain uutta! 

Kokeile kevyille sieniruoille rieslingiä

Sienet ovat mahtavan monikäyttöinen raaka-aine keittiössä, ja sopivat arkiruokiin ja viikonlopun herkutteluun. Sienten maku vaihtelee lajista riippuen kantarellin hennommasta mausta aina loppusyksyn suppilovahveroiden ja mustien torvisienten voimakkaaseen makuun.

Italian mahdollisesti rakastetuin sieni, herkkutatti, valmistuu saapasmaan tapaan ravioleiksi kesäkurpitsan kanssa. Vaikka riesling ei ensialkuun kuulostakaan sieniviiniltä, kannattaa sille antaa tilaisuus, kun pöydässä on kevyen ja raikkaan makuisia kantarelli- ja tattiruokia. Jacob's Creek Riesling on erinomainen kumppani kevyille kasvisruoille, joten se pääsee oikeuksiinsa myös alkusyksyn sienien seurana.

Metsäisille mauille paahteinen viini

Jos kaapistasi löytyy laadukas uuden maailman Chardonnay, kannattaa viinin seuraksi ruokapöytään pyöräyttää kermaista herkkutattirisottoa. Se kaipaa rinnalleen valkoviiniltä pyöreyttä ja paahteisuutta, jolloin oiva valinta on runsaan ja paahteinen Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay.

Mitä laadukkaampia raaka-aineita käytät, sitä upeamman makuisen risoton saat. Siksi suosittelemme, että lorautat myös risottoon tätä Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkittua laatuviiniä. 

Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay -valkoviinin maku on kuiva, hapokas, kevyen paahteinen ja siitä löytyy runsaasti hedelmäisyyttä. Laatuviini on palkittu Vuoden Viinit -kilpailussa 2021 ja 2022 kunniamaininnalla.

Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay on mainio viini myös silloin, kun valmistat loppusyksyn voimakkaamman makuisia sieniä, kuten myöhäissyksyn suppilovahveroita tai ruokia, joissa käytetään tryffeliä.

Paistetuille sienille raikas Pinot Noir

Jos olet punaviinin ystävä, ja saanut mahtavan sienisadon, niin valmista sienet paistamalla tai grillaamalla. Tällöin saat miedompienkin sienten makuun mukavaa täyteläisyyttä. Näin valmistettujen sienten seuraan tyyliltään kevyet ja raikkaat Pinot Noir -punaviinit ovat hyvä valinta.

Vuoden Viinit -kilpailun kestomenestyjä Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir on raikas ja marjaisa punaviini. Se on itse asiassa erinomainen paitsi sienille myös muille syksyn antimille, kuten riistalinnuille ja satokauden juureksille. Viini sopii hienosti myös sienillä höystettyjen pataruokien sekä sienipastan seuraan.

Elegantti ja kevyt Tayu 1865 Pinot Noir on myös nappivalinta sieniviiniksi. Tayun tuoksusta ja luonteikkaasta mausta löytyy runsaasti aromeja ja marjaisuutta, muun muassa maamaisuutta, jotka tukevat sieniruokien makua. Tätä viiniä kannattaa kokeilla myös sienipiirakoiden seurassa lauantai-illan päätteeksi. Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa Tayu palkittiin omassa sarjassaan kunniamaininnalla.

Kun metsä antaa parastaan, on mahtava lähteä sienijahtiin. Muistathan, että koriin kannattaa kerätä vain niitä sieniä, jotka varmasti tunnistat.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!