Mitkä ovat tämän hetken kiinnostavimmat viinimaailman trendit?

Millä perusteella viinejä valitaan? Mitkä trendit näkyvät viineissä? Tässä muutamia tämän hetken kiinnostavimpia viinitrendejä.

Moselland Organic White vastaa kolmeen eri viinitrendiin, sillä viini on luomu, vegaaninen ja matala-alkoholinen.

Vastuullisuus ja ekologisuus

Tuotteiden ympäristöystävällisyys ja muu vastuullisuus on päivän polttava aihe. Näin myös viinimaailmassa. Tuottajat tekevät töitä sen eteen, että viinintuotanto kuormittaisi ympäristöä niin vähän kuin mahdollista, ja ottavat huomioon myös sosiaalisen vastuun.

Esimerkkinä maailman edistyneimmistä viinintuottajista niin ekologisen kuin sosiaalisen vastuun osalta on Viña San Pedro, jonka viineihin kuuluvat muun muassa Suomen suosituin viinimerkki Gato Negro sekä useissa kilpailuissa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin palkitut Castillo de Molinan viinit. Viña San Pedro on rakensi maailman ensimmäisen biokaasuvoimalaitoksen, joka hyödyntää sadonkorjuusta aiheutuvat biojätteet tuottaen niistä energiaa. Vuoteen 2021 mennessä Viña San Pedro tuottaakin 100 % kaikesta energiastaan uusiutuvalla energialla. Sosiaalisen vastuun esimerkkinä Viña San Pedro on kouluttanut kokonaisen yhteisön Chilessä kasvattamaan rypäleitä ja on sitoutunut ostamaan rypäleet viinintuotantoonsa. Tällä tavoin tämä Mapuche-heimo sai täysin uuden tavan turvata toimeentulonsa, ja voivat jäädä asumaan kotiseudulleen. Viña San Pedro on voittanut sekä Green Company of the Year että Ethical Company of the Year -palkinnot.

Vegaani- ja luomuviinit

Vegaaninen ruokavalio on kasvattanut suosiotaan, ja myös viininvalmistuksessa tämä on alettu ottaa huomioon. Viininvalmistuksessa on vaiheita, jolloin eläinperäisten aineiden käyttö on hyvin yleistä. Esimerkiksi viinin kirkastamiseen käytetään usein kananmunanvalkuaista tai gelatiiniä.

Myös luomu näkyy trendinä niin ruuissa kuin viineissäkin.

Vegaanisia viinejä ovat esimerkiksi kaikki Castillo de Molinan viinit. Moselland Organic White on sekä vegaaninen että luomu.

Matala-alkoholisuus

Viinin mausta halutaan nauttia myös ilman alkoholin vaikutusta. Matala-alkoholiset viinit ovatkin nostaneet suosiotaan viime vuosien aikana yhä enemmän.

Esimerkiksi saksalaiset Rieslingit ovat usein luonnostaan matala-alkoholisia, mutta viinintuottajat ovat alkaneet myös valmistaa matala-alkoholisempia viinejä ja niitä on alkanut näkyä myös ruokakauppojen hyllyllä.

Ruokakauppojen hyllylle on juuri saapunut uutuus Gato Negrolta: Gato Negro Red Blend 5,5 %. Viinin alkoholipitoisuus on 5,5 % ja se on valmistettu ainoastaan punaviinistä ja alkoholittomasta viinistä, eikä siihen ole lisätty vettä tai aromeja.

Gato Negro Red Blend reseptivinkki - metsästäjänpata

Lähes kaikki saksalaisen Mosellandin valkoviinit ovat luonnostaan matala-alkoholisia, ja esimerkiksi Moselland Organic White vastaakin näin kolmeen eri viinitrendiin ollen vegaaninen, luomu ja matala-alkoholinen.

Riesling

Riesling on rypäleenä ollut trendikäs jo muutaman vuoden ajan. Laadukkaita Rieslingejä tuotetaan etenkin Saksassa ja Ranskan Alsacessa, mutta rypälettä kasvatetaan myös muualla maailman viinialueilla. Rieslingistä valmistetaankin monipuolisia viinejä. Ne ovat usein hyviä ruokaviinejä, ja parhaimpia niistä on mahdollista varastoida vuosien päähän.

Kokeile esimerkiksi Saksalaisia Mosellandin Rieslingejä tai Ranskan Alsacesta tulevia Gisselbrechtin Rieslingejä.

Pienet pakkaukset

Sinkkutalouksien määrä on kasvanut viime vuosien aikana ja toisaalta viinin nauttiminen myös arki-iltana aterian yhteydessä on myös Suomessa yhä yleisempää. Viinejä onkin saatavilla esimerkiksi 37,5 cl lasipulloissa tai vaikkapa 50 cl tetrapakkauksissa.

Santa Helenan 50 cl viinit tetrapakkauksissa ovat monipuolisia ruokaviinejä, kuohuviineistä Zonin Prosecco on 37,5 cl pullossa kätevä juhlistamaan myös arkea.

Santa Helenan chileläiset grilliviinit

Roseeviinit

Roseeviinit ovat tehneet tuloaan jo muutaman vuoden ja varsinkin kesäaikaan Alkon valikoimassa on vuosi vuodelta enemmän roseeviinejä. Vaikka roseeviini ajatellaankin vielä vahvasti kesäjuomana, on sen huomattu olevan erinomainen juhlaviini vuoden ympäri. Roseeviini kun on väriltään kaunis ja toimii cocktailjuhlien viininä alusta loppuun tai sopii erinomaisesti myös esimerkiksi suomalaiseen, monipuolisten makujen joulupöytään.

Prosecco ja samppanja

Italialaisen kuohuviinin, Proseccon, suosio on ollut räjähdysmäistä, ja sen myyntimäärät ovat kohonneet Suomessa lähelle perinteisen espanjalaisen Cavan tasolle. Tällä hetkellä jopa joka kolmas Alkosta ostettu pullo on Proseccoa.

Kuluttajat haluavat panostaa myös laatuun määrän sijaan, ja samppanjan suosio pitää myös pintansa.

Kuuntele viinimaailman trendeistä lisää Viinivieraissa-podcastista tästä linkistä tai Suplassa.

Viinimaailman trendit - Viinivieraissa podcast

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi